• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.10.2020

11:25

ODNOSI SRBIJE I RUSIJE RAZVIJAJU SE NA NAJBOLJI NAČIN! Bocan-Harčenko: Potvrda za to je predstojeća poseta Sergeja Lavrova!

Politika

ODNOSI SRBIJE I RUSIJE RAZVIJAJU SE NA NAJBOLJI NAČIN! Bocan-Harčenko: Potvrda za to je predstojeća poseta Sergeja Lavrova!

Podeli vest

Odnosi Srbije i Rusije razvijaju se na najbolji način, kaže ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko i ističe da to potvrđuje i predstojeća poseta ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u čijem će fokusu, kaže, biti bilateralna saradnja, situacija u regionu i pitanje Kosova i Metohije, kao i ključne međunarodne teme


Bocan-Harčenko je za Tanjug rekao da će ministar Lavrov u Beograd stići u sredu, 28. oktobra, u poslepodnevnim časovima, kada će se, kaže, sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.


''Ova poseta nije bila planirana, ali je mnogo značajnih događaja kojima će prisustvovati ministar Lavrov, kao i pitanja koja zahtevaju razgovor na visokom nivou, a pre svega kada je reč o našim bilateralnim odnosima'', rekao je Bocan-Harčenko.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Aleksandar Bocan-Harčenko

Šef ruske diplomatije će u četvrtak prisustvovati svečanosti povodom završetka radova na mozaiku Hrama Svetog Save, a Bocan-Harčenko ističe da je doprinos Rusije izvođenju tog ''izvanrednog remek-dela'' bio ''i novčani i stvaralački''.

''Lavrov će se sastati i sa Njegovom Svetošću patrijarhom Irinejom, kao i svaki put kada je bio u poseti Beogradu. To odražava veliko poštovanje prema patrijarhu i značajno je, pre svega, zbog svih sadašnjih iskušenja za pravoslavlje i zbog odnosa Srpske i Ruske pravoslavne crkve kao dve najbliže ''sestrinske'' crkve'', rekao je ambasador.

Foto: Tanjug

Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić

Dodao je da će Lavrov otvoriti spomenik ''Večne vatre'' na groblju Oslobodilaca Beograda u okviru obeležavanja 75. godišnice Velike Pobede u Drugom svetskom ratu.

''To će naglasiti da su naše zemlje jedinstvene u stavu da je neophodno očuvati istorijsku istinu i da je nedopustiva revizija događaja iz Drugog svetskog rata i uloge Sovjetskog Saveza, odnosno Crvene Armije, u oslobođenju Evrope od nacističkih osvajača'', kaže Bocan-Harčenko.

Na konstataciju da je posle potpisivanja Vašingtonskog sporazuma bilo mnogo spekulacija o ''poremećenim'' odnosima Beograda i Moskve, što je on sam, inače, više puta demantovao, i pitanje da li je u odnosima dve zemlje sve u redu i da li ovdašnju javnost u to može da ubedi samo poseta Vladimira Putina, Bocan-Harčenko ponavlja da nema nikakvih poremećaja i da se politički odnosi dve zemlje razvijaju na najbolji način.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Aleksandar Bocan-Harčenko

Kako kaže, to dokazuju česti telefonski razgovori predsednika Putina i Vučića, koji svaki put daju nov podsticaj i smernice za dalji razvoj odnosa dve zemlje.

''Predsednik Vučić je predsedniku Putinu u kontaktima telefonom, a uglavnom se sada tako komunicira, na jednom od prvih mesta među partnerima.Važno je koliko su puta razgovarali, ali je još važnije da su to bili dugi i sadržajni razgovori'', navodi Bocan-Harčenko.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Istakao je da nije došlo do zastoja ni u jednoj oblasti bilateralne saradnje Srbije i Rusije, bez obzira na poteškoće i ograničenja izazvana pandemijom korona virusa, i da napreduju svi ključni projekti poput izgradnje brze pruge Stara Pazova - Novi Sad u koju su uključene ''''Ruske železnice''''.

Naglasio je i značaj projekta gasovoda kroz Srbiju i izrazio nadu da će krajem ove ili početkom sledeće godine biti završen.

''To će dati nov sadržaj našoj saradnji u oblasti energetike. Imamo i druge poslove, tu je i ugovor o isporuci gasa, povećanje kapaciteta Banatskog Dvora. Da izdvojim i saradnju u sferi visokih tehnologija, pre svega upotrebe nuklearne energije u mirnodopske svrhe, odnosno primene nuklearnih tehnologija u medicini, poljoprivredi, industriji...'', naveo je Bocan-Harčenko.

Dodao je da dve zemlje uspešno sarađuju i u borbi protiv Kovida-19 i izrazio uverenje da će isporuka ruske vakcine tu saradnju podići na viši nivo.

Bocan-Harčenko je primetio da očekivani rezultati nisu postignuti jedino u trgovinskoj razmeni, koja je početkom godine, pre pandemije korona virusa, projektovana na oko četiri milijarde dolara.

Komentarišući uvreženo mišljenje da razvoj odnosa Beograda i Vašingtona ''ne prija'' Moskvi i obrnuto, ambasador napominje da Rusija ima svoju agendu i da se ne takmiči, već da razvija odnose koji su u uzajamnom interesu.

''Što se tiče sadržaja, perspektive i usmerenosti ka budućnosti, odnosi Srbije i Rusije premašuju odnose Srbije sa mnogim zemljama. Najvažnije je da sprovodimo ono što je dogovoreno i što doprinosi razvoju privrede, životnog standarda građana, političkim odnosima...'', kaže Bocan-Harčenko.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Aleksandar Bocan-Harčenko

Upitan može li se i kada očekivati da Putin poseti Srbiju, ambasador kaže da je ta poseta planirana i nekoliko puta potvrđena u razgovorima srpskog i ruskog predsednika, ali da nije određen formalni termin.

''Pogrešno je navedeno da je poseta otkazana. To nije ni blizu realnosti. Poseta je potvrđena, ali se čeka pogodan trenutak. Treba uzeti u obzir situaciju u Rusiji, pre svega kada je reč o epidemiji koja se razbuktava, kao i svugde. Nema sumnje, predsednik Putin će doći u Srbiju'', poručio je Bocan-Harčenko.

Na pitanje kako gleda na sastav nove Vlade Srbije i da li ima rešenja koja su za njega iznenađenje, poput resora energetike, Bocan-Harčenko je naglasio da će Rusija sarađivati sa svim članovima nove vlade i da je spremna da razvija odnose i realizuje dogovorene planove.

''Kada je reč o konkretnim rešenjima, sa većinom kandidata za ministre mi smo sarađivali i kada su bili na drugim položajima, razvijajući aktivne i raznovrsne odnose, što daje mogućnost da to i nastavimo na najbolji način'', poručio je Bocan-Harčenko.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija