• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs/Informer.rs

12.06.2019

09:05

LEPA VEST ZA NAJSTARIJE, POVIŠICA PENZIJA MOGUĆA KRAJEM GODINE! Novi Zakon prema "švajcarskom modelu", a evo šta on podrazumeva!

Politika

LEPA VEST ZA NAJSTARIJE, POVIŠICA PENZIJA MOGUĆA KRAJEM GODINE! Novi Zakon prema "švajcarskom modelu", a evo šta on podrazumeva!

Podeli vest

Novi zakon po kome će penzije rasti u skladu sa "švajcarskom formulom" treba očekivati na jesen, a prvo povećanje penzija u skladu sa novim modelom već krajem novembra ili u decembru ove godine, saznaje se

"Švajcarski model" praktično bi značio da će penzije ukupno 1,7 miliona penzionera u Srbiji rasti po modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade. To bi u trenutnim okolnostima praktično značlio povećanje od oko pet odsto, što bi na primeru prosečne penzije od 26.300 dinara značilo dodatnih 1.315 dinara. Toliko povećanje u novčaniku trebalo bi očekivati već krajem novembra ili u decembru ove godine s obzirom na to da su izmene zakona o penzijskom sistemu planirane za jesen.

- Plan je da se o švajcarskom modelu dodatno razgovara sa MMF čija delegacija u Srbiju dolazi početkom oktobra, a koji su načelno već prihvatili novu formulu kada su nedavno bili u Beogradu. Tako bi se na zakonu moglo raditi odmah nakon njihovog odlaska, i povišice bi trebalo očekivati već krajem novembra ili tokom decembra. Tolika fleksibilnost u smislu pomeranja dva meseca pre početka naredne godine je dozvoljena i moguća - kaže izvor.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je nedavno da će se u međuvremenu razgovarati o još nekoliko modela, ali da ipak očekuje "da će ovaj model (švajcarski), kao najpravedniji i najbolji, biti usvojen".

- To je model koji se primenjuje u velikom broju zemalja i milsim da je najpovoljniji i fer za naše najstarije sugrađane, jer se vezuje za dva pokazatelja, inflaciju i rast plata, a koji su i osnovne determinante visine penzija - precizirao je nedavno ministar finansija.

Švajcarska formula za usklađivanje penzija u Srbiji, inače, nije novost. U našoj zemlji ovakav način obračuna penzija uživao je široku društvenu podršku sve do 2006. godine kada je formula ukinuta zbog insistiranja Svetske banke a u okviru tadašnjeg aranžmana sa MMF. Penzioneri su bili nezadovoljni i tada je došlo do velikih, ekonomski neodrživih, vanrednih povećanja penzija 2008. koja su prouzrokovala višegodišnju penzijsku i budžetsku destabilizaciju.

Potom su 2010. godine uvedene mere štednje i penzije su bile usklađivane samo sa cenama i delom rasta BDP preko četiri odsto godišnje. Nakon stabilizacije, Vlada je ukinula formulu za usklađivanje penzija krajem 2018. i najavila novu od 2020. godine. Ranije je "Blic Biznis" pisao o novim uslovima za penzionisanje muškaraca, a možete pročitati i o novim uslovima za penzionisanje žena.

U Evropi skoro sve zemlje imaju formule za usklađivanje penzija, a najviše njih koristi upravo švajcarski model odnosno kombinaciju rasta cena i rasta zarada. Austrija, Italija, Francuska i Španija usklađuju penzije sa rastom cena. Formule su nešto izdašnije i pore rasta cena delimično uključuju i rast zarada u Finskoj (20 odsto), Češkoj (33 odsto), te Slovačkoj, Rumuniji i Bugarskoj, gde rast zarada učestvuje sa 50 odsto prilikom usklađivanja penzija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vns

pre 4 godine

Moguća povišica,ali moguća ....biće biće 0,005%

Miloš

pre 4 godine

Za pet godina penzije će biti ispod proseka i za one koji imaju sada iznad 7o procenata prosečne plate u Srbiji. BRAVO STRUČNJACI!!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija