• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/TANJUG

06.12.2019

19:42

LINTA: Skandalozna namera Hrvatske da progoni generala Đukića

Politika

LINTA: Skandalozna namera Hrvatske da progoni generala Đukića

Podeli vest

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocenio je skandaloznom i antievropskom nameru Hrvatske da i dalje sudski progoni penzionisanog generala JNA, Borislava Ðukića

Reagujući na najavu da bi Ðukić, kome ističe pritvor 8. decembra, mogao da ostane u splitskom okružnom zatvoru, Linta podseća da je penzionisani general u novembru prošle godine osuđen pred Županijskim sudom u Splitu na devet godina zatvora u, kako kaže, montiranom procesu za navodni ratni zločin - rušenje brane Peruća.

U saopštenju dostavljenom medijima, Linta kaže da je tokom sudskog postupka protiv generala napravljen niz nezakonitih radnji i da nije izveden nijedan dokaz koji bi potvrdio da je Ðukić bio blizu pomenute brane i da je naredio njeno rušenje.

Dodao je da je hrvatsko tužilaštvo protiv Ðukića pokrenulo i drugi montirani sudski proces i podiglo optužnicu za navodne ratne zločine na području Šibensko-kninske županije.

Linta je istakao da je general Ðukić svoju vojničku dužnost obavljao časno i pošteno i da nije počinio bilo kakav ratni zločin, za šta ga tereti hrvatsko tužilaštvo.

- Jasno je da monitrani proces generalu Ðukiću nije samo suđenje jednom čoveku, nego i suđenje JNA, Vojsci RSK, krajiškim Srbima i Srbiji da bi se opravdala zločinačka politika ustaškog režima Franje Tuđmana, čiji je cilj bio stvaranje etnički čiste Velike Hrvatske - navodi Linta u saopštenju.

On, takođe, smatra i da je cilj sudskog procesa da se, kako kaže, opravda besmislena optužba hrvatske strane da su Srbi bili agresori i zločincil, a Hrvati žrtve koji su vodili oslobodilački rat.

Linta je pozvao Ministartsvo spoljnih poslova da uputi protest Hrvatskoj zbog sudskog procesa protiv generala Ðukića i da zatraži da bude izručen Srbiji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Ovo su bile dve najveće ljubavi Radmile Živković! Prijatelji i kolege otkrili detalje života legendarne glumice! (VIDEO)
Live TV

Ovo su bile dve najveće ljubavi Radmile Živković! Prijatelji i kolege otkrili detalje života legendarne glumice! (VIDEO)

Glumica Radmila Živković preminula je danas u 72. godini života. Ostavila je brojne uloge u kultnim filmovima i serijama. U specijalnoj emisiji Informer TV glumac Irvan Mensur, sin Velimira Bate Živojinovića, Miljko Živojinović, Ivana Vujić, bivša direktorka Narodnog pozorišta i Molina Udovički Fotez, umetnički direktor drame Narodnog pozorišta.

20.09.2024

21:01

Istinska moć Mosada je nesaglediva! Mitovi o obaveštajnoj službi Izraela uteruju strah u kosti celom stanovništvu! (VIDEO)
Live TV

Istinska moć Mosada je nesaglediva! Mitovi o obaveštajnoj službi Izraela uteruju strah u kosti celom stanovništvu! (VIDEO)

Mosadu je cilj da utera strah u kosti stanovništvu. Trenutno se pola Bliskog istoka ustručava da uključi mobilni telefon, pa čak i kućne uređaje. U narednih mesec dana treba da se održi nešto što je nazvano "Poslednji test za čovečanstvo" gde će se utvrditi da li je već sada veštačka inteligencija pamentija od ljudi. Rezultate istraživanja nećemo saznati. Na ove teme u emisiji "Otvoreni studio" govorili su ekonomista Bojan Dimitrijević, Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost i istoričar Goran Šarić.

20.09.2024

20:18

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Miljenica publike prve sezone Masteršefa otkriva za Informer zašto nikada više ne bi učestvovala u takmičenju i šta neće biti na meniju u njenom restoranu
Srbija

Miljenica publike prve sezone Masteršefa otkriva za Informer zašto nikada više ne bi učestvovala u takmičenju i šta neće biti na meniju u njenom restoranu

Ljubitelji kulinarstva u Srbiji sigurno znaju ko je Anamaria Babičković. Za one koji nisu pratili prvu sezonu tv serijala Masteršef, takmičenje kuvara amatera pred kamerama i pod budnim okom profesionalnog žirija, ova mlada Subotičanka osvojila je drugo mesto. Ali ceo rodni grad, a moguće i veći deo Srbije, smatra je pobednicom!

20.09.2024

18:18