• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

11.12.2019

07:52

BRUKA! NAPADAJU HANDKEA, A GAĐAJU SRBE I SREBRENICU! Austrijski pisac na meti zapada zbog podrške Srbiji

Politika

BRUKA! NAPADAJU HANDKEA, A GAĐAJU SRBE I SREBRENICU! Austrijski pisac na meti zapada zbog podrške Srbiji

Podeli vest

Američki novinari, uz podršku Prištine, Sarajeva, Zagreba i Tirane, vode hajku protiv Petera Handkea jer on tvrdi da su navodni genocid u Srebrenici zapravo inscenirali Bošnjaci i potom optužili Srbe

Peter Handke, austrijski pisac i veliki prijatelj Srbije, doživeo je juče, na dan primanja Nobelove nagrade za književnost, nove stravične napade zapadnih medija kojima obilato pomažu Priština, Sarajevo, Zagreb i Tirana.

IMAŠ LI TI STIDA, ČOVEČE?! Komšić ne može da izbaci Handkea iz glave: NAGRAĐEN JE GENOCID, OVO JE PORAŽAVAJUĆE!

Handke se našao na meti kritika zbog toga što je 2006. održao govor na sahrani Slobodana Miloševića, ali i zato što je 1996. napisao esej pod nazivom "Pravda za Srbiju", u kome je posumnjao u "genocid" u Srebrenici i opsadu Sarajeva, za šta su optuženi Srbi, tvrdeći da su sve to inscenirali muslimani u BiH. Kampanju su prvo poveli američki novinari i diplomate, a pridružili su se Albanci, Bošnjaci i Hrvati, koji su bojkotovali dodelu Nobelove nagrade u Stokholmu. U tom gradu je čak najavljen i protest uz podršku "Majki Srebrenice i Žepe" i drugih bošnjačkih i albanskih udruženja navodnih žrtava "srpskog genocida"!?!

Histerični napadi


Da je reč o kampanji protiv Srba dokazuje i činjenica da je dan pre dodele Nobela u Stokholmu organizovan panel o Handkeu, koji je poslužio samo da se govori o "masakru i genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici"! Novinarka američkog Si-En-Ena (CNN) Kristijan Amanpur, poznata po antisrpskoj retorici tokom izveštavanja iz rata u BiH, objavila je na društvenim mrežama da je "bila tamo i da svi znaju ko je kriv", a podržala ju je i Samanta Paur, bivša ambasadorka SAD u UN.

SAŠA ADAMOVIĆ
ISTORIČAR

Protiv Handkea se vodi kampanja zato što je bio prijatelj Srba u jednom od najtežih momenata u našoj istoriji. Nije nikada pristao na narativ po kome su Srbi krivi za sve i to mu nikada nije oprošteno.

- Tog 14. jula 1995. slala sam priču iz Sarajeva za "Boston glob" o prvim izveštajima o masakru u Srebrenici. Odmah posle toga svet će spoznati pun obim genocida koji su počinili vojnici bosanskih Srba, koji su ubili 8.000 muškaraca i dečaka islamske veroispovesti. Nepobitna činjenica - ustvrdila je Pauereva.

Panelu je prisustvovao i američki novinar Roj Gutman, koji je rekao da je "rat u BiH bio ratni zločin prerušen u rat".
- Mnogo pre dešavanja u Srebrenici, godinu i po pre, zaključio sam da su događaji koji su tome prethodili imali sve elemente genocida. I dalje stojim iza tog zaključka - naglasio je Gutman

KRŠITE USTAV AKO SE POJAVITE NA DODELI NOBELOVIH NAGRADA! Komšić zapretio predstavtnicima ambasade BIH zbog Handka, NE MOŽE DA SHVATI DA TAKO NIŠTA NEĆE PROMENITI!

Foto: Beta

Peter Handke, s druge strane, kaže da nije očekivao napade jer je imao ideju da pokuša da pomiri stavove.
- Voleo bih da sretnem Srpkinju, majku iz Kravice, gde je bio početak svih masakara, i majku iz Srebrenice. To je bila moja ideja, ali naivna. To ne mogu da realizujem. Ne znam zašto, ali osećam da je sad dobar trenutak za nagradu, Nobel je došao u pravo vreme - podvlači Handke.

Činjenice

* Peter Handke je inostrani član SANU od 2012. godine
* Autor je više od 70 proznih radova i dvadesetak pozorišnih dela
* Radio je i kao liričar, esejista, scenarista, prevodilac i režiser
* Još se igraju predstave prema njegovim tekstovima "Kaspar", "Psovanje publike", "Putovanje u sonornu zemlju"
* Roman "Golmanov strah od penala" ušao je u školsku lektiru, a ekranizovao ga je Vim Venders

 

Antisrpska kampanja

Politikolog Aleksandar Pavić ocenjuje da je Handke tražeći pravdu za Srbiju ozbiljno načeo kulturu laži.
- Nobel koji mu je dodeljen preti da na globalnom nivou delegitimiše ne samo antisrpsku kampanju, već lažni narativ na kom je izgrađena legitimizacija zapadnog političko-vojnog intervencionizma. Globalni interesi moćnih igrača su ugroženi. To leži u korenu histerične kampanje - zaključuje Pavić.
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sumadinac

pre 4 godine

Uh ala boli istina i zapad i sve one koji su pokusali da uniste Srbiju i Srpski narod .Ziveo Hanke.

Pera

pre 4 godine

Zamislite da su Turci negodovali što je Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost za roman "Na Drini ćuprija"?! Jer oni, zaboga nisu maltretirali Srbski živalj, samo su ih malo nabijali na kolac!

ponosanS

pre 4 godine

Handkea napadaju srbomrzci i kreatori svih zlocina protiv slobodarskog srpskog naroda i srpskih zemalja, napadaju ga okupatori srpskih zemalja na balkanu. Ja svima njima zelim ono sto su oni cinili nama kroz vekove. Amin!

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija