• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/blic.rs

28.04.2020

09:30

EVO KAKO ĐILAS I JEREMIĆ TUŽAKAJU SRBIJU TANJI FAJON I OSTALIM TREĆERAZREDNIM ČINOVNICIMA EU! Lideri SZS se posvađali oko toga da li rođenu zemlju treba blatiti javno ili tajno!

Politika

EVO KAKO ĐILAS I JEREMIĆ TUŽAKAJU SRBIJU TANJI FAJON I OSTALIM TREĆERAZREDNIM ČINOVNICIMA EU! Lideri SZS se posvađali oko toga da li rođenu zemlju treba blatiti javno ili tajno!

Podeli vest

Lideri Saveza za Srbiju Vuk Jeremić i Dragan Đilas juče su na onlajn sastanku opozicionih prvaka ušli u žestoku raspravu oko načina na koji će da tužakaju Srbiju trećerazrednim emisarima Evropske unije

 

Vuk Jeremić, lider Narodne stranke, koji se juče nije pojavio na protestu SZS ispred Skupštine Srbije, za razliku od ostalih lidera tog dela opozicije, na sastanku je istakao da nije dobro da se javnost obaveštava o pismima koja se upućuju međunarodnim akterima.

Jeremić i Đilas, su se ustvari posvađali oko načina na koji će tužakati sopstvenu zemlju evropskim političarima nižeg ranga, jer i jedan i drugi nisu stigli dalje od poslanice Evropskog parlamenta Tanje Fajon.

Duboko ubeđeni da, "Fajonka", kako je od milošte zovu, odlučuje o nečemu bitnom u Briselu, Jeremić i Đilas, su po ko zna koji put pokazali da nemaju blage veze s politikom.

Ali ono što se jasno vidi iz žestoke rasprave koju su vodili, jeste njihova želja da se po svaku ponovo dokopaju vlasti i Srbiju vrate u vreme kad su o njenoj sudbini odlučivali nižerazredni evropski političari.

- Stepen ozbiljnosti diplomatskih koraka obrnuto je proporcionalan glasnosti njihovog najavljivanja. Ako ne možemo ništa pametnije da smislimo, OK, ali samo da budemo svi svesni toga da smo time odustali od ozbiljnog angažovanja sa Evropljanima - rekao je Jeremić.

Đilas je ipak ostao pri stavu da će se njegova Stranka slobode i pravde obratiti Evropskom parlamentu.

- Sa tim ljudima radimo godinu dana i oni su napisali pismo Evropskoj komisiji o Srbiji koje kao da smo mi pisali. Plus oni imaju kapacitet da pošalju misiju, i to ozbiljniju ovoga puta. Ko želi da se pridruži dobro je došao - poručio je Đilas, a prenosi izvor "Blica" iz SzS.

Jeremić je ljutito uzvratio da SSP takvim stavim ne ostavlja prostor za saradnju na međunarodnom planu, "što nije idealno". Na to je Đilas odgovorio da "ne razume šta Vuk govori".

- Zaključak sastanka je bio da se piše Evropskom parlamentu i da ih obavestimo o tome da će stići pismo. Mi smo kontaktirali tri poslaničke grupe sa kojima intenzivno radimo i ja danas treba da se čujem sa Tanjom Fajon - naveo je Đilas.

Đilas je dodao da će, ako se od toga odustaje, SSP taj posao odraditi sa onima koji ostaju pri tom stavu.

Jeremić je odgovorio da nije za to da se odustaje od obraćanja Evropljanima, posebno zato što je, kako je objasnio, "i sam lično kao neko ko ima izvesno iskustvo na polju diplomatije na sebe preuzeo draftovanje pisma u ime svih iz Saveza".

- Uostalom, pisao sam ti, Dragane, direktno nekoliko puta u poslednja 24 sata uz molbu da mi daš Fajonkin input za to. Ono prema čemu sam izneo rezervu je da na javno na sva zvona najavljujemo da ćemo im pisati. To se u diplomatiji ne radi, osim ako nije isključivo u marketinške svrhe, a onda to podrazumevaju svi akteri, uključujući i one kojima pišemo - objasnio je Jeremić.

Jeremić je predložio da SzS ostane jedinstven i da se međunarodnoj zajednici ne obraćaju članice Saveza pojedinačno i da drže tu komunikaciju van javnosti, bar za sada, ukoliko žele da to u startu ne bude osuđeno na propast.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragan

pre 3 godine

Mnogo su smešni ovi tzv lideri za UžaS(rbiju). Brzo će, brzo, izbori.

Xxx

pre 3 godine

Nema mesta čuđenju, Đido Crnogorac, Vuk Musliman, Lutovac Crnogorac.....

cccc

pre 3 godine

Tanju Fajon ni u Sloveniji niko ne uzima ozbiljno. To su vam bivše komunjare koje i sada hoće da vode glavnu reč.

NEBOJŠA

pre 3 godine

ŠTA REĆI, ĐINĐIĆEVA ŠKOLA.JOŠ SAMO DA ,OD NATO,ZATRAŽE SA NAS BOMBARDUJE I TO JE TO

Kole

pre 3 godine

Kako li bi se tih pet sest stranaka dogovorilo da vodi drzavu kada se o tuzakanju ne mogu dogovoriti.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17