• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srbijadanas.com

04.02.2019

09:52

DANAS ISTIČE ROK ZA POVLAČENJE TAKSI: U Prištini NAPETO, Haradinaj NE ODUSTAJE, Amerikanci UZ SRBIJU!

Politika

DANAS ISTIČE ROK ZA POVLAČENJE TAKSI: U Prištini NAPETO, Haradinaj NE ODUSTAJE, Amerikanci UZ SRBIJU!

Podeli vest

Takse koje je Priština u novembru uvela na robu uvezenu iz centralne Srbije i BiH mogle bi danas biti povučene, pišu prištinski mediji

Naime, nakon sastanka tzv. kosovskih zvaničnika na kome je bilo reči o dijalogu Beograda i Prištine, izvor blizak Kadriju Veseljiju, tzv. predsedniku kosovske skupštine koji je prisustvovao sastanku, otkrio da je za "Kohu" da je rok za povlačenje taksi ponedeljak, 4. februar.

Sastanak je održan u četvrtak uveče, a ko mu je sve prisustvovao, kao i šta je bila tema razgovora, nije decidno utvrđeno, mada prištinski mediji, oslanjajući se na izvor blizak Veseljiju, navode da je određen rok za ukidanje taksi, te da on stupa na snagu danas.

S druge strane, sam Veselji je izjavio da se zalaže za privremeno ukidanje taksi u periodu od 120 dana, ali nije naglasio kada bi njihova suspenzija počela.

ŠIPTARI SE MALO ZAIGRALI! Veseljijev predlog o ukidanju poreza POGORŠAVA SITUACIJU SRBIJE!

Ipak, imajući u vidu trenutni sukob Hašima Tačija, tzv. predsednika Kosova, i tzv. premijera Ramuša Haradinaja, čini se da će glavni parametar pri odlučivanju o (ne)ukidanju taksi biti vezan za to koji od njih dvojice ima više snage za prevagu.

Tači je shvatio da će izgubiti podršku Zapada ukoliko Priština ne povuče takse, dok Haradinaj - osokoljen vezama koje ima u američkom Kongresu pre svega - ne odustaje. Takva postavka nameće pitanje hoće li to dovesti do pada kosovske vlade? Kadri Veselji, tzv. predsednik kosovske skupštine, kaže da neće.

- Mi imamo različite stavove od premijera Ramuša Haradinaja po pitanju taksi, što sam i javno rekao - dodao je Veselji, koji je lider Demokratske partije Kosova.

On je naveo da tzv. vladi i Haradinaju treba dati šansu.

Veselji je ponovio da bi buduće odluke Prištine u vezi sa taksama trebalo da budu donete u saradnji sa SAD i zapadnim partnerima, a da, ako Beograd, kako je rekao, "nastavi da se ponaša agresivno", Priština treba da primeniti "puni reciprocitet".

- Kosovo sa SAD zadržava sve, bez njih, bez međunarodne podrške, rizikuje sve - dodao je Veselji.

Podsetimo, tzv. kosovska vlada 21. novembra odlučila je da takse na proizvode iz centralne Srbije poveća na 100 odsto, a takva odluka usledila je neposredno nakon što je lažna država Kosovo odbijena za članstvo u Interpolu. Srpski zvaničnici lobirali su protiv njenog članstva, te je uvođenje taksi posmatrano kao svojevrsna osveta nezadovoljnih kosovskih političara.

STRAH MU SE UVUKAO U KOSTI! TAČI SE UPRPIO: Ne dajte da Rusija odlučuje o Kosovu!

Endrit Shalja, ministar trgovine i industrije, predložio je povećanje takse na 100 odsto, ali taj predlog je podržao je i aminovao tzv. premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj.

Za ukidanje taksi nametnutih Srbiji zalažu se i zvaničnici Evropske unije, ali i Sjedinjenih Američkih Država, te ne čudi pisanje Zerija da je sastanku održanom u četvrtak uveče prisustvovao, i navodno nezadovoljan ga demonstrativno napustio, američki ambasador Filip Kosnet.

Kako je preneo list, Kosnet je sastanak napustio zbog odbijanja Haradinaja da suspenduje takse nametnute na proizvode iz Srbije i BiH, što bi otvorilo put ka nastavku dijaloga sa Beogradom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sara

pre 5 godina

Krajnje je vreme da šiptari povuku svoje bezumne poteze,kako bi se dijalog nastavio.

Mira

pre 5 godina

Hoće li više ukinuti takse, dosta se napatio srpski narod!

Nevena

pre 5 godina

Živi bili pa videli kako će se ovo završiti...

Rajko

pre 5 godina

Odugovlačenje Prištine ide na ruke Beogradu.

Kosta

pre 5 godina

Vazno je da SAD odlucile da podrze srpski predlog.

Mara

pre 5 godina

Molim Boga da se desi čudo zbog onih ljudi, onog našeg naroda koji svakoga dana trpi. Molim se da njima bude bolje jer ne znam ko je od nas napaćeniji od njih, ko je više preturio preko glave. Ti naši ljudi su zaslužili mir. Oni to umeju da cene.

Marina

pre 5 godina

Albanci su napravili pogresan korak uvodjenjem taksi na srsku robu i sad nemaju kud. Ne smeju odustati od ovoga, naici ce na negodovanje Albanaca sa KiM, a sa druge strane tu je pristisak SAD na koji ne mogu ostati imuni. Nek snose posledice odluke koju su doneli.

milan

pre 5 godina

te priče u vezi ultimatuma kosovu da povuče takse samo su gluposti da smo mi tako nešto uradili nas bi odma bombardovali zato e.u i ameri bolje da se više nebrukaju i lažu jer im oni daju instrukcije kako da se ponašaju i ovo sa trepčom to rade ameri da bi preuzeli oni rudna bogadstva

Mikac

pre 5 godina

Nemojte da se lažemo, da su amerikanci uz Srbe , šiptari ne bi smeli ni da uvedu takse. Sve je ovo farsa, Da su im amerikanci ili EU rekli da ukinu takse oni bi to odmah uradili, ovako da se zna pa oni su im to i rekli, pa neće još da ih ukinu . Neće da ih ukinu jer Srbija ništa ne preduzima jer su ameri i EU zapretili Srbiji da ništa ne preduzima . Koliko ja znam buđet Kosova puni Amerika i EU (ao se ne varam sa 70 %). A zašto Srbija ništa ne preduzima to je pitanje za Javno tužilaštvo.

grucho

pre 5 godina

Pristina je prekrsila mnoge rokove i prosla bez sankcija. Sad bi trebalo da budu kaznjeni za sve sto su uradili.

Simka

pre 5 godina

Amerika im je naredila da povuku takse, oni ce to morati da urade!

Dehan

pre 5 godina

Krajnje je vreme da se dijalog nastavi I da se povuku takse

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija