• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.06.2020

16:07

PREMIJERKA BRNABIĆ na video konferenciji "Global Startup Ecosystem Report Launch at Virtual Conference"!

Politika

PREMIJERKA BRNABIĆ na video konferenciji "Global Startup Ecosystem Report Launch at Virtual Conference"!

Podeli vest

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić učestvovala je danas na konferenciji o ekosistemima u organizaciji prestižnog britanskog poslovnog magazina „Financial Times“ (FT) i njegove platforme “The next Web” (TNW) u okviru koje se organizuju godišnje serije konferencija sa fokusom na nove tehnologije i startap kompanije u Evropi

 

Konferencija se održava sa ciljem da predstavi godišnji izveštaj američke organizacije „Startup Genome“ o pokretanju startup ekosistema širom sveta, kao i da predstavi različita iskustva vlada širom sveta, kako bi se podržali i iskoristile prednosti tehnoloških ekosistema za ubrzanje ekonomskog razvoja.

Premijerka Brnabić govorila je procesu i značaju digitalizacije u Srbiji, kako u javnom sektoru, tako i u ekonomiji i podršci startap kompanijama i firmama, koja je neupitno doprinela razvoju srpske ekonomije. 

Predsednica vlade posebno je istakla uspeh i povećanje efikasnosti u uvođenju digitalizacije u sektoru obrazovanja. Ona je rekla da je cilj njene vlade bila reforma obrazovanja i priprema mladih za poslove u 21. veku. 

Osvrnula se na neophodnost stvaranja modernih uslova za učenje, kako deci tako i profesorima. „Ulaganjem u obrazovanje, mi investiramo u sopstvenu budućnost. Želimo da naučimo mlade generacije kako da misle, da se ne boje da rešavaju probleme, da razmišljaju kritički i budu kreativni“, rekla je premijerka. 

Naglasila je da je kao rezultat reformi obrazovanja u Srbiji, uvedena informatika kao obavezan predmet u osnovne škole i da deca od malih nogu imaju priliku da uče da programiraju. Dodala je da je veliki uspeh povećanje broja specijalizovanih IT odeljenja u srednjim školama, kao i interesovanje koje su deca iskazala za upis ove godine.

Foto: Vlada Srbije

Kao neophodnost u savremenom društvu, premijerka je istakla ulaganje u moderne tehnologije i investicionu infrastrukturu. Srbija je do sada uložila 100 miliona eura u infrastrukturu za inovacije, istraživanje i razvoj i startap kompanije. Takođe, pomenula je poreske olakšice koje naša zemlja pruža za startap kompanije, ulaganje u inovacije i obrazovanje.

Predsednica vlade izrazila je zahvalnost Inicijativi Digitalna Srbija, kao organizaciji koja je dosta pomogla Vladi R. Srbije da razume potrebe IT kompanija i tržišta IKT sektora, pri uvođenju digitalizacije.

Takođe, ona se osvrnula na uspešno organizovanje onlajn nastave odmah po otpočinjanju krize izazvane korona virusom u Srbiji, koja je dala mnoge inspiracije i za buduće efikasno učenje i održavanje nastave u našoj zemlji.

Nezaobilazna tema, koju je premijerka sa ponosom istakla su mnogobrojni servisi dostupni građanima u okviru elektronske uprave u Srbiji, kao i različiti benefiti i ušteda troškova koje je ona omogućila.

Kao jedan od glavnih prioriteta i budućih planova, istakla je digitalizaciju zdravstva, kako bi se omogućile bolje usluge pacijentima, uštedelo vreme i troškovi, a u isto vreme lekarima i medicinskim radnicima pružilo više vremena za posvećenost u lečenju pacijenata. Još jedan od prioriteta, kako je naglasila Brnabić, je svakako i biotehnologija. 

- Ovoj temi ćemo biti dosta posvećeni jer smatramo da to može da doprinese većoj kompetentnosti Srbije na svetskom nivou i da naša zemlja ima dosta potencijala, naučnih istraživača i talentovanih inovatora u ovoj oblasti - rekla je premijerka.

Pored premijerke Brnabić, na globalnoj konferenciji su govorili i drugi poznati politički lideri, stručnjaci i stvaraoci tehnoloških ekosistema, poput evropske komesarke za konkurentnost Margaret Vestager, potpredsednice Evropske investicione banke Eme Navaro, članice Izvršnog odbora Svetskog ekonomskog foruma Martine Larkin i ekonomiste i profesora na „Harvard Business School“ Džoša Lernera.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17