• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ - M. DOBROMIROVIĆ

23.05.2019

13:13

VEOMA OPASNE PRETNJE IZ VAŠINGTONA! UCENA SAD: Vučiću, predaj Kosovo ili ćemo te uništiti!

Politika

VEOMA OPASNE PRETNJE IZ VAŠINGTONA! UCENA SAD: Vučiću, predaj Kosovo ili ćemo te uništiti!

Podeli vest

Edvard P. Džozef, analitičar specijalizovan za KiM, predočio 'novu strategiju': U slučaju da srpski predsednik odbije priznavanje nezavisnosti Kosova, od 'faktora stabilnosti' našao bi se u ulozi još jednog zamenjivog, problematičnog balkanskog političara'

 

Sjedinjene Američke Države mogle bi uskoro otvoreno da zaprete predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da mora da prizna lažnu državu Kosovo. Ako to ne učini, Amerikanci će ga politički likvidirati.

Ovo najavljuje ugledni američki analitičar, stručnjak za Kosovo Edvard P. Džozef, koji u Vašingtonu važi za veoma bliskog Stejt departmentu. Džozef je u razgovoru sa vašingtonskim novinarima koji se bave Balkanom predočio 'novu strategiju' za Kosovo čija je suština: Vučić treba da prizna Kosovo u trenutnim granicama, a SAD treba Srbiji da nude finansijsku i vojnu pomoć. Ako odbije, Vučić bi se od 'faktora stabilnosti' našao u ulozi 'još jednog zamenjivog, problemtičnog balkanskog političara'! Ovaj stručnjak tvrdi i da će Vašington od Vučića tražiti da 'iz osnova promeni pristup Kosovu'.

'Štap i šargarepa'

Džozef je strategiju Zapada za Kosovo po principu 'štapa i šargarepe' objavio i u časopisu 'Forin polisi'.

Stevica Deđanski
analitičar

Amerikanci nisu Vučića doveli na vlast, neće ga ni skidati. Ne sumnjam da će pokušati da ga smene, ali Srbija više nije sama i naši prijatelji nisu slabi. Samo dijalogom možemo doći do rešenja, a ultimatume treba odbijati.

- Srbiji za priznanje nezavisnosti Kosova umesto kompenzacije treba ponuditi afirmaciju, značajne ustupke i finansijsku i vojnu pomoć SAD, a u slučaju da Vučić odbije ili sabotira novi pristup - neprijatnu alternativu, kaznu u vidu jače podrške kosovskoj vojsci, angažmana na priznavanju nezavisnosti Kosova i uskraćivanja Srbiji razvojne pomoći iz EU - ističe Džozef, koji je bio na Kosovu tokom NATO agresije 1999. godine.

Džozef je podsetio da je Vučić u više navrata izjavio da ni po cenu zbacivanja sa vlasti neće priznati Kosovo.
- Kako bi se omogućilo da Srbija prizna Kosovo u okviru sadašnjih granica - što je jedini stabilizujući ishod - Kosovo mora da prizna legitimitet srpske tvrdnje. To znači zamenu kompenzacije Srbije suprotnim ciljem: afirmacijom. Umesto odsecanja severa Kosova u zaludnom pokušaju da se Srbi uteše, nova strategija učiniće stalnim srpsko prisustvo na Kosovu. Na primer, kosovski ustav iziskuje od Prištine da štiti srpske pravoslavne lokacije. Novom strategijom Priština bi dala potpuni suverenitet nad ovim lokacijama SPC - objašnjava Džozef, dodajući da bi u slučaju da Vučić odbije plan, morala da postoji 'neprijatna alternativa'.

VUČIĆ SUARESU: Srbija će uvek biti iskren prijatelj Španije!

Foto: Informer DN

TRAŽI ULTIMATUM ZA SRBE Edvard Džozef
Veljko Odalović
gensek MSP

Srbija je uvek slala poruku mira, da hoće dijalog, da se vrati za pregovarački sto. Srpska zajednica se oduprla najopasnijem izazovu jer ima premnogo sponzora kosovske nezavisnosti.

- Vučićev izbor biće ili da pregovara o rešenju koje vodi Srbiju ka EU do 2025. ili da gleda kako SAD i EU predstavljaju 'Kosovo 2025', intenzivan napor na izgradnji države. Umesto da Ministarstvo odbrane Srbije ostvari specijalan odnos sa Pentagonom, privilegija bi otišla Kosovu. Koristeći premoć u NATO, Vašington bi pritisnuo saveznike da podržavaju kosovsku vojsku. Izdašna pomoć za razvoj iz EU išla bi samo Kosovu. Vučić bi se od 'faktora stabilnosti' našao u ulozi 'još jednog za Zapad zamenjivog, problematičnog balkanskog političara'. Bilo bi mu pametno da iz osnova promisli o pristupu Kosovu - zaključuje Džozef.

Demonstracija sile

Komentarišući ove navode, bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže da je to nova bezobzirna pretnja.
- Ovo treba odlučno odbiti, jer se Srbija ne može prinuditi da sarađuje u amputaciji svoje teritorije. Nije moguća saradnja sa nekim ko hoće da nam napravi egzistencijalnu ranu. Srbija je otvorena za pregovore o mirnom i pravednom rešenju za Kosovo, na principima međunarodnog prava, povelje UN, Rezolucije 1244 i Ustava - podvlači Jovanović.

(VIDEO) NEMCI STRAHUJU OD SUKOBA NA SEVERU KOSMETA! BERLIN ODLUČIO: Vojnici Bundesvera ostaju U SASTAVU KFORA JOŠ GODINU DANA!

Pentagon traži NATO bazu u Ponikvama da kontroliše RS!

Foto: Informer DN

Prema Džozefovim rečima, Vašington može da koristi moć simbola kao dodatak diplomatiji za Kosovo.
- Pentagon bi mogao da teži dugoročnom raspoređivanju američkih trupa u Srbiji. Prvo bi bio raspoređen kontingent inženjera Vojske SAD, čija bi misija bila da sa srpskim kolegama obnove uništenu infrastrukturu, počevši od zgrade Ministarstva odbrane. Idealna lokacija za američku bazu bile bi Ponikve, vojna lokacija u zapadnoj Srbiju koju je NATO takođe gađao, pošto se nalazi blizu bosanske granice. To bi Republici Srpskoj, željnoj odvajanja, bio signal američke posvećenosti teritorijalnom integritetu Bosne - objašnjava Džozef.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sazalimo se

pre 4 godine

Bolje da preda Kosovo nego da ga uniste, jel da ?

Dobi

pre 4 godine

Ko sa djavolom tikve sadi o glavu mu se obiju, pod hitno se okrenuti od njih, prikljuciti Evroazijskoj uniji koja postuje sve zemlje i njihov teritorijalni integritet i suverenitet za razliku od ovih zapadnjackih monstruma i ubica koji su se prodali djavolu i materijalnom blagostanju.

RINGISPIL

pre 4 godine

Ovo je amricka LABUDOVA PESMA. Nije Vucic taj koji ce odlucivati o sudbini Kosova nego Srpski narod. A da amerika nije pravna i civilizovanaj drzava NEGO MAFIJASKi kartel sa IDIOTIMA NA VLASTI OVA PRETNJA JE OCITI PRIMER.

alo informerci

pre 4 godine

pustite komentare sto se stisli dajte narodu da se izjasni

Djoka

pre 4 godine

tu su vucicevi drugari .. kurc i merkel ..oni ga stite .. evropa se budi .. skida americke okove ..

Mito

pre 4 godine

Šta je najinteresantnije, što SAD, kada globalno tonu (uveli sankcije Huaweju, a Google produži ugovor), sada igraju strogoću za Srbiju. pitam se kada bi mi piznali Teksas ili bilo koju saveznu državu kao suverenu u odnosu na SAD, kako bi oni regaovali. Vidim da nisu ušli u Venecuelu, jer tamo su Kineski i Ruski interesi. Lepo vi Ameri pošto vas Šiptari vole, imate mnogo slobodnih nenaseljenih teritorija, a oni vas obožavaju, dovedite ih u SAD da vas intelektualno unaprede.

Vla

pre 4 godine

Vreme je da I ameri popuse lulu, svaki klosar pljuje po srbiji

Joco

pre 4 godine

On nije NIKO I NIŠTA..jednostavno stari obaveštajc stare bande sa Klintove strane...ovo su poslednji pokušaji kojim ustvari još NIKO I NIŠTA uzima jos žive love od Albanaca...

Vladan

pre 4 godine

Dati Kosovo i ziveti normalno bez ratova. Da deca osete detinjstvo, radnici da primaju plate a penzioneri penzije. A ne deca u ratove, radnici da nemaju decu da prehrane a penzioneri da nemaju za lekove. Volim nasu drzavu alo dokle patnje vise.

misterNO

pre 4 godine

" Vojsko moja! Idemo u još jedan juriš! Za kralja, za otadžbinu,za obraz,za čast!" - " Ne možemo više, gospodine djenerale! Umorni smo." - " A, možete li za inat?!!" - " E, za inat možemo"!!! ... Prevedite ovo amerikancima, možda shvate Srbe...

Bane

pre 4 godine

Američki ološ nema šta da traži po Srbiji. Oni da obnavljaju infrastrukturu? Bedne li nacije.

cinjenice

pre 4 godine

Pa nek te uniste jbm ti mater izdajnicku. Cekajte, zar iko u Srbiji racunajuci i vas govna iz Informera misli da ce Vucic biti ijedan dan na vlasti posle priznavanja Kosova. Vama govnima treba posebno da se jebe majka kada padne izdajnik sa vlasti.

nikola

pre 4 godine

Они не знају да НИКО у СРБИЈИ нема право по Уставу да потпише капитулацију једне стопе српске територије...Вучић све и да ХОЋЕ по Уставу не може да призна независно КОСОВО...!!

Vesti

pre 4 godine

Amerika poklanja Hrvatima još dva Blek Hok borbena helikoptera nakon šta im je već poklonima dva prošle godine(PUTIN JE SRBIMA PRODAO MI35)! Na vojnoj vežbi u RH koja se zove "Brzi odgovor"(očito Srbima u slučaju napada na RK) od mastralnih Hrvata uče NATO standard vojske Slovenije i BiH i CG i Albanije i Kosova i Severne Makedonije! Zašto se ćuti o tome da je Pulski filmski festival prikazao film o Anti Gotovini koji se zove "General" a uskoro će i serija o tom hrvatskom i najvećem generalu u savremenoj istoriji ratovanja a najavljen je i holivudsko-hrvatski film o Oluji 95g koji će se zvati "Oluja svih Oluja" a kažu da će ići po Oskara ko nekada film Bitka na Neretvi isto tako se ne piše i o tome da HRT snima seriju o Oluji 95g i film o hrvatskim USKOK-cima zbog kojih su Osmnalije dok su drželi Srbe za robove vikale "Čuvaj nas Bože od Senjske ruke"!? Papa Franja je zvanično dozvolio hodočašća u Međugorje koje već sada zovu "ispovedaonica Evrope" dešavaju se i čudesna ozdravljenja i preobraćenja i muslimana i pravoslavaca i nevernika a već ima više hodočasnika nego ikada do sada a svi srpski mediji sada ćute! Dok su srpski gubitnički borci štrajkali glađu hrvatski su pobednički branitelji za ovu godinu dobili povećanje svog budžeta za čak POLA MILIJARDE EVRA a sada im Lepa njihova gradi i 4 Veteranska centra bolje i veće od Američkih!

Drago

pre 4 godine

obično nisam da kažemo vulgaran ali ovome bih se baš na... ao majke.

db

pre 4 godine

U Kovinu imamo mesta za ovakve poludele profesorčiće - ko je on ? Čime je zadužio čovečanstvo i daje izjave ovakvog kalibra o upotrebi sile na teritoriji koja ima već jako prisustvo dve još jače sile od USA . On bi da ratuje kod moje kuće ? Profice sve što o tebi mislim je da si jadnik iz izkompleksirane birokratije propale velesile . Ko se danas plaši USA uopšte , Kina i Rusija ulivaju strahopoštovanje , a vaše vreme prošlo sa zlom koje ste ovde posejali pre dvadeset godina .

Saradžogla

pre 4 godine

Ovo je u stilu ... Vučićuuuuu,ne idi u Kinu će bidne državni udarrrrr? ... Ko da izvrši ,,državni udar,,?Vučićeva opozicija?Ajde,bre?PS.Čekam da Amerika napadne Iran.To objavio Informer?

Regionalna sila

pre 4 godine

HELIKOPTERI Krstičević: Od SAD-a ćemo dobiti još dva Black Hawka vrijedna 350 milijuna kuna

Igor

pre 4 godine

Zar ne beše vaš naslov pre par meseci Trampe Srbine ?

laki

pre 4 godine

djozefe, smrad jedan a sta to usa ima sa razvojnim fondovima eu. to sto ti pretila, odavno bi tvoja terorističke ide sprovela da se neplasi rusije. nije vam ovo vijetnam, laos a nije ni marionetska crna gora.

TNT

pre 4 godine

Zasto uzimamo toliko ozbiljno te likove?U zastiti Kosmeta moramo biti jedinstveni i spremni da idemo do kraja .Kosmet je nas i oko toga nema cenkanja.Ako Zapad to zeli da legalizuje neka ga ali bez nas.U slucaju sukoba moramo reagovati.ODKB je resenje ma kako to nekim kosmopolitama zvucalo.Stav SPC treba da bude stav svakog drzavljana Srbije.Dogodine u Prizrenu.

gaša

pre 4 godine

Prvo usa da prizna "Texas" kao Meksičku državu pa da ,razmislimo za KiM...

kristalno jasno

pre 4 godine

E video sam mnoge bolesnike ali takvog kao što je dotični majka više ne koti.

SS

pre 4 godine

On je samo analitičar,ali naš političar da mu zapuši usta.

Rasa

pre 4 godine

Opet prete opet cemo im skidari nevidljive ovoga puta vise i bplje zaboravljaju da 1999. e prosla odavno sad mogu samo da dobiju po zube dobro i za sva nedela dosad ,Neznaju jos sta znaci srpski inat !

Milan

pre 4 godine

Auuuu ala je ponuda, smehotresna olimpijada "priznajte Kosovo pa ćemo da vas primimo u NATO u koji nećete kao nagradu"....Veću budalaštinu nisam čuo. Kik zaboravlja da je nas 7 miliona a šiptara (sa Albanijom) max 2.5....

SENZACIONALNO

pre 4 godine

Riječka luka koja se povezije sa Kinom i Korejem u novi "put svile" danas je otvorila "dok" za kontenere dugačak 400m i ima najdublji "gaz" na Jadranu šta je stavlja ispred sve konkurencije! Brodogradilište u Splitu je predalo kruzer vredan 100mil.E kojeg su napravili Hrvati a u isto vreme im propada brodogradilište u Puli! Sa obzirom na čuda koja su hrvatski pilioti radili u Bljesku i Oluji i danas imaju čudo koje se zove Krila Oluja šta je pakt prepoznao u Zemuniku u RH se radi glavna NATO škola sa obuku pilota i sprecijalne zračne snage pakta!

Rade

pre 4 godine

Platili ga šiptari pa jede lajna. A i šta bi drugo ! ! ! ! ! ! !

Djuradj

pre 4 godine

Vucic da ovlada sluzbama, i mogu da ga uhvate zapadnjaci za onu stvar. Ako su sluzbe busne, mozemo da se slikamo. Dzaba dalja prica.

Rade1

pre 4 godine

Prošlo je to vreme kada ste mogli ucenjivati Srbiju

tadija64ZEMUN

pre 4 godine

doslo vreme za naplatu AV,ko s djavolom tikve sadi dupetom drlja !!!!!!!!!!!!!!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija