• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

08.08.2019

21:05

PRETI MU BANKROT! Lider Narodne stranke u problemu, Jeremiću stranci više ne daju pare

Politika

PRETI MU BANKROT! Lider Narodne stranke u problemu, Jeremiću stranci više ne daju pare

Podeli vest

Jeremićeva nevladina organizacija CIRSD prošlu godinu završila u minusu od 900.000 evra * Prihodi mu pali za čak 368 puta nakon što je njegov glavni finansijer Patrik Ho uhapšen!

Lideru Narodne stranke Vuku Jeremiću preti bankrot otkako je jedan od njegovih glavnih finansijera - Patrik Ho, bivši ministar policije Hongkonga, uhapšen i osuđen u Americi zbog pranja para i korupcije.

Kako pokazuje zvanični finansijski izveštaj o poslovanju njegove nevladine organizacije CIRSD za 2018. godinu, Jeremićevi prihodi pali su za čak 368 puta!

Trgovina uticajem

Bilans uspeha CIRSD, koji je objavila Agencija za privredne registre, pokazuje da je ova NVO prethodne godine imala gubitak od skoro 900.000 evra. Istovremeno, svih prethodnih godina u kojima je intenzivno sarađivao s Hoom, Jeremić je bio u plusu stotine miliona dinara. Sagovornici Informera ističu da ovo jasno pokazuje da su njegovi prihodi dolazili iz koruptivnih poslova, koji su sada presečeni.

Naime, u najnovijem finansijskom izveštaju o poslovanju Jeremićev CIRSD je u 2018. zabeležio poslovni gubitak od 92.295.000 dinara. Istovremeno, prihodi pomenute NVO pali su sa neverovatnih 152.572.000 iz 2017. godine, na svega 414.000 dinara u prošloj godini. Prema razjašnjenju iz finansijskog izveštaja, Jeremić će ovaj gubitak pokriti iz 'neraspoređene dobiti iz prethodnih godina'.

Foto: Informer DN

Indikativna je činjenica da je do ovog strmoglavog pada prihoda došlo upravo u godini kada je njegov glavni sponzor u SAD osuđen na tri godine zatvora. Patrik Ho uhapšen je krajem 2017. zbog sumnje da je pokušao da podmiti predsednike dve afričke države u zamenu za dobijanje dozvola iz energetskog sektora. Na tom suđenju pred sudom u Njujorku svedočio je i lider Narodne stranke i bivši predsedavajući Generalne skupštine UN, koji je priznao da je upoznao Hoa s ljudima koji su mu omogućili trgovinu uticajem. Kako su mediji tada objavili, Jeremiću je od kraja 2013. do kraja 2017. leglo oko 7,5 miliona dolara pod oznakom donacija, i to iz fondova i firmi povezanih sa Hoom. On je to i sam priznao, ali do dana današnjeg nije otkrio za koje je tačno poslove dobijao milionske donacije.

Finansijski izveštaji pokazuju i da je prošle godine nešto bolje poslovala Jeremićeva Agencija za PR i konstalting. Tako je sa 493.000 dinara prihoda iz 2017, prethodne godine ostvarila prihod od skoro šest miliona i dobitak od 3,3 miliona dinara.

Koruptivni izvori

Dok Jeremić odbija da govori za Informer, urednik mreže "Antidot" Marko Matić kaže da je sada jasno da je njegov novac dolazio iz koruptivnih izvora.
- Očigledno je da su, od trenutka hapšenja Hoa i razbijanja međunarodnog lanca korupcije, prihodi CIRSD drastično opali, i to do te mere da ta organizacija više nije u stanju da finansira tekuće rashode. Zbog toga je u 2018. i zabeležila godišnji minus od skoro 900.000 evra. Naglo smanjenje prihoda Jeremićeve organizacije nakon hapšenja njenog glavnog finansijera jasno pokazuje da je dobar deo novca dolazio iz koruptivnih poslova u kojima je učestvovao. S druge strane, Jeremić nije razjasnio kakva je bila njegova uloga u tim poslovima, kao ni zbog čega je dobijao novac. Sam podatak da je razbijanje međunarodnog lanca korupcije dovelo do toga da CIRSD ostane bez ključnih izvora finansiranja jasno govori iz kojih izvora je finansiran, a i zbog čega - ističe Matić.

NAJODVRATNIJA PRLJAVA ŽUTA KAMPANJA! Smeta im što se na 10 dana zatvara put Ljig - Preljina, da bi se povezao sa NAJVAŽNIJOM SAOBRAĆAJNICOM U ISTORIJI SRBIJE! Zaboravljaju da 75 godina pre toga NIJE URAĐENO NIŠTA!

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vuki

pre 4 godine

... I zato Vuk Jeremić putuje po svetu tako često ! Traži sponzore . Zavrnuli mu česmu .

mihajlo

pre 4 godine

Lako je uzeti tuđe, teško je zaraditi svoje.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija