• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

22.07.2019

19:08

U HAG IDU I TAČI I VESELJI! Posle Haradinaja, na udaru i ostali čelnici lažne države

Politika

U HAG IDU I TAČI I VESELJI! Posle Haradinaja, na udaru i ostali čelnici lažne države

Podeli vest

Na listi osumnjičenih Suda za OVK zbog počinjenih ratnih zločina nad Srbima i 'nealbancima' nalaze se i predsednici tzv. 'države Kosovo' i 'Skupštine'

 

Posle takozvanog premijera lažne države Kosovo Ramuša Haradinaja, koji će se u sredu, 24. jula, naći pred sudijama Suda za OVK u Hagu, na optuženičkoj klupi mogli bi da se nađu i njegovi saborci, predsednik samoproglašene države Hašim Tači i prvi čovek 'kosovske skupštine' Kadri Veselji!

Tači je bio politički komandant čitave OVK i vođa Dreničke grupe, najodgovorniji za zverstva u ovoj oblasti i trgovinu organima, dok je Veselji bio vođa tajne ilegalne službe ŠIK, koja je bila zadužena za brojne likvidacije na KiM.

Spremne optužnice

Prema informacijama nemačkih medija, prve optužnice za zločine nad Srbima i drugim nealbancima na KiM od 1998. do 2000. godine mogle bi da budu podignute pre kraja ove godine.

MARKO ĐURIĆ
KANCELARIJA ZA KiM

Na KiM je na delu hajka na Srbe. Namera je Prištine da se zbog poziva vođama terorističke OVK za Hag, napravi kontrateža zarad smirivanja sopstvene javnosti, ali i kako bi se Srbi predstavili kao zločinci pred međunarodnom javnošću.

- Kosovski mediji izveštavaju da bi već tokom godine mogle da budu podignute prve optužnice. Ima spekulacija da bi Haradinaj, kao i predsednik Hašim Tači i predsednik parlamenta Kadri Veselji mogli biti optuženi - prenosi portal hamburškog nedeljnika 'Cajt', podsećajući da su bivši komandanti OVK Rustem Mustafa Remi i Sami Luštaku u januaru već morali da se pojave u Hagu.

Švajcarski javni servis podseća da je nemačka Savezna obaveštajna služba još 2005. godine došla do zaključka da se Haradinajev porodični klan nakon rata na Kosovu bavio nizom kriminalnih radnji.
Na drugoj strani, Tači i Veselji nisu se osvrnuli na najave njihovog hapšenja, već su samo prokomentarisali da je 'rat na Kosovu bio čist i pravedan'!?!
Ni u Specijalnom sudu za zločine OVK nisu želeli da komentarišu proces protiv prištinskih lidera.
- Ne možemo da komentarišemo istrage koje su u toku. Hvala vam na razumevanju - poručio je za Informer Kristofer Benet, portparol specijalnog tužioca Džeka Smita.

Ima dovoljno dokaza

Šef Odbora za KiM Milovan Drecun, komentarišući ove navode, kaže da očekuje da i Tači i Veselji budu izvedeni pred Specijalni sud.
- Imajući u vidu da specijalizovano tužilaštvo radi na utvrđivanju pre svega komandne odgovornosti, realno je očekivati da optužnice ne mogu da zaobiđu one koji su bili na čelnim pozicijama. To je Tači, kao politički komandant, Agim Čeku, kao vojni komandant OVK, i Kadri Veselji, kao šef ilegalne obaveštajne službe ŠIK, uz komandante sedam operativnih zona, među kojima je i Dukađin, kojom su upravljala braća Ramuš i Daut Haradinaj. Još se Dik Marti fokusirao na delovanje Tačijeve Dreničke grupe, u kojoj su počinjeni strašni zločini zarad trgovine organima. Sve ukazuje na to da bi, ako ne bude pritisaka na specijalizovano tužilaštvo, Tači i Veselji mogli da dobiju poziv da daju iskaz pred sudom - podvlači Drecun, dodajući da je Sud za OVK skrenuo pažnju na svedoka Nazima Blacu, koji je kao agent ŠIK u više navrata priznao da je pod naredbama Tačija i Veseljija vršio likvidacije po Kosovu i koji se nalazi pod merama zaštite u jednom zatvoru.

ZEMLJO, OTVORI SE! TAČI POSLE HARADINAJEVE OSTAVKE ZBOG HAGA: Verujem u čistotu borbe OVK i visoke moralne standarde njenih boraca!

Vučić: Spremaju nam paklenu jesen


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da je poziv za Specijalni sud koji je uručen Haradinaju trik koji ima za cilj da od njega stvori još većeg 'heroja Kosova' i dodatno onemogući nastavak dijaloga. Zbog toga će Srbija nastaviti da se ponaša mirno i odgovorno u narednom periodu da bi zaštitila svoj narod.
- Ostavka Haradinaja je politički trik kojim želi da dobije veću popularnost. To će dovesti do sve ekstremnijih stavova Albanaca, jer Haradinaj postaje junak koji se bori za jedinstveno i celovito Kosovo, a svi ostali ostaju nedostojni velikog vođe koji ih vodi u svetlu budućnost - upozorio je Vučić, dodajući da u naredna dva-tri meseca očekuje nove pritiske na Srbiju:
- Posebno intenziviranje pritisaka očekujem tokom septembra, u pravcu da se prizna nezavisnost Kosova.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija