• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

15.09.2020

22:38

EVROPA NAS SADA VEĆ OTVORENO UCENJUJE! Srbija mora da uvede sankcije Lukašenku!?

Politika

EVROPA NAS SADA VEĆ OTVORENO UCENJUJE! Srbija mora da uvede sankcije Lukašenku!?

Podeli vest

Portparol EU Peter Stano: Od Srbije se očekuje da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske unije. Znate da je to vaša obaveza!

Evropska unija, posle strahovitog pritiska na Srbiju zbog toga što je pre godinu dana isplanirala zajedničke vojne vežbe sa beloruskom i ruskom vojskom, zahteva od Beograda da uvede sankcije zvaničnom Minsku i predsedniku Aleksandru Lukašenku!

Peter Stano, portparol EU, kaže da se od Srbije, kao zemlje u procesu pristupanja EU, očekuje da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom EU. To, prema njegovim rečima, uključuje i najavljene sankcije protiv odgovornih za nasilje u Belorusiji.

Jasna obaveza

Stano kaže da se zvaničnici u Briselu nadaju da će uskoro videti najavljene evropske sankcije protiv odgovornih za neprihvatljivu represiju u Belorusiji.

- Očekujemo da zemlje u procesu pristupanja EU napreduju u usklađivanju svojih politika sa politikama EU. To se ne dovodi u pitanje. Usklađivanje sa EU spoljnom politikom jedna je od obaveza u pristupnom procesu i zemlje koje su u tom procesu to dobro znaju - ističe Stano.

Ova izjava dolazi neposredno posle strahovitog pritiska Brisela zbog vojne vežbe "Slovensko bratstvo 2020", u kojoj je Srbija trebalo da učestvuje zajedno sa beloruskom i ruskom vojskom. Rezultat tog pritiska bila je odluka Vlade da Vojska Srbije na šest meseci suspenduje sve vojne vežbe i aktivnosti sa svim stranim vojskama.

Nastavak razgovora o manjinama i imovini

Peter Stano najavljuje je da će se tokom ove nedelje u Briselu nastaviti razgovori glavnih pregovarača Beograda i Prištine o temama pokrenutim na poslednjem sastanku na najvišem političkom nivou.

- Radi se o aranžmanima o nevećinskim zajednicama i rešavanju međusobnih finansijskih potraživanja i imovine, što je deo pravnoobavezujućeg sporazuma - naglašava Stano.

 

- To je jedini način da Srbija sačuva poziciju vojne neutralnosti, koju je potvrdila Skupština Srbije - objasnio je tada ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Komentarišući ove navode, istoričar i analitičar Nemanja Starović kaže da izjava Petera Stana ukazuje na to da mnogi u sistemu briselske administracije ne razumeju koliki je iskorak naša država već napravila pridružujući se zajedničkoj poziciji EU o izborima u Belorusiji.

- Sledeći logiku kojom se vodi Stano, Srbiji bi već sutra mogao biti ispostavljen zahtev da se priključi sankcijama Rusiji ili Kini, bez bilo kakve naznake da bi u doglednoj budućnosti mogla postati punopravna članica EU i time zauzeti mesto za stolom na kojem se te spoljnopolitičke odluke donose. Teško je oteti se utisku da novi zahtevi iz Brisela imaju manje veze sa zbivanjima u Minsku, a daleko više oslikavaju nervozu zbog toga što je Srbija postigla sporazum u Vašingtonu. To je prvi put za poslednjih 30 godina da je Srbija ostvarila dijalog sa SAD na najvišem nivou i počela da usaglašava segmente spoljne politike sa najmoćnijom državom sveta, a EU tome ne sme direktno da se protivi - naglašava Starović.

Preteće poruke

Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, ocenjuje da nažalost, kada čujemo vest u kojoj se pominje EU, gotovo zvek znamo da je negativna i preteća prema Srbiji.

- Evropljani se posle čude kada vide da opada podrška Evropskoj uniji u Srbiji. Naša država je nezavisna zemlja na putu ka Evropskoj uniji, ali pre svega brine o međunarodnom pravu i prijateljima. Kada budemo punopravna članica Evropske unije, onda ćemo se prilagođavati njihovim željama - zaključuje Deđanski.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
token

pre 3 godine

HAHAHAH Srbija 2250 godine EU kaze - morate istrebiti vas narod da bih ste konacno bili u EU. HAHAHAHA EU politika nemas prava jedana osoba odlucuje o svemu bukvalno dje tu Srbija da vidi mesto. Sad ce treci pa da pocistimo govna sa bracom da se vise ne ponovi!

Pravda

pre 3 godine

Očigledno da Evropa nije za nas! Mi nikada nismo bili fašisti niti ćemo biti, a oni uvek bili i uvek će biti fašisti!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17