• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink.rs/Informer.rs

19.06.2019

00:30

EMISIJA PRAVAC NA PINK 3, Starović i Janjić: Govor mržnje Mirne Nikčević je odjek današnje politike Crne Gore!

Politika

EMISIJA PRAVAC NA PINK 3, Starović i Janjić: Govor mržnje Mirne Nikčević je odjek današnje politike Crne Gore!

Podeli vest

Prva savetnica u crnogorskoj ambasadi u Ankari Mirna Nikčević na društvenim mrežama je objavljivala jako uvredljive stavove prema Srbima.

 Nemanja Starović, istoričar, ocenio je da je takav rečnik u diplomatiji neprihvatljiv.

- Takav govor u javnoj sferi je apsolutno neprihvatljiv i zaslužuje svaku osudu. Kada pogledamo šta stoji iza toga, jasno je da je takvo njeno obraćanje posledica jednog veoma agresivnog govora koji imamo u samim vrhovima političke scene u Crnoj Gori – izjavio je Starović u emisiji Pravac autora i voditelja Aleksandra Vasića.

Foto: Printscreen TV Pink

Kako dodaje, da nije bilo govora Mila Đukanovića pred svojim partijskim skupom nekoliko dana pre toga, neki poput Nikčević se ne bi odlučili da odu korak dalje i neprimerenim rečnikom se tako obratili.

- To je neprimereno za sferu diplomatije. Za mene bi bilo nezamislivo da bilo koji naš diplomata na taj način govori o građanima koji su druge nacionalnosti, da ih treba žive spaliti, nazivajući ih govedima i tako dalje. Mislim da je od takvog govora mržnje u javnoj sferi samo jedan mali korak do toga da se neko odluči da učini neko zlo svom komšiji i sugrađanu samo zato što je Srbin – kazao je Starović.

KRVOLOČNA MILOGORKA! Savetnica crnogorskog ambasadora bi da SPALJUJE SRPSKE CRKVE I SVEŠTENIKE!

 

On kaže da je dobro što je gospođa Nikčević danas podnela ostavku, ali da je i tada komentarisala kako je njen ministar nije zaštitio.

- To nam govori i o samoj diplomatiji našeg južnog suseda, da to nije usamljen slučaj – ocenio je Starović.

Jovan Janjić, kulturolog, kaže da je Nikčević odraz raspoloženja stvorenog u poslednje vreme u Crnoj Gori.

Foto: Printscreen TV Pink

- To što ona govori je odjek koji je stvorila današnja politika Crne Gore – rekao je Janjić.

U poslednje vreme, od kako se pojavio predlog zakona o imovini verskih zajednica u Crnoj Gori, ta tema poprilično obuzima javnosti i u Srbiji i u Crnoj Gori, Janjić je govoreći o ovoj temi rekao da se Vlada Crne Gore upustila u jedan veliki rizik.

- Ona rizikuje da istrajavanjem o usvojenom predlogu zakona bude doživljena kao adresa pravnog nasilja u svetu. Kako se može poništiti i oduzeti nešto što postoji osam vekova? Nema toga zakona kojim se to može oduzeti – smatra Janjić.

Kako dodaje, ovo je klasičan primer pravnog nasilja, ali postoje i razni politički motivi u pozadini, kao i da je Evropsko pravo na strani Srpske pravoslavne crkve, legalne crkve u Crnoj Gori.

Starović je govoreći o ovoj temi rekao da u ovom predlogu zakona kaže da su ti potezi Crne Gore duboko politički motivisani.

- Tu najmanje ima crkve i crkvenosti u svemu tome. Vlast u Crnoj Gori se u poslednje vreme suočava sa problemima političkog, ekonomskog i međunarodno-političkog tipa. Ovo je izmeštanje fokusa, kako bi se u očima međunarodne zajednice produžila upotrebna vrednost režima u Podgorici – kazao je Starović. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija