• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.10.2019

14:31

(FOTO) VUČIĆ I SARKISIJAN položili vence na jermenski spomenik

Politika

(FOTO) VUČIĆ I SARKISIJAN položili vence na jermenski spomenik

Podeli vest

Predsednici Srbije i Jermenije Aleksandar Vučić i Armen Sarkisijan položili su danas u Zemunu vence na jermenski hačkar - krst kamen, simbol srpsko-jermenskog prijateljstva

Krst kamen je i simbol zahvalnosti jermenskog naroda sedmorici pripadnika RV I PVO poginulim 1988. dok su prevozili humanitarnu pomoć u zemljotresom nastradalu Jermeniju.

Na vencu koji je položio predsednik Srbije piše: "Stradalim vazduhoplovcima, herojima humanosti predsednik Republike Aleksandar Vučić, dok na vencu od cveća u bojama jermenske zastave piše od predsednika Republike Jermenije, na jermenskom i engleskom.

U srpskoj delegaciji nalazili su se i ministri odbrane Aleksandar Vulin i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđevic. Polaganju venaca prisustvovali su i brojni predstavnici vojske i građani.

Foto: TANJUG / TANJA VALIC



Predsednik Jermenije razgovarao je sa članovima porodica poginulih koji su prevozili humanitarnu pomoć i pozvao ih da budu njegovi lični gosti i da zajedno odu na mesto tragedije.

 - Za nas je zemljotres koji je odneo brojne žrtve bio tragedija, a dodatni šok bio je kada su poginuli piloti -  kazao je predsednik Sarkisijan.

Spomenik se nalazi u Zemunskom parku.

Sedmočlana posada aviona AN-12 stradala je 12. decembra 1988. godine, prilikom pada aviona nadomak Jerevana, prenoseći humanitarnu pomoć stanovništvu ugroženom katastrofalnim zemljotresom.

Foto: TANJUG / TANJA VALIC



Tada su poginuli potpukovnici Predrag Marinković i Milan Mičić, majori Vladimir Erčić i Milenko Simić i zastavnici prve klase Milisav Petrović, Boriša Mosurović i Jovan Zisov.

Kao znak zahvalnosti za pruženu pomoć i u znak sećanja na stradalu posadu, jermenski narod je 1993. godine Beogradu darovao hačkar - krst u kamenu, prepoznatljiv znak jermenske kulture. Spomen-krst koji je postavljen u Zemunskom parku mesto je sećanja na poginule pripadnike RViPVO.

Foto: TANJUG / TANJA VALIC



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio brigadni general Željko Bilić, učestvovala je 2018. godine na komemoraciji održanoj u Jermeniji, kada je obeleženo 30 godina nakon pogibije pilota.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milina

pre 4 godine

Predsednici Srbije i Jermenije Aleksandar Vučić i Armen Sarkisijan položili su vence na jermenski hačkar-krst kamen kao simbol srpdko -jermenskog prijateljstva.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17