• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

09.07.2020

17:12

ZAŠTITNIK GRAĐANA: Policija nije koristila prekomernu silu!

Politika

ZAŠTITNIK GRAĐANA: Policija nije koristila prekomernu silu!

Podeli vest

Zaštitnik građana saopštio je da je direktnim uvidom na terenu tokom javnog okupljanja građana sinoć u centru Beograda da policija nije koristila prekomernu silu prema učesnicima tog okupljanja, osim u pojedinačnim slučajevima

Zaštitnik je naveo u saopštenju i da je povodom tih slučajeva pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova.

- Zbog utvrđivanja potpune istine i obaveštavanja javnosti o činjenicama, Zaštitnik građana ističe da je za pojedinačne slučajeve upotrebe prekomerne sile pokrenut postupak kontrole i da nije bilo sistemske represije policijskih službenika - ističe se u saopštenju Zaštitnika.

Prema informacijama koje su sakupila tri tima Zaštitnika građana prilikom nadzora na više lokacija u centru Beograda, policijski službenici, kako se navodi, nisu prekoračili ovlašćenja i reagovali su tek nakon što su ih određene grupe građana zasule kamenim kockama, staklenim flašama i suzavcem.

- Predstavnici tih timova bili su očevici prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika u nekoliko slučajeva koje će Zaštitnik građana ispitati, ali i svedoci da su pripadnici policije bili tučeni i napadani i da su reagovali uzdržano na napade do krajnjih granica. U jednom od napada kamenicama i staklenim flašama na policijske službenike lakše je povređena i članica tima Zaštitnika građana - navodi se u saopštenju.

U TELEFONU IMALI SLIKE ADOLFA HITLERA I RAZNOG ORUŽJA! Saslušani Izraelac i Ukrajinac koji su učestvovali u neredima u Beogradu!

 

Takođe, jedan od timova Zaštitnika građana, kako se dodaje, svedočio je situaciji da je kod nekolicine privedenih učesnika prilikom kontrole u džepovima pronađen suzavac.

Zaštitnik građana navodi i da nije dobio pritužbe građana na neadekvatno postupanje policije tokom sinoćnjeg javnog okupljanja u Beogradu, a prisustvo njegovih timova je u nekim situacijama preventivno uticalo na postupanje policije prilikom intervencije pa su tako policajci prilikom uvođenja u maricu svakoj od osam privedenih osoba objasnili proceduru i za koje krivično delo se terete.

Zaštitnik građana pozvao je nadležne organe na suzdržanost i poštovanje prava na psihički i fizički integritet svih učesnika javnih okupljanja ali posebno apeluje na građane da se suzdrže od napada na službena lica i od uništavanja društvene imovine.

Timovi Zaštitnika građana nastaviće da prate dešavanja tokom sličnih događaja, navodi se u saopštenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija