• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.09.2019

16:21

POPOVIĆ: Razvoj inovacija i digitalnih usluga menja turističku industriju u Srbiji i svetu!

Politika

POPOVIĆ: Razvoj inovacija i digitalnih usluga menja turističku industriju u Srbiji i svetu!

Podeli vest

Podaci svetske turističke organizacije govore da je turizam u svetu prošle godine oborio sve rekorde, a rast globalne turističke industrije dobrim delom je posledica razvoja inovacija i digitalnih usluga u oblasti turizma koje utiču na smanjenje cena, unapređenje ponude i poboljšanje korisničkog iskustva, što je dovelo do masovnije mobilnosti i putovanja kod ljudi, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović na otvaranju Regionalne konferencije o inovacijama u preduzetništvu u turizmu


Ministar je na konferenciji u Naučno-tehnološkom parku Beograd ukazao da inovacije i digitalizacija iz korena menjaju tradicionalne industrije, kao i način na koji ljudi koriste njihove usluge.

On je podsetio da je pre samo nekoliko dana jedna od najvećih i najstrarijih turističkih kompanija na svetu, Tomas Kuk, bankrotirala.

- Ovaj podatak najbolje pokazuje koliko se dinamično menja globalno turističko tržište. Ukoliko niste izgradili kapacitete da se prilagodite tim promenama, teško je očekivati da vaš biznis ide napred - kaže Popović.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj je podsetio da turizam u Srbiji u poslednoj deceniji beleži značajan rast, a sa njim i prihodi, kao i zaposlenost u ovom sektoru.

- Turističke destinacije, ali i kompanije iz ove oblasti, započele su proces digitalne transformacije sa ciljem da digitalizuju svoju ponudu i učine je konkurentnijom i dostupnijom na globalnom turističkom tržištu - kazao je Popović.

Foto: mbpi.gov.rs

On je istakao da se inovacije u turizmu ne moraju da budu isključivo digitalne inovacije, rezervisane za preduzetnike koji poznaju tehnologije.

- Inovacija u turizmu je i svaka dobra ideja bilo kog domaćina ili žene na selu koja svoje domaćinstvo može da pretvori u turističku ponudu koja će imati svoje kupce u Srbiji i inostranstvu - navodi on.

Popović podseća da zahvaljujući autoputevima i železničkoj infrastrukturi koja se intenzivno gradi u Srbiji, sve prirodne lepote naše zemlje postaju brzo i lako dostupne turistima iz inostranstva.

- Poznajem veoma dobro način na koji razmišljaju ruski, kineski i turisti iz Evrope, oni vole Srbiju zbog naših sela, planina, jezera, prirodnih lepota i gostoprimljivih ljudi. To su resursi kojima Srbija raspolaže u izobilju i koje kao država treba što više da promovišemo i eksploatišemo u turističkoj ponudi naše zemlje - rekao je Popović.

Foto: mbpi.gov.rs

Ministar je ukazao da je nedavna poseta direktora Muzeja Zabranjeni grad iz Pekinga, Vanga Sjudonga, Srbiji, bila odlična prilika da kineski partneri podele iskustva u digitalizaciji kulturne baštine sa našim mladim inženjerima.

- Siguran sam da će to iskustvo uticati ne samo na poboljšanje kvaliteta naše turističke ponude, već i na pokretanje novih startap kompanija koje će razvijati usluge za digitalizaciju turističke ponude u našoj zemlji - zaključio je Popović.

Foto: mbpi.gov.rs

On je ukazao da će Vlada Republike Srbije uložiti napore da podstakne preduzetničku inicijativu, posebno kod mladih, da pokrenu inovacione startap kompanije koje će biti orijentisane ka industriji turizma.

Tourism innovation day je prva  regionalna  konferencija  o inovacijama  u preduzetništvu  koja okuplja  više od sto  učesnika, preduzetnika  u turizmu, lokalnih  turističkih  organizacija, javnih preduzeća, udruženja, studenata  turizma, IT  eksperata, stručnjaka  za marketing, medija i drugih  subjekata  zainteresovanih  za inovativni  koncept i  strategiju  poslovanja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17