• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

02.05.2019

12:33 >> 12:37

FRANCUSKA PREUZIMA BALKAN, SRBIJA MOŽE DA PROFITIRA! Pitanje je da li će Nemačka prepustiti Parizu region?!

Politika

FRANCUSKA PREUZIMA BALKAN, SRBIJA MOŽE DA PROFITIRA! Pitanje je da li će Nemačka prepustiti Parizu region?!

Podeli vest

Predsednik Francuske želi da povrati uticaj u ovom regionu, a za Srbiju to može da bude dobra prilika ukoliko Francuska ne bude morala da bira između Rusije i Amerike.

Francuska, tačnije njen predsednik Emanuel Makron "počastio" je balkansku regiju za prvomajske praznike - "Strategijom Francuske za Zapadni Balkan". Strategija je objavljena samo dan posle samita lidera zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu, a u dokumentu se akcenat stavlja na približavanje zemljama regiona i podržavanje aktivnosti EU za njihov put ka Evropi.

Prema zahtevu Makrona, konkretna Strategija za Zapadni Balkan podrazumeva veću predanost Francuske stabilizaciji šest zemalja regiona, koje nisu članice Evropske unije, a u smislu njihovog ekonomskog i društvenog razvoja i jačanja vladavine prava. Prema toj strategiji, Francuska će intenzivirati svoje političke odnose sa zemljama regiona.

Bivša ministarka zadužena za evropske poslove u Vladi Francuske Natali Loazo nedavno je rekla da nema ništa od proširenja EU, a sada Francuska, čini se, politički prilično agresivno ulazi na Balkan. Šta hoće Francuzi na Balkanu? Da li im je cilj da uzmu primat u EU i, što je bitnije, koliko nam odgovara njihova pojačana uloga?

TAČI RAZOČARAN: Merkel i Makron nisu tražili od Vučića da prizna Kosovo!

Profesor doktor Slobodan Zečević, saradnik Instituta za evropske studije, podseća da je Francuska dugo bila odsutna sa ovih prostora, ali i u Evropskoj uniji, jer je vođstvo prepustila Nemačkoj.

- Očigledno je namera Makrona da Francuska sad pre svega povrati svoj uticaj u regionu Balkana. Za nas je to možda jedna izuzetna prilika zbog naših tradicionalno dobrih odnosa sa Parizom. Prilika da sa njima pokušamo da napravimo evropsko partnerstvo koje smo i pre pravili, ali neuspešno - kaže dr Zečević, uz komentar da ranije sa francuske nije bilo dovoljno ambicija strane za tako nešto.

Po mišljenju našeg sagovornika, povratak Francuske na Balkan je za nas povoljna okolnost, jer ona, u poređenju sa Nemačkom, ima relativno iznijansirane stavove prema nama.

VOJNO-POLITIČKI KOMENTATOR MIROSLAV LAZANSKI UPOZORAVA: Amerika preti Srbiji sankcijama zbog kineskih raketa!

On veruje da su Francuzi uvideli da je došlo do zastoja u razvoju država Zapadnog Balkana, kao i da nemaju dovoljno sredstava za razvoj, ali i da ima problema u ostvarivanju demokratije i vladavine prava, tako da je to verovatno jedan od razloga zbog čega žele da se uključe.

- Prema tome, to je za nas dobra inicijativa ukoliko Francuska i Amerika budu istrajale na nekom kompromisnom rešenju u vezi sa Kosovom, s obzirom da Nemačka ima vrlo rigidne stavove o Kosovu - objašnjava Zečević.

S obzirom da je ovaj region zona interesovanja kako Amerike tako i Rusije, vrlo je bitan i odnos koji Francuska ima sa ove dve države. Zečević napominje da se Francuska strogo pridržava sankcija koje su nametnute Rusiji, ali je u isto vreme Francuska ekonomski vrlo prisutna u Rusiji.

ŽESTOK SUKOB MAKRONA SA HARADINAJEM U BERLINU! Francuski predsednik oštro napao zločinca OVK, pa UPERIO PRST U NJEGA ZBOG TAKSI NA SRPSKU ROBU!

- Rusija je za nju vrlo značajan ekonomski partner i veliki broj francuskih preduzeća je ostao da radi u Rusiji bez obzira na sankcije. Interesantno je i da Rusima lakše odobravaju dolazak u Francusku, a tu je i veza koja postoji još od Oktobarske revolucije - podseća on.

S druge strane, odnos Amerike i Fracuske takođe ima svoje finese koje i te kako mogu da se odraze na nas.

- Mislim da je Francuska u suštini strateški vrlo vezana za Ameriku, i ekonomski i politički i vojno. Oni su veran saveznik SAD, vode tu atlantističku politiku i u praksi postoji primat Amerike i potreba Francuske da pokaže da je saveznik SAD - primećuje Zečević.

MONTGOMERI TVRDI: Dijalog je obmana, stvarnost je da NIKO NEĆE DA PRITISNE PRIŠTINU DA UKINE TAKSE!

Zečević dodaje da Fracuska izuzetno uvažava svetsku ulogu koju ima Amerika. Na pitanje čiju bi stranu zauzeli Francuzi ako bi Rusija i Amerika „ukrstile politička koplja" na ovim prostorima, naš sagovornik odgovara:

- Ako dođe do toga, Francuska bi držala stranu Amerike. To je sigurno! Ali mislim da je za nas interesantno što predsednik Amerike ima malo drugačiji odnos prema nama, i onda i Francuzi koriste tu priliku da na neki način slede tu njegovu politiku - napominje dr Zečević.

Strategija Fracuske je prvo osvanula na sajtu francuske ambasade u Severnoj Makedoniji. Predsednik Makron je, navodi se, zatražio izradu Strategije na osnovu analize u kojoj stoji da su zemlje regiona Slovenija, Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Severna Makedonija, Crna Gora i Srbija ostvarile značajan napredak, ali da su, međutim, potrebne mnoge reforme koje bi omogućile stalnu stabilizaciju i odgovori na izazove s kojima se suočavamo.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Aksman

pre 4 godine

Zaboravili ste prevrtljivca i teskog prevaranta Kusnera. Veliki je prijatelj siptara a nije gadljiv na njihove smrdljive pare. Trebalo bi posebno obratiti paznju na ovg neprijatelja Srbije.

Bljesak

pre 4 godine

Akcija Bljesak je krenula 1.5.1995g kada su hrvatski vojnici njih sveukupno u akciji 7000 munjevito oslobodili okupirane delove Zapadne Slavonije. Za samo 31h oslobođeno je oko 500 četvornih-kilometara zemlje pod nadzorom srpskih agresora i uspostavljen je nadzor nad autocestom i razbijen mu je velikosrpski plan linije Virovitica-Karlobag koja je bila skoro pred realizacijom. Na kraju akcije je ubijeno 52 hrvatska vojnika i 350 srpskih a zarobljeno je 1400 i načisto razbijen 18. Korpus srpske vosjke i zarobljen im je u okolici Pakraca i vođa Veljko Džakula a koji nakon predaje hrvatskoj vojsci namesto u jame su poslani u autobuse za Beograd a za njima je krenulo još oko 13 000 srpskih izbeglica koji su ih 4g podržavali u agrsiji i nisu hteli ostati bez njih u Lepoj. U toj akciji je srušen i ubijen legendarni hrvatski pilot miga21 Rudolf Perišin koji je iz JNA sa njim preletio u Austriju da ne ubija svoje pa je branio... Dnevno.hr VELIKA POBJEDA: DAME I GOSPODO, TAKO RATUJU HRVATI: 500 četvornih kilometara za 30 sati! Evo kako smo ‘pomeli’ 18. Korpus srpske vojske https://www.youtube.com/watch?v=jBYMjx9rCw0

Lud Zbunjen

pre 4 godine

To ona ista Francuska sto je pustila niz vodu Gadafija posto mu uzeli prvo pare? Ili ona Francuska koja je ucestvovala u bombardovanju 1999? Cisto samo da pitam

BLAM

pre 4 godine

Nakon šta su Vučića ponizili u Francuskoj na 100-tu godišnicu Prvog svetskog rata jer ko predsedniku države koja ga pokrenula nije mu tamo ni bilo mesto on je još gore ponizio Srbe kada je poslao pismo Evropi gde u njemu kuka i kmeči i glumi žrtvu(posle velikosrpskog genocida 90ih) i piše kako mu je Beograd u istoriji rušen čak 44puta? Pa kakav je to proklet i nesposoban i kukavički narod i odbrana grada da je toliko rušen pa stani malo čoveče? A kako to da nije napisao da je taj grad bio prvi u Evropi očišćen od Jevreja(judenfraj) i to pre jednog Jasenovca? A kako neće grad biti rušen 44puta kad je narod bio 500g u ropstvu i još imao u Beogradu gej hareme gde je Srbija plaćala iz državnog budžeta mlade Srbiće da dečki "idu pod turčina" da gazda bude dobro volje da ne "skida glave" na glavnom trgu...pa dobro je rekao Dobrica da samo laž Srbina spasava jer mu je istina za suicid?

Marcco

pre 4 godine

Auuu... opet im treba neki lud narod da gine za njihove interese?

milan lala

pre 4 godine

Francuska zeli da od Srbije dobije veliki posao gradnju Beogradskog metroa zato sad glume. Koliko nas cene pokazali su pustanjem Haradinaja i obelezavanjem 100 god. Prvog Svetskog rata. Sve se vrti oko metroa nesmemo biti naivni i njima dati taj posao. Metro neka grade Kinezi i Rusi nasi provereni prijatelji a ne Makronova Francuska neprijatelj Srbije.

slađa

pre 4 godine

Srbija zaslužuje punu podršku Francuske. Predsednik Makron je apsolutno bio u pravu kada je rekao da je rano govoriti o pridruživanju zemalja Zapadnog Balkana EU. To je išlo po nemačkom modelu, preko kolena i nije se pokazalo kao dobar način. Srbija je suviše samostalna da bi se potčinjavala, naši narodi su upravo slični po slobodarskom duhu, po istinskoj demokratiji i po poštovanju tradicije. Francuska sa druge strane treba da dobije i sasvim drugačiju ulogu u okviru EU, ali i da ostane čvrst most između SAD i Rusije. To su stari saveznici koji imaju mnogo više zajedničkih imenitelja koje ponovo treba oživeti. Ali i predsednik Vučić mora da odustane od Srbije kao "male Nemačke" na Balkanu. Jer i metaforički to deluje brutalno u svesti naših građana. Srbija je otvorena zemlja, uvek bila. I kao što predsednik Makron ne bi predao Notr Dam nikome, tako ni Srbija ne bi predala Bogorodicu Ljevišku onima koji su je rušili, strugali freske i zavili u žice. Nije to samo verski, istorijski i nacionalni kapital, to je model i baklja slobode, svetlost istinske demokratije i putokaz iz prošlosti ka budućnosti. Saradnja sa francuskom u kulturnom i ekonomskom smislu je nešto što treba otkočiti i pogurati maksimalno. Veoma nam je bitna podrška francuskih intelektualaca, ali ne na nivou proširene priče o Zapadnom Balkanu, koji je u Berlinu pokazao svoje pravo lice, već bilateralno. S obzirom da je predsednik Srbije, kao i srpsko rukovodstvo uopšte, ostvario izvanredne veze sa mnogim zemljama u svetu. To je neprocenjivi kapital koji se ne meri samo milijardama investicija, već političkom podrškom po svim važnim pitanjima.

BRITANSKO KUKAVICJE JAJE

pre 4 godine

NISU PUTIN I MERKELOVA SIALI VESLA AHAHAAAA.

ivica

pre 4 godine

Nemate vi Srbi nikog bližeg od nas Hrvata i bolje da ste dobri s nama pa nam niko ništa ne može nego da slušate te vaše tzv. prijatelje

Laza

pre 4 godine

Čim se u planu Kosovo navodi kao jedna od država tu za nas ‚‚leba nema‚‚. Nije to ona francuska sa kojom smo bili dobri. Makron i njegova klika su totalna antiteza te ‚‚stare‚‚ Francuske

Giša

pre 4 godine

Pa on ne može u sopstvenoj zemlji da napravi red.

SS

pre 4 godine

Makarona,sačuvaj bože koristi od njega,da je Lepen na vlasti pa da se nečem i nadamo.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17