• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

07.10.2019

07:24

TURSKI LIDER POČINJE DVODNEVNU POSETU NAŠOJ ZEMLJI! Erdogan dolazi u Srbiju i dovodi 200 biznismena!

Politika

TURSKI LIDER POČINJE DVODNEVNU POSETU NAŠOJ ZEMLJI! Erdogan dolazi u Srbiju i dovodi 200 biznismena!

Podeli vest

Redžep Tajip Erdogan položiće kamen temeljac za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo i rekonstrukciju puta Novi Pazar - Tutin. Spremne nove turske investicije vredne stotine miliona evra

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan otpočeće danas zvaničnu dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji. Šef turske države dovodi sa sobom u Beograd više od 200 najvećih biznismena, a tokom posete, kako se najavljuje, biće dogovorene investicije vredne stotine miliona evra.

Erdogan je poslednji put u Srbiji bio 2017. godine, a sada stiže u trenutku kada se obeležava 140 godina od uspostavljavanja diplomatskih odnosa između naše dve države. Kako je planirano, danas i sutra će biti položen kamen temeljac za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo, kao i za rekonstrukciju regionalnog puta Novi Pazar - Tutin. Osim toga, Erdogan će obići šest turskih fabrika koje su u Srbiji otvorene od njegove poslednje posete. Reč je o fabrikama u Vladičinom Hanu, Leskovcu, Priboju, Kragujevcu, Kraljevu i Žitorađi.

U koje sektore su najviše ulagali Turci

* tekstil
* auto-industrija
* mašinstvo
* prehrambeni proizvodi

 

Uložili 135 miliona evra

Koliko su Srbija i Turska unapredile ne samo političku već i ekonomsku saradnju, pokazuje podatak da je u proteklih devet godina robna razmena povećana čak četiri i po puta. Stručnjaci u Privrednoj komori Srbiji procenjuju da će robna razmena na kraju ove godini dostići 1,3 milijarde evra, dok je samo pre samo dve godine iznosila 800 miliona. Od 2010. godine do danas Ankara je u Srbiju kroz investicije uložila 135,1 milion evra. U našoj državi posluje 151 firma, gde je više od 50 odsto kapitala u turskom vlasništvu.

Komentarišući ove navode, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je Erdoganova poseta, pre svega, važna zbog početka izgradnje autoputa između Srbije i BiH.

Dolaze i Dodik, Komšić i Džaferović

Tokom boravka Redžepa Tajipa Erdogana u našoj zemlji biće održana i druga sednica Visokog saveta za saradnju dve zemlje.

Predviđeni su i trilateralni razgovori uz učešće članova Predsedništva BiH Milorada Dodika, Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

- U gotovo rekordnom roku nađeno je rešenje za realizaciju projekta koji nije nimalo jeftin, a posle pregovora sa turskom stranom dobili smo jako povoljne uslove. Verujem da će svi rokovi biti ispoštovani, kao i da će ovaj projekat smanjiti tenzije između Beograda i Sarajeva. Posledice ratnih sukoba na našim prostorima su još sveže, ali jačanje infrastrukture svakako će doprineti poboljšanju ekonomske saradnje i stvaranju bolje klime - ističe Ljajić.

Turske firme cvetaju

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ocenjuje da su saradnja Srbije i Turske i dobri lični odnosi predsednika Vučića i Erdogana otvorili prostor za maksimalno jačanje privrednih veza.

Plan posete

Prvi dan

12:30 Svečani doček turskom ispred Palate Srbija
13:00 Razgovor Vučića i Erdogana
14:00 Sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske
15:00 Obraćanje medijima dvojice predsednika
16.00 Srpsko-turski poslovni forum

Drugi dan

* Vučić i Erdogan biće domaćini na Trilateralnom samitu Srbije, BiH i Turske
* Svečano obeležavanje početka radova na izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo

- Vreme je pokazalo koliki je značaj dobre saradnje naše dve države, koja se, između ostalog, ogleda i u strateškom sporazumu koji Beograd ima sa Ankarom. Pokazalo se da tu postoji prostor ne samo za privredni razvoj nego i za dobre ukupne bilateralne odnose. Mnogo turskih kompanija otvorilo je svoje pogone u Srbiji. Sa Turskom započinjemo brojne značajne projekte. Rekonstrukcija puta Novi Pazar - Tutin, ali i kapitalni infrastrukturni projekat, autoput između Beograda i Sarajeva, odnosno Srbije i BiH. Zbog ovih investicija, koje utiču na povezivanje regiona, jako je značajno imati Tursku za partnera - zaključuje Mihajlovićeva.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17