• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.11.2020

10:01

(VIDEO) VOLEO BIH DA DAM LIČNU DONACIJU! DONIRAĆU 300 SVOJIH KNJIGA I OBEZBEDIĆU JOŠ 700! Vučić: Sa ponosom čuvamo NAŠE IME I PREZIME

Politika

(VIDEO) VOLEO BIH DA DAM LIČNU DONACIJU! DONIRAĆU 300 SVOJIH KNJIGA I OBEZBEDIĆU JOŠ 700! Vučić: Sa ponosom čuvamo NAŠE IME I PREZIME

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je "Srpsku kuću" u Podgorici

Vučića je dočekao direktor "Srpske kuće" Emilo Labudović , a potom su zajedno obišli sedište institucija i organizacija koje su osnovane radi očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori, a za čiju izgradnju je Vlada Srbije izdvojila 3,4 miliona evra.

Foto: printscreen RTV Pink

U delegaciji Srbije, uz predsednika Vučića u Podgorici su ministri Nebojša Stefanović, Nenad Popović i Milorad Dodik, član predsedništva BiH, a u "Srpskoj kući" su ih dočekali lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i ambasador Srbije Vladimir Božović.

Foto: printscreen RTV Pink

Vučić je predstavnicima "Srpske kuće" rekao da je zadovoljan kako izgleda ovaj kulturni centar Srba u Crnoj Gori, i ponovio još jednom da će Srbija nastaviti da ulaže još više u naše ljude.

- Voleo bih da dam ličnu donaciju, u knjigama. Mogu da dam više od hiljadu knjiga iz moje lične biblioteke - rekao je Vučić prilikom obilaska "Srpske kuće".

 

 

Nakon obilaska "Srpske kuće" javnosti se obratio Aleksandar Vučić.

- Verujem da ću sadržajima u vremenu koje dolazi ova kuća tek pokazati pravi smisao. Verujem da će još uspešnije da rade - rekao je Vučić.

Foto: printscreen RTV Pink

Kako kaže, ulagaće još više, to su dodaje pare naroda Srbije i poklon srpskom narodu u CG,

- Mi sa ponosom čuvamo naše ime i prezime - rekao je Vučić.

Vučić je prilikom obilaska rekao da Srbija može i mora još mnogo stvari da uradi za "Srpsku kuću" i zajednicu Srba u Crnoj Gori, i dodao da će se to i dogoditi.

- Imam mnogo knjiga, nemam gde više da ih držim. Doniraću 300 svojih knjiga i obezbediću još 700 kao poklon Republike Srbije - rekao je Vučić.

 

Dodik: Srpska kuća u Podgorici jača srpski identitet

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas, prilikom posete Srpskoj kući u Podgorici, da taj objekat služi za jačanje srpskog identiteta i da će Srpska sarađivati sa rukovodstvom te ustanove.

"Do sada sam o ovome slušao i bilo mi je važno da postoji. Sada sam video da je impozantno i da bi trebalo da posluži za jačanje našeg uverenja da naš narod ima pravo na svoj identitet, da je na pravom mestu i da ne može da se odrekne ničega od svog identiteta", rekao je Dodik novinarima nakon što je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posetio Srpsku kuću.

Dodik kaže da je prijatno iznenađen i izgledom samog objekta Srpske kuće i sadržajima koje je video.

"Naravno da ćemo i mi iz Republike Srpske sarađivati sa ljudima koji upravljaju ovim objektom i učiniti da sadržaji budu što bolji", rekao je Dodik.

On je istakao da postojanje Srpske kuće u Podgorici potvrđuje da Srbija vodi računa o svom narodu gde god da se nalazio i da je važno da se to i očuva.

 

Srpska kuća je sedište institucija i organizacija koje su osnovane radi očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda, a za čiju izgranju je Vlada Srbije izdvojila 3,4 miliona evra.

U "Srpskoj kući" su smeštene Matica srpska, Institut za srpsku kulturu, Srpski nacionalni savj et, Udruženje književnika srpskog naroda, Srpska televizija, Srpski radio, novine, portali, Srpski kulturni centar. . .

 

Posle toga, predsednik Srbije prisustvovaće u 11.00 sati u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Foto: Anel Grbović

Na sahrani će inače govoriti patrijarh srpski Irinej, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, mandatar Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, predsednik Skupštine Aleksa Bečić i pisac Matija Bećković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
lak

pre 3 godine

Predsednik Srbije ce danas posetiti srpsku kucu u Podgorici.

Jovan

pre 3 godine

Srbija zeli samo da ima najbolje odnose sa Crnom Gorom i na tome ce Vucic kao predsednik maksimalno da radi.

Vaska

pre 3 godine

Прави државник. Ништа друго нијесан ни очекивала од предсједника Србије,још један доказ поштовања митрополита СПЦ Амфилохија

Petar

pre 3 godine

Predsednik Vucic jos dok je bio premijer, prepoznao je znacaj i senzibilitet srpske kuce i ulozio dosta sredstava kako bi se ova vazna institucija odrzala i bila dom svih srpskih stvaralaca.

Iki

pre 3 godine

Gde god da je nas narod, predsednik je uvek tu za njih...

sejo

pre 3 godine

Ovo predsednikovo putovanje ukazuje postovanje i cast svim gradjanima bratske Crne Gore

Mile

pre 3 godine

Treba graditi dobre odnose sa Crnom Gorom, cemu tezi nas predsednik i ide ka tome.

Jagofs

pre 3 godine

Srbija će uvek biti podrška bratskoj Crnoj Gori

Danica

pre 3 godine

Treba odati postu tako velikom coveku.Nisam manje mi ocekivala od predsednika.

Nikola

pre 3 godine

Drago mi je da Srbija uložila ovoliko novca u Crnoj Gori, nadam se da ce nastaviti da i dalje ulaze. Sve pohvale za dosadasnji rad Vlade Srbije.

Jovana

pre 3 godine

Srpska kuca u Podgorici je sediste ocuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda. Ulaganje u Srpsku kucu bice jos vece jer to nas narod zasluzuje.

Dejan

pre 3 godine

Bravo Predsedniče, ličnim primerom dajete lekciju svima kako se treba brinuti o srpskim interesima u regionu.

Filip

pre 3 godine

Predsednik je pokazao koliko mu je stalo do svog naroda. Ovako se ponašaju veliki lideri.

Milica

pre 3 godine

Svaka cast!Narodu u Crnoj Gori je potrebna podrska!Moramo obnoviti jedinstvo i slogu!Srbija jos jednom pokazuje veliku humanost na delu i zelju da pomogne svom narodu!

Brankić

pre 3 godine

Lep gest predsednka. Srbija će učiniti sve što je u njenoj moći kako bi poboljšao položaj Srba u Crnoj Gori.

Brankić

pre 3 godine

Svi znamo da je predsednik Vucic odgovoran covek koji zna gde mu je mesto i koji se oduvek zalagao za svoj narod. Amfilohije, pocivajte u miru veliki covece.

Blizanac

pre 3 godine

Jako je lepo ulagati u kulturu i negovati i poštovati tradiciju. Nas narod se mora poštovati bez obzira na granice otadžbine.

Ksenci

pre 3 godine

Predsednik Vucic ceni i voli sprski narod, i pokusava na sve nacine da im pruzi bilo kakvu vrstu pomoci.

Ksenci

pre 3 godine

Puna podrska predsedniku Srbije i njegovoj zelji za uspostavljanje jos boljih odnosa izmedju dve zemlje.

pčelica

pre 3 godine

Za srpski narod se čuje nadalako zahvaljujući predsedniku koji se bori za očuvanje njegovog identiteta ma gde se nalazio.

Ana

pre 3 godine

Ulaganje u Srpsku kucu podrazumeva ulaganje u srpsku kulturu, srpski integritet i srpski narod.

Tea

pre 3 godine

Srbija je zemlja koja brine o svom narodu, gde god on bio, zato se i zalažemo za politiku mira i stabilnosti.

una

pre 3 godine

Nas mitropolit je jos jednom uspeo da ujedini srpski narod, nazalost svojim odlaskom. Divni mitropolit je i zasluzio da ode uz ovakve pocasti, a predsednik je ucinio ono sto je i trebalo. Srbija je uvek bila uz svoj narod uvek smo bili ujedinjeni tako ce i ostati!

Dragan

pre 3 godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Milorad Dodik su poseti "Srpskoj kući" u Podgorici koja je kako reče Dodik inpozantna. U "Srpskoj kući" je smešteno sve što neguje i čuva srpstvo, srpski jezik i tradiciju.

nedeljko

pre 3 godine

Srbija je svuda gde ima Srba! Srbija brine za svoj narod gde god da se nalaze, sva podrska predsedniku Vucicu.

Sandra

pre 3 godine

Divno je videti da Srbija podrzava svoj narod u Crnoj Gori i zelju predsednika da licnom donacijom pomogne obrazovanje naseg naroda. Nadam se da ce i kompanije ali i drugi zvanicici pomoci u donaciji za "Srpsku kuću" u Podgorici.

julija

pre 3 godine

Vucic se zalaze za svoj narod i zeli da ima dobre odnose sa CG. Sa ponosom trebamo da cuvamo nasu tradiciju.

Kristina

pre 3 godine

Ovo je veoma velikodusan gest od predsednika.

Sara

pre 3 godine

Veoma je bitno da se brinemo o svom narodu, koji je u Crnoj Gori. Lep gest od predsednika Vučića.

Tanja

pre 3 godine

Ovo je jos jedan pokazatelj da Srbija nikada nece okrenuti ledja srpskom narodu koji zivi u Crnoj Gori.

Beba

pre 3 godine

Time što je otišao se ukazuje poštovanje našeg naroda ali i upokojenog mitropolita, a predsednik je svakako na pravi način i ovaj put ispoštovao svoju dužnost.

ANA

pre 3 godine

Opstanak kulture jednog naroda je bitan za očuvanje identiteta.

Bana

pre 3 godine

Poštovanje predsednika Vučića Crnogorskog naroda.

Aleksej

pre 3 godine

Bravo, svaka čast za potez, moramo voditi računa o našem identitetu.

Bilja

pre 3 godine

Predsednik Vucic na svakom koraku brani srpske interese i svom snagom se zalaze za njih.

Maja

pre 3 godine

Divan gest našeg predsednika. On daje pravi primer kako se treba boriti za svoj narod.

tanja

pre 3 godine

Vucic je pokazao da mu je veoma vazno ocuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda

Maja

pre 3 godine

Srpska kuca je nas ponos, drago mi je da je predsednik posetio

Ivona

pre 3 godine

Vucic je napravio veliki korak. Podrska Srbima u Cg veoma im znaci.

Željko

pre 3 godine

Ulaganjem u Srpsku kuću u CG država Srbija mnogo čini za jedinstvo i identitet srpskog naroda.

Ivanka

pre 3 godine

Veoma je vazno da se ocuva kulturni i nacionalni identitet srpskog naroda.

Biw

pre 3 godine

Bravo za presednika hoce da Srpstvo siri na sve strane.

sledeća vest

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20