• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

27.06.2020

22:10

ŠTA ĆE DONETI NOVO GLASANJE U SREDU, 1. JULA! Izbori ponovo na 234 mesta POKS ima šanse da pređe cenzus!

Politika

ŠTA ĆE DONETI NOVO GLASANJE U SREDU, 1. JULA! Izbori ponovo na 234 mesta POKS ima šanse da pređe cenzus!

Podeli vest

Na biračkim mestima na kojima je RIK poništio izbore ima ukupno 203.012 glasača, a Pokretu obnove Kraljevine Srbije za cenzus fali oko 13.000 glasova

Republička izborna komisija poništila je rezultate parlamentarnih izbora na ukupno 234 biračka mesta. Glasanje će na tim biralištima biti ponovljeno u sredu, 1. jula.

Na njima pravo glasa ima 203.012 glasača, a najveće šanse da u 'drugom krugu' pređe izborni prag od tri odsto ima Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS), kome je u prvom krugu zafalilo oko 13.000 glasova da se nađe u Skupštini. Bez teoretskih šansi nisu ni Suverenisti, kojima nedostaje 23.000 glasova, kao ni Pokret Metla 2020, kome fali nešto više od 25.000 glasova.

Nepotpisani zapisnici

RIK je zbog različitih nepravilnosti izbore poništio na biračkim mestima širom zemlje, od Vojvodine, preko Beograda do juga zemlje, a reč je mahom o višku listića u glasačkim kutijama ili o nepotpisanim zapisnicima.

Ponovljeno glasanje za republički parlament organizovaće se sledeće srede od 7 do 20 sati. Prema podacima kojima Informer raspolaže, lista POKS osvojila je u nedelju 21. juna 2,63 odsto, odnosno dobila je 83.237 glasova. Njima je, dakle, za prelazak cenzusa falilo oko 13.000 glasova. Ispod cenzusa ostali su i Suverenisti Saše Radulovića sa 2,32 odsto, što je oko 73.000 glasova, pa im za ulazak u parlament treba još nešto oko 23.000 glasova, kao i Pokret Metla 2020, sa 2,25 odsto (oko 71.000 glasova), kome za prolazak u parlament nedostaje oko 25.000 glasova.

Koliko je ko osvojio?

SNS 60,68 189

SPS-JS 10,35 32

Šapić 3,86 12

POKS 2,63 0

Suverenisti 2,32 0

Metla 2020 2,25 0

SVM 2,24 9

SRS 2,07 0

* Rezultati RIK na 97 odsto obrađenog uzorka; Uzete liste koje su iznad 2 odsto
antrfile 2

Koalicija 'Za Kraljevinu Srbiju', čiju okosnicu čini POKS, pozvala je svoje pristalice da u što većem broju glasaju na ponovljenim izborima.

"Svima je jasno da će vlast činiti SNS, koja je osvojila najviše mandata, ali i stranke koje joj se otvoreno nude za formiranje Vlade Srbije, a to su SPS i SPAS. Jedino još izborna lista 'Za Kraljevinu Srbiju' može da preskoči cenzus na ponovljenim izborima. Ako se to ne dogodi, doživećemo apsurdnu situaciju da nova Vlada Srbije neće imati opoziciju u skupštini", stoji u saopštenju koalicije monarhista.

I predsednik DSS Miloš Jovanović, lider Pokreta Metla 2020, kaže da se nikad ne predaje.

- Borićemo se uvek i do kraja za našu zemlju! Mislim da zaslužujemo mesto u Skupštini i da je potrebno da se glas prave državotvorne opozicije čuje u parlamentu. Pozivam sve birače, pa i one vladajućih stranaka, jer znam da među njima ima pravih rodoljuba, da na ponovljenim izborima zaokruže broj 9... - poručio je Jovanović, dok Suverenisti nisu želeli da govore kako vide svoje šanse na ponovljenim izborima.

Šapić: Možda ja više neću biti na čelu opštine Novi Beograd

Dok se čeka novo prebrojavanje glasova na Novom Beogradu, predsednik SPAS Aleksandar Šapić poručuje da ne može da tvrdi da će i dalje biti predsednik ove opštine.

- Kako god da prođe brojanje, nijedna strana neće moći samostalno da formira vlast, a kada sve ne zavisi od mene, onda ne mogu ništa drugo da kažem nego da nije velika verovatnoća da ću i dalje biti predsednik opštine. Velikom verovatnoćom smatram samo stvari koje zavise od mene. Kada zavisite od drugih, onda ne znate ništa sigurno. Tako da, videćemo... - rekao je Šapić Tanjugu.

Izazov za POKS

Direktor CESID-a Bojan Klačar procenjuje da najveće šanse ima POKS.

- Teško je reći kolike su te šanse jer im fali više od 10.000 glasova. Da ne bi bilo zabune, oni moraju da osvoje isti onaj broj glasova koji su na pomenutim biralištima osvojili u nedelju 21. juna i da na to još dodaju više od 10.000 glasova. Ostale liste imaju manje šanse jer pojedinima nedostaje i više od 20.000 glasova. Izbori su u sredu, radni je dan, liste imaju malo vremena da se organizuju i motivišu birače, a reč je o prevashodno malim strankama koje nemaju čvrstu infrastrukturu, tako da im neće biti lako - objašnjava Klačar i dodaje da se može očekivati i promena u broju mandata manjinskih stranaka, jer se izbori ponavljaju na značajnom broju biračkih mesta u albanskim i bošnjačkim sredinama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Penzionerj

pre 3 godine

Koliko je poluga zlata dobila komisija. Kako visak listica pored toliko clanova pored glasackih kutija. Ovaj pokret za kralja j e obmanuo Narod pricom o borcima sa kosara sto nikakve veze nemaju. Kralj je lepo Narodu pomogao bezanjem sa tovatom zlata, bas ga briga za Narod. I sada njegovo pokoljenje debelo uziva. Od cega, od rada!!!

Arzt aus Serbien

pre 3 godine

Znamo u najavi da će Augustus Vučić pobediti i to ubedljivo - sa 99.666% glasova. Nemojte gubiti vreme. Dobićete sindrom karpalnog tunela zbog silnog kucanja teksta o njemu.

Dušan

pre 3 godine

Pa izbori se i ponavljaju da bi se Žiki Gojkoviću omogućio ulazak u Skupštinu

zdjurdjevic

pre 3 godine

Siguran sam da 'e SNS naložiti svojim članovima naložiti da na ponovljenim izborima glasaju za neku od stranaka koje su blizu cenzusa kako bi se stvorio privid o opoziciju u Parlamentu.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija