• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.07.2020

07:52

POMOĆ U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA! Srbiji od SAD dobila DVA MILIONA DOLARA

Politika

POMOĆ U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA! Srbiji od SAD dobila DVA MILIONA DOLARA

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države izdvojile su oko 10 miliona dolara za pomoć Zapadnom Balkanu u borbi protiv pandemije koronavirusa, od čega je Srbija dobila dva miliona dolara, saopštio je u sredu Stejt department


Sredstva su namenjena proširenju kapaciteta testiranja građana na korona virus, aktivnijem pronalaženju zaraženih, dodatnoj tehničkoj ekspertizi za prevenciju i lečenje bolesti, jačanju razmene informacija o rizicima i poboljšanju higijenske prakse u domaćinstvima u Srbiji.


SAD su, kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, u poslednjih 20 godina investirale više od milijardu dolara ukupne pomoći Srbiji od čega je skoro 5,4 miliona dolara namenjeno zdravstvu.

Vašington je, dodaje se, izdvojio skoro 1,6 miliona dolara za zdravstvenu pomoć Prištini tokom pandemije.

Crna Gora je dobila 300.000 dolara zdravstvene pomoći, Severna Makedonija 1,5 miliona dolara, Bosna i Hercegovina 2,2 miliona, a Albanija više od dva miliona dolara.

Vlada SAD dosad je izdvojila 20,5 milijardi dolara u okviru globalnog odgovora na pandemiju korona virusa, uključujući razvoj vakcina i terapijskih protokola, prevenciju bolesti i stranu pomoć.

Od izbijanja pandemije Kovida 19, američka vlada je preko Stejt departmenta i USAID-a izdvojila više od 1,5 milijardi dolara za zdravstvenu, humanitarnu, ekonomsku i razvojnu pomoć da bi se pomoglo vladama, međunarodnim i nevladinim organizacijama u borbi protiv pandemije.

Ta sredstva, koja obezbeđuju američki poreski obveznici, sačuvaće živote poboljšanjem zdravstvenog obrazovanja, zaštitom zdravstvenih ustanova, povećanjem broja laboratorija i jačanjem kapaciteta u više od 120 zemalja, navodi se u saopštenju SAD.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija