• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

12.06.2019

11:17

(VIDEO/FOTO) VUČIĆ NA OTVARANJU FABRIKE "ZF" U PANČEVU: Investicije veće za 17 odsto od rekordne 2018!

Politika

(VIDEO/FOTO) VUČIĆ NA OTVARANJU FABRIKE "ZF" U PANČEVU: Investicije veće za 17 odsto od rekordne 2018!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas u Pančevu svečanom otvaranju fabrike kompanije "ZF" u okviru E-Mobility divizije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je u prvih pet meseci ostvaren rast od 17 odsto direktnih stranih investicija.

- Dobio sam upravo podatke Narodne banke Srbije da je u prvih pet meseci ove godine rast direktnih stranih investicija iznosio čak 17 odsto. To je za 17 odsto više nego u istom vremenskom periodu rekordne 2018. godine - kazao je Vučić na otvaranju fabrike „ZF“ u Pančevu.


Srbija je prošle godine privukla 3,5 milijardi evra dirketnih stranih investicija, što je više nego što su sve zemlje Zapadnog Balkana uspele zajedno da privuku.

Foto: printscreen

Predsednik Vučić se zahvalio prisutnima, a zatim je naglasio važnost današnjeg dana:

- Danas je poseban i veliki dan ne samo za Pančevo i Južni Banat, već i za Vojvodinu i celu Srbiju. Rekao sam i gospodinu Hankelu i gospodinu Jorgu dok smo obilazili fabriku, da nisu samo oni ti koji žive za to, već za ovakve dane živimo i mi!

Ova fabrika je rezultat velikog rada svih srpskih državnih organa, i predsednik je posebno skrenuo pažnju na to:

- Ovo je jedan od dana gde pokazujemo rezultate našeg rada! Ljudi znaju da ova fabrika nije nikla iz zemlje, već je mnogo teškog rada uloženo u to. Ja sam zahvalan svima koji su se trudili, 
svi smo uradili veliki posao i danas moramo da se ponosimo ovom velikom fabrikom -
rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

Pošto kamerama nije bio dozvoljen pristup u ovu fabriku budućnosti, predsednik Vučić je ispričao šta je video tamo.

- Kada su me vodili u najveću fabriku automobilskih delova u Evropi tamo sam video kuka robote. I ovde kada sam ušao u "ZF" video sam najmodernije kuka robote, najmodernije Simensove mašine, sve što je najmodernije i najsavremenije. Sproveli su me kroz posebne prostorije u fabrici. "Ova soba gde se nalazimo rekao mi je Jorg, to je soba prašine".  Čistija je od svake apoteke - rekao je Vučić, i dodao:

- Ovde nije samo reč o davanju posla, već o tome da u Srbiji imamo najsavremeniju proizvodnju. Ovaj rotor i stator što vidite ovde, to će se ugrađivati u električni Volvo! To se od sada proizvodi u našem Pančevu, u fabrici "ZF".

Foto: printscreen

Vučić je skrenuo pažnju na to da je Srbija sve obaveze ispunila u potpunosti, i to u najbržem mogućem roku prema ovom velikom stranom investitoru.

- Pitao sam i Hankela i Jorga, jesmo li mi ispunili naše obaveze? Mi smo sve naše obaveze ispunili precizno, u dan, kao Nemci, i ponosan sam na srpske organe vlasti koji su sve uspeli da postignu.

Vučić je naglasio da Nemačka u Srbiji ukupno zapošljava 58 013 ljudi.

Nemačka kompanija ZF otvorila je danas fabriku autodelova u Pančevu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, što je najveća proizvodna investicija vredna ukupno 160 miliona evra i u okviru koje će biti zaposleno više od 1.000 ljudi.

Svečanosti otvaranja fabrike kompanije ZF, u okviru E-Mobility divizije, prisustvuju i predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović, ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, rukovodilac ZF divizije E-Mobility Jorg Grotendorst i član Upravnog odbora ZF Majk Hankel.

U fabrici će se proizvoditi i autodelovi za Mercedes, Audi, Volvo i druge poznate brendove.

Kompanija će uložiti do 2021. godine 160 miliona evra u novoizgrađenu fabrku i njeno proširenje.

ZF je uložio 100 miliona evra fabriku u prvoj fazi koja je završena i već je počela druga faza u okviru koje će biti uloženo još 60 miliona evra.

Foto: printscreen



U toj fabrici u Severnoj industrijskoj zoni u Pančevu proizvodiće se elektromotori, električne mašine i generatori za hibridne i električne pogone, kao i prekidači za menjače i mikroprekidači.

Potražnja za tim proizvodima je velika, zbog čega se prostor fabrike već sada proširuje sa 25.000 metara kvadratnih na približno 60.000 kvadrata.

Radovi na izgradnji nove fabrike u Pančevu su počeli u junu 2018. godine, a prva faza izgradnje koja je sada već u funkciji pokriva površinu od 25.000 kvadratnih metara.

Kompanija, takođe, pravi naučno-istraživački centar u zgradi od 5.000 kvadratnih metara, što govori da su nemački investitori došli u Pančevo da razvijaju svoje projekte u budućnosti.

Druga faza izgradnje koja treba da bude završena do 2021. godine obuhvatiće oko 35.000 kvadrtanih metara tako da će na kraju na raspolaganju imati 60.000 kvadrata.

ZF je trenutno zaposlio 300 radnika, a u naredne dve godine kompanija planira da zaposli još 700 ljudi.

To je posle nekoliko decenija prva inostrana investicija u Severnoj industrijskoj zoni u Pančevu, gde ZF donosi radna mesta i znanje za budućnost.

Nemačka kompanija ZF proizvodi elektromotore u Nemačkoj, a za narednu godinu je planirano otvaranje nove lokacije u kineskom gradu Hangzhou, južno od Šangaja.

Reč je o kompaniji koja je svetski lider u proizvodnji delova sistema za automobile, brodove i železnicu i taj nemački gigant širom sveta zapošljava oko 140.000 radnika, a ima veće prihode od BDP-a mnogih država.

Kompanija ZF ima više od 230 proizvodnih lokacija u svetu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mrki

pre 4 godine

Radi ,stoko srpska za 250 e...dok mafija zgrce milione...

Pajo

pre 4 godine

Da bog vam Vucic jebao decu dok budu umirala od raka,mamu vam jebem izdajnicku

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17