• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

11.12.2019

07:05 >> 12:07

(VIDEO) VUČIĆ U GRČKOJ: Potpisana veoma važna deklaracija o saradnji! Micotakis: Hvala ti, Aleksandre, sporazum je trebalo potpisati pre mnogo godina

Politika

(VIDEO) VUČIĆ U GRČKOJ: Potpisana veoma važna deklaracija o saradnji! Micotakis: Hvala ti, Aleksandre, sporazum je trebalo potpisati pre mnogo godina

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Kirijakos Micotakis potpisali su danas u Atini Zajedničku deklaraciju o upostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i grčki premijer Kirjakos Micotakis obraćaju se novinarima.

Vučić je istakao da mu takođe nije jasno zašto je trebalo toliko godina da se potpiše deklaracija.

Foto: printscreen

- Srbija nije ni velki ni snažan saveznik, ali je odani i iskreni prijatelj i grčkog naroda i države. Nije ni meni jasno zašto je trebalo ovoliko vremena da se potpiše ova Deklaracija. Potpisali smo Deklaraciju, koja je veoma važna za dalji razvoj strateške saradnje. Za Srbiju je ovo važan dan, jer smo posle potpisivanja ove Deklaracije, stavili pečat na jedno viševekovno prijateljstvo koje niko neće moći nikad da raskine - rekao je predsednik i dodao:

- Želim da ovde u Grčkoj kažem da Srbija u potpunosti podržava teritorijalni integritet Grčke, kako na kopnu tako na moru. U okviru Deklaracije definisana je obaveza da intenziviramo odnose po pitanju bezbednosti, razmene stručnjaka. 

Micotakis je istakao da je vreme za otvaranje novog poglavlja i deklaracije o strateškoj saradnji.

Foto: printscreen

- Ona je trebala da bude potpisana još pre mnogo godina - rekao je Micotakis i istakao da su prioriteti energija i infrastruktura, kao i programi saradnje EU mogu da budu podrška tome.

- Od velikog značaja je i pruga koja bi olakšala komunikaciju - rekao je Micotakis, i dodao da je i u drugim oblastima privrede dve zemlje imaju postepeno približavanje.

Istakao je da se srpska privreda razvija brzim korakom, i dodao da su spremni da učine mnogo više u oblasti turizma i da Srbija treba da postane mesto koje će Grci posećivati.

Micotakis je istakao da su govorili i o evropskom putu Srbije i dodao da Grčka podržava Srbiju u Evropi.

Kako kaže, informisan je od dijalogu Beograda i Prištine i dodao da podržavaju te pregovore, ali i da stav o Kosovu od strane Grčke ostaje isti.

Sednicom Saveta, trećom po redu, u Atini predsedavaju predsednik Srbije i grčki premijer Kirijakos Micotakis.

Osim Deklaracije, biće potpisan Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnloškog razvoja za period od 2020. do 2022. godine.

 

 


Vučić je naveo da je važno da Deklaracija obuhvata ekonomsku saradnju, ali i saradnju u sferi bezbednosti, kao i naučno-obrazovnu saradnju.

Foto: printscreen



On je rekao da je posebno srećan danas što je kao predsednik Srbije gost premijera Micotakisa, čija je porodica uvek bila prijatelj Srba.

 

 

 

 


- Mi imamo posebno sećanje na celu familiju Micotakis i uvek ste bili veliki prijatelji Srba i Srbije. Nikada to ne zaboravljamo i sa posebnim poštovanjem se, između ostalog, prema vama tako odnosimo - rekao je Vučić.

Predsednik je uoči sastanka izrazio uverenje da će danas u razgovorima sa premijerom Micotakisom i na sednici Visokog saveta, na primer, biti otvorena priča oko pruge Beograd-Solun-Pirej.

- Nama preostaje tu ogroman posao, jer ako budemo hteli da obradujemo Nišlije brzom prugom od Beograda do Preševa biće potrebne dve milijarde - kazao je Vučić.
 

VUČIĆ ZA GRČKI KATIMERINI: Nikada nećemo priznati Kosovo i Metohiju kao nezavisnu državu, ali smo spremni da razgovaramo o kompromisnom rešenju kososkog problema!

 

 

Predsednik je ponovio da su Srbija i Grčka prijateljske zemlje i da se dva naroda tako i osećaju.

Vučić je rekao da je od velikog značaja pruga Beograd-Solun.

- Imali bismo još važnih pitanja oko postizanja liberalizacije u bilateralnim tranzitnim vezama. Znamo da je potpuna liberalizacija najbolja za nas, ali da postoje određene poteškoće - rekao je Vučić.

On je ponovio da će Srbija danas i uvek podržavati teritorijalni integritet Grčke, na kopnu i na moru, te dodao da je Srbija spremna i kao prijatelj, a ne samo kao neko ko se nalazi na evropskom putu, da pomogne u smeštaju određenog broja migrantske dece bez roditelja.

- Takođe, na svakom mestu, u svim međunarodnim organizacijama isticaćemo neophodnost povratka otetih stvari kulture sa Akropolja Grčkoj. U tome ćete imati uvek glas Srbije, ne samo tajno, već o tome govorim javno i na svakom mestu - poručio je Vučić.

Predsednik je zahvalio na podršci Grčke integritetu Srbije, međunarodnom pravu u vezi sa Kosovom i Metohijom, kao i na zalaganju da se ukinu takse.

- Druga stvar koja od ogromnog značaja za nas i molim vas da nam dodatno pomognete svojim glasom veoma uglednog drzavnika unutar EU na brzem putu Srbije ka učlanjenju u Uniju. Bili bismo veoma zahvalni. I EU bi dobila veoma odgovornog člana, a Grčka prijatelja - rekao je Vučić.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izrazio je uverenje da će današnji sastanak postaviti snažan temelj za dalju saradnju dve zemlje.

- Grčka će biti stabilan saveznik na teškom putu koji ste izabrali - poručio je Micotakis.

Programom posete, predviđeno je da se Vučić danas sastane i sa arhiepiskopom antinskim i sve Grčke Jeronimom II, a na kraju i sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) Aleksisom Ciprasom, sa kojim je sarađivao, dok je Cipras još bio na čelu grške vlade, u okviru regionalne saradnje Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke.

Vučić je u utorak, prvog dana posete, razgovarao sa predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom, na čiji poziv i boravi u Atini.

VUČIĆ U ATINI: Neki jesu 50 godina ispred nas, ali se ta razlika sve više smanjuje! (VIDEO)

Predsednik je, nakon sastanka sa grčkim kolegom, rekao da su Srbi Grcima, ali i Grci Srbima prijatelji, koji jedne druge ne dovode u pitanje, te izrazio uverenje da će to prijateljstvo i saradnja tokom razgovora s premijerom Grčke i nakon potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu biti još snažnije učvršćeno.

- Oni to prijateljstvo ne dovode u pitanje, podržavaju naš evropski put, našu poziciju oko KiM, iako je od strane prethodnog ministra spoljnih poslova bilo različitih interpretacija i pokušaja, a toga sada više nema. Sutra verujem da ćemo jsos snažnije učvrstiti naše prijateljstvo i saradnju - 
kazao je juče Vučić.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lane

pre 4 godine

Srbija održava svoje prijateljske odnose sa susednim zemljama !

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija