• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.05.2019

10:47

POPOVIĆ U FUDŽOU: Kineske IT kompanije žele da investiraju u Srbiji!

Politika

POPOVIĆ U FUDŽOU: Kineske IT kompanije žele da investiraju u Srbiji!

Podeli vest

Kineske kompanije koje se bave informacionim tehnologijama zainteresovane su za dolazak u Srbiju kako bi pokrenule svoju proizvodnju, ali i razvojne centre, posebno u Industrijskom parku u Borči, izjavio je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, koji učestvuje na drugom Digitalnom kineskom samitu u Fudžou

 

Popović je tokom prvog dana foruma razgovarao sa predstavnicima više kineskih kompanija koje se bave telekomunikacijama, veštačkom inteligencijom i robotikom i, kako kaže, svi su veoma zainteresovani za dolazak u Srbiju.

U izjavi novinarima, Popović kaže da je Srbija evropska zemlja sa najviše kineskih investicija, a da se tek očekuju investicije u najnovije tehnologije, pre svega kroz Industrijski park u Borči, čija izgradnja će početi ove godine.

- Kinezi žele da iskoriste ono što je najbolje u Srbiji, a to je znanje naših inženjera. Srpsko znanje u saradnji sa kineskom tehnologijom može biti prekretnica u tehnološkom i industrijskom razvoju Srbije - rekao je Popović.

Kaže da Kinezi cene ono što je Srbija uradila u izgradnji inovacione i digitalne infrastrukture i da se kod nas osećaju “kao kod svoje kuće”.

- Najveći doprinos tome dao je poslednji susret predsednika Aleksandra Vučića i Si Ðinpinga u okviru konferencije ''Pojas i put'', koja je održana u Pekingu - rekao je Popović.

Ističući da Kina teži digitalizaciji svih sfera društva i da Srbija može mnogo da nauči od njih, Popović navodi da su kineski investitori koji će doći u Srbiju najbolji partneri u sferi digitalizacije i digitalnih tehnologija u svetu.

- Bilo je impresivno na samitu čuti planove Kine za budućnost, jer ta zemlja, koja je lider u inovacijama, već planira potpunu digitalizaciju države, trideset godina unapred - rekao je Popović.

On je naveo i da je jedini ministar iz inostranstva na samitu u Fudžou što, dodaje, ukazuje na veliko poštovanje koje Kina gaji prema Srbiji.

- Kinezi žele da nam pomognu, sve te investicije su od prvorazrednog značaja, a industrijski park u Borči im je veoma interesanatan - rekao je Popović i dodao da je Kina, pored SAD, nesumnjivi lider u inovacijama.

Srpski ministar je jutros prisustvovao svečanom otvaranju foruma, a sutra će učestovati na panelu o digitalnom pomorskom putu svile.

Na panelima i okruglim stolovima razgovaraće se i o pametnim gradovima, industrijskom internetu, digitalnoj ekologiji, digitalnom zdravlju.

Na samit je pozvano 1.500 učesnika iz celog sveta, a izložbeni prostor, gde su kompanije predstavile originalne tehnologije i dizajn, zauzima skoro 60.000 metara kvadratnih.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17