• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.03.2019

16:15

(VIDEO) DAN KAD JE "NEVIDLJIVI" PAO! Obeleženo 20 godina od obaranja F-117A!

Politika

(VIDEO) DAN KAD JE "NEVIDLJIVI" PAO! Obeleženo 20 godina od obaranja F-117A!

Podeli vest

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković i komandant RV i PVO general-major Duško Žarković prisustvovali su obeležavanju 20. godišnjice od kada su pripadnici 250. raketne brigade Vojske Srbije za protivvazduhoplovna dejstva oborili američki avion F-117A, takozvani "nevidljivi“, i ušli u istoriju

 

Prema rečima ministra odbrane, 250. raketna brigada, koja je ponos naše protivvazduhoplovne odbrane, pre 20 godina vratila je nadu svakom od nas.

- Oni su vratili nadu slobodnom svetu. Oni su pokazali da mali, slobodan narod može da se bori i da otpor nije uzaludan. Vojska Srbije je ponosna na sve pripadnike 250. raketne brigade. Beskrajno smo zahvalni i 3. raketnom divizionu PVO, ljudima koji su oborili „nevidljivog“, ono za šta su nam rekli da neće moći da bude oboreno, ono što se smatralo nepobedivim - rekao je ministar Vulin.

Ministar odbrane je podsetio da su pripadnici slavne raketne brigade pokazali da se za slobodu može i vredi boriti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Ostavili su nam jedan važan nauk, da je za vojsku najvažnije da ima obuku, da se neprekidno priprema, da je opremljena najbolje što može, ali iznad svega da ima moral i da zna zašto se bori. Ovi ljudi su znali zašto se bore. Oni su se borili za svoju slobodnu Srbiju, za njeno pravo da odlučuje sama o sebi. Zato su bili nepobedivi - poručio je ministar Vulin, zahvalivši se u ime Ministarstva odbrane i svih građana Srbije.

Komandant 250. raketne brigade za PVD pukovnik Tiosav Janković poručio je da brigada danas obeležava vredan jubilej - 20 godina od postizanja najvećeg uspeha u istoriji te jedinice.

- Mi, današnji pripadnici brigade, čuvamo sjaj ovom uspehu, poštujemo naše saborce, naše prethodnike i učitelje, čuvamo našu tradiciju i sve ono što smo tada postigli ugrađujemo u obuku, održavanje i modernizaciju naše tehnike, u vaspitavanje mlađih oficira i podoficira, budućih generacija raketaša, a sve sa ciljem da budemo dostojni imena i tradicije naše jedinice - istakao je pukovnik Janković.

Prema rečima penzionisnog pukovnika Zoltana Danija, na današnji dan pre 20 godina borbena posluga 3. raketnog diviziona PVO, kojim je komandovao, oborila je F-117A "ponos NATO avijacije".

- Mi smo svi ponosni na uspeh naše posade koja je bila veoma uvežbana, pripremljena, a tehnika je bila u potpunosti ispravna. Bili smo sigurni u sebe, vrlo motivisani i nismo se plašili da će nam se u toj situaciji bilo šta desiti. Naš moral je bio na visini. Potpuno smo bili sigurni da radimo pravu stvar. Zbog toga je zadatak uspešno izvršen u noći 27. marta - istakao je penzionisani pukovnik Dani.

Članovima borbene posluge koja je oborila F-117A uručene su plakete povodom 20. godina odbrane otadžbine od NATO agresije, a ministar odbrane sve članove posade nagradio je sedmodnevnim boravkom sa još jednom osobom, u ugostiteljskim objektima Vojne ustanove "Tara".

Plakete su uručene i pripadnicima najboljih jedinica iz sastava 250. raketne brigade za PVD.

Svečanosti u kasarni "Banjica" prisustvovali su komandanti i pripadnici ustanova i jedinica RV i PVO, prethodni komandanti 250. raketne brigade za PVD, kao i članovi borbene posluge i bivši pripadnici Komande 250. raketne brigade za PVD i 3. raketnog diviziona PVO, koji su oborili "nevidljivog".

U znak sećanja na poginule pripadnike 250. raketne brigade položeni su venci na spomen-obeležje u krugu kasarne "Banjica". Ministar Vulin obišao je i Spomen-sobu 250. raketne brigade, gde mu je komandant 250. raketne brigade uručio maketu rakete "Dvina", prvog raketnog sistema koji je ušao u naoružanje nekadašnje SFRJ.

Svih 78 dana NATO agresije, artiljerijsko-raketne jedinice za PVD dejstvovale su po neprijateljskim vazduhoplovima.

Srčano i požrtvovano jedinice su uzvraćale višestruko nadmoćnijem neprijatelju, odlučno braneći vazdušni prostor naše zemlje.

Složnim radom oficira, podoficira i vojnika, voljom i rešenošću, do tada nemoguće postalo je realnost. Slika oborenog F-117A u njivi kraj Buđanovaca munjevito je obišla svet i doprinela jačanju morala Vojske i naroda. Za hrabrost i požrtvovanje pripadnika, za date žrtve i postignute uspehe, 250. raketna brigada odlikovana je Ordenom narodnog heroja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17