• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.12.2020

13:43

SRBIJA ĆE U NAREDNE DVE GODINE IMATI KONTINUIRAN I NAJVEĆI PRIVREDNI RAST U EVROPI! Vučić se sastao sa predsednicom EBRD (Foto)

Politika

SRBIJA ĆE U NAREDNE DVE GODINE IMATI KONTINUIRAN I NAJVEĆI PRIVREDNI RAST U EVROPI! Vučić se sastao sa predsednicom EBRD (Foto)

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas putem video linka sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odilom Reno-Baso i tom prilikom izrazio očekivanje da će Srbija u naredne dve godine imati kontinuiran i najveći privredni rast u Evropi

Predsednik Vučić obavestio je predsednicu EBRD Reno-Baso da je Srbija usvojila dobro osmišljen paket mera ekonomske pomoći privredi i stanovništvu kao odgovor na krizu izazvanu pandemijom korona virusa, čija će vrednost dostići 12,7 odsto bruto društvenog proizvoda, što iznosi šest milijardi evra.

"Odlični rezultati, kojima smo počeli godinu, omogućili su nam da izdvojimo ogroman novac za podršku privredi i građanima", istakao je Vučić, saopštilo je Predsedništvo Srbije.

Kako je navedeno, to da će Srbija imati u naredne dve godine kontinuiran i najveći privredni rast u Evropi potvrđuju i prognoze MMF-a i Evropske komisije, kao i činjenica da je originalna projekcija rasta BDP za 2021. godinu revidirana, te za razliku od početnih četiri odsto koliko je bilo prognozirano pre krize izazvane korona virusom, projektovani realni rast BDP sada iznosi šest odsto.
 

 

Tokom razgovora, predsednik Vučić je istakao da Srbija pozdravlja Ekonomski i investicioni plan Evropske komisije za Zapadni Balkan, koji je pripremljen kako bi podržao održivi i stabilan razvoj ovog regiona.

Regionalno povezivanje kroz zacrtane planove ima za cilj poboljšanje povezanosti, infrastrukture, ljudskih resursa, konkurentnosti, kao i zelenu agendu i digitalnu tranziciju.

Dvoje sagovornika razgovarali su i o podršci malim i srednjim preduzećima kroz dodatno finansiranje i posebnu savetodavnu pomoć, uključujući i novi program za mlade preduzetnike.

Predsednik Vučić je zamolio gospođu Reno-Baso za dalju podršku EBRD u oblasti infrastrukture, s posebnim akcentom na auto-put mira Niš-Merdare-Priština, u čijoj izgradnji ta banka banka već aktivno učestvuje sa izdvojenih 85 miliona evra.

Predsednica EBRD Odil Reno-Baso ukazala je na spremnost banke da pomogne u razvoju železničke i lučke infrastrukture (Luka Beograd).

Razgovarajući na temu ublažavanja efekata klimatskih promena i smanjenja zagađenosti, predsednik Vučić je izrazio uverenje da će lokalne samouprave u Srbiji usvojiti i sprovesti Akcioni plan za zeleni grad (Green City Action Plan), koji će značajno doprineti održivom razvoju gradova i boljem kvalitetu života građana.

S tim u vezi, Ministarstvo energetike Srbije, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, već priprema Zakon o obnovljivim izvorima energije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragana M

pre 3 godine

Na svim poljima se pristupa sa velikom ozbiljnoscu i odgovornoscu i sto vise inostranih saradnji i dobrih odnosa idu nam u korist.

Zorica

pre 3 godine

Bitan sastanak po pitanju jačanja ekonomije naše zemlje.

Olja

pre 3 godine

Odgovorna politika pre svega, samo tako i mozemo ocekivati bolje sutra

Lazar U

pre 3 godine

Obnova i razvoj , to je svakako ono sto je potrebno svakoj zemlji pa i nasoj a na cemu je kod nas dosta i uradjeno u prethodnom periodu.

Alex

pre 3 godine

Podrska Evropske banke je vazna za Srbiju, a i Evropskoj banci znaci to sto je nasa ekonomija stabilna.

tale

pre 3 godine

Evropska banka za obnovu i razvoj nije lak sagovornik

Zdravko

pre 3 godine

Predsednik Vučić je i ovom prilikom potvrdio da saradnja sa Evropskom unijom i punopravno članstvo Srbije ostaju jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta naše zemlje.

Filip

pre 3 godine

Kontakti sa predstavnicima najvećih svetskih institucija se nastavljaju, iako je epidemija, poslovi se obavljaju.

Ilija

pre 3 godine

Vucic se stvarno trudi i mnogo radi za Sebiju. Realno i svaka cast

Jasminka

pre 3 godine

Jos jedan vazan sastanak. Ovog puta sa predsednicom EB za obnovu i razvoj. Ako se po jutru dan poznajs, ovo ce biti jedan radan i uspesan dan za Srbiju

Dejan

pre 3 godine

Svaki sastanak je od velike vaznosti za Srbiju, ali isto tako mi je drago sto se Vucic trudi da svuda stigne, sa svima da razgovara, jednostavno covek koji je zasluzio moju punu podrsku, i hvala mu na tome.

Uros

pre 3 godine

Svaki sastanak je od velike vaznosti za sve nas, zato mi je drago sto predsednik uspeva stici svuda.

dalibor

pre 3 godine

Po ko zna koji put Vucic pokazuje kako se bori za svoj narod i u ovako teskim vremenima kada je pandemija zaokupirala ceo svet!

Jana

pre 3 godine

Srbija je postigla veliki uspeh na ekonomskom planu, ali nam svakako znači podrška Evropske banke za dalji razvoj.

Perica

pre 3 godine

Predsednik Vucic radi i bori se na svim frontovima za nasu zemlju.

Suncica

pre 3 godine

U ovom teskom trenutku za ceo svet, Vucic ne prestaje da radi i unapređuje i jaca saradnju.

Milan

pre 3 godine

Solventnost i stabilne javne finansije doprineli su makroekonomskoj stabilnosti Srbije sto je cini pozeljnim tlom za strane investicije i ulaganja, podrska EBRD je jako znacajna za dalji ubrzan napredak nase zemlje.

Lovac

pre 3 godine

Neophodno je pronaci nacin i sacuvati stabilnost nase ekonomije u ovoj teskoj situaciji izazvanoj pandemijom korona virusa.

Vlajko77

pre 3 godine

Veoma vazan sastanak naseg predsednika za dalji razvoj Srbije !

Suzi

pre 3 godine

Za razvoj Srbije i ovog puta je pokazao veliku odgovornost.

Mily

pre 3 godine

Srbija vec godinama unazad uspesno saradjuje sa svim evropskim insitucijama i blizi se danu kada ce postati ravnopravna clanica EU.

Jelena

pre 3 godine

Veoma vazan sastanak za nasu zemlju. Verujem u dalju i jos bolju saradnju Srbije i evropske banke.

Una

pre 3 godine

Ocekujemo mnogo toga pozitivnog od danasnjeg sastanka.

Bojana

pre 3 godine

To sto radi Vucic, u najboljem je interesu nase zemlje i nasih gradjana. Bravo!!

Bilja

pre 3 godine

Bravo za predsednika, svaki sastanak je nova mogucnost za napredovanje Srbije.

Milica

pre 3 godine

Evropska banka za obnovu i razvoj kreditira znacajan broj kapitalnih projekata koji su od velikog znacaja za Srbiju!Nasa zemlja konstatno jaca u ekonomskom razvoju!

Nina

pre 3 godine

Izuzetno važan sastanak za Srbiju koja je na putu da postane članica EU. Naša ekonomija je stabilna i pored jako nepovoljne epidemiološke situacije, što je čini pogodnom za kapitalne projekte Evropske banke za obnovu i razvoj.

Darko

pre 3 godine

I pod ni malo lakim okolnostima i desavanjima u nasoj zemlji,ali i ostalima zemljama,Srbija nastavlja vredno da radi na jacanju nase ekonomije!Ovakvi sastanci i saradnja su nam od velikog znacaja!

Vlada

pre 3 godine

Srbija svakim danom sve vise i vise napreduje u cilju poboljsanja zivotnog standarda njenih gradjana.

Jeca

pre 3 godine

Vredan tim, koji radi za bolju buducnost Srbije. Nadam se da ce Srbija nastaviti istim tempom napred, da cemo imati nove investicije i radna mesta. To je ono sto obicnom coveku znaci

Zorica

pre 3 godine

Ekonomska stabilnost Srbije i pristup Evropskoj uniji su prioritet.

Laza

pre 3 godine

Jacanje ekonomije i stabilnost u svakom smislu te reci su prioritet nad prioritetima Srbiji.

Vlada

pre 3 godine

Srbija je i do sada imala dobru saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, verujem da će se ta saradnja uspešno nastaviti.

Radovan

pre 3 godine

Obnova i razvoj su jako vazni za Srbiju jer kroz nega jacamo i ekonomski sektor.

Kole

pre 3 godine

Vučić prisustvuje sastanku sa predsednicom EBRD

Ale

pre 3 godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas putem video linka sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Reno-Baso

Sofija

pre 3 godine

Веома је важно да се и даље настави са инвестицијма

TM

pre 3 godine

Srbiji saradnja sa EBRD direktno doprinosi u daljim koracima strateskog ulaganja.

Deda Zoki

pre 3 godine

Na ovaj sastanak treba obratiti posebnu pažnju, od njega Srbija može imati izuzetne pogodnosti.

Bojan

pre 3 godine

Vučić ima beskrajno mnogo snage i energije, verujem da nije lako biti njegov saradnik i pratiti ovaj tempo

Dusica

pre 3 godine

Predsednik je pre svega veoma odgovoran i vredan, samo tako možemo uspeti i očekivati lepu budućnost.

Dimitra

pre 3 godine

Sto vise dobrih, inostranih odnosa nasoj zemlji ide u prilog i svakako cemo imati koristi.

sani

pre 3 godine

Podrska Evropske banke je vazna za Srbiju, a i Evropskoj banci znaci to sto je nasa ekonomija stabilna.

kiki

pre 3 godine

Srbija vodi odlicnu spoljnu politiku i to je za svaku pohvalu.

Jovanka

pre 3 godine

Ovaj sastanak je bitan za nasu zemlju, po pitanju jacanja ekonomije .

superdevojce

pre 3 godine

Nadamo se pozitivnim rezultatima ovog sastanka. Za svaku je pohvalu trud i rad Aleksandra Vucica cak i u ovim kriznim vremenima.

Sara

pre 3 godine

Pokazana velika ozbiljnost i odgovornost drzavnih zvanicnika.Srbija definitivno imamo buducnost.

Zoran Pantic

pre 3 godine

Danas putem video linka je bio sastanak sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Reno-Baso, predsednik neumorno radi za bolji status Srbije

Brankić

pre 3 godine

Verujem da ce sastanak biti uspesan i da ce se govoriti o vaznim starteskim projektima za dalji napredak Srbije.

Brankić

pre 3 godine

Predsednik će od direktora javnih preduzeća očekivati veliki rad i odgovornost

Brankić

pre 3 godine

Bitan sastanak za prevazilaženje situacije u kojoj se sada nalazimo.

Brankić

pre 3 godine

I pored pandemije, predsednik se zalaze za realizaciju projekata za Srbiju od strateskog znacaja.

Ksenci

pre 3 godine

Srbija je jaka i ekonomski jaca iz godine u godinu

Ksenci

pre 3 godine

Jako je bitno da Srbija nastavi da neguje ovaj trend!

Ksenci

pre 3 godine

Jako je bitno da nasa zemlja nastavi da se ponasa odgovorno!

Ksenci

pre 3 godine

Jasno je da je nasa zemlja i vise nego dostojanstvena!

Maja

pre 3 godine

Iako se borimo protiv korona virusa, imamo dobre rezultate u svim oblastima.

Maja

pre 3 godine

Očigledno je da Srbija već ostvaruje dobre rezultate i to je evidentno i za naredni period.

Mirjana

pre 3 godine

Sastanak koji će doprineti brzem i boljem ekonomskom razvoju naše zemlje.

Nikolina

pre 3 godine

Verujemo u rad i politiku naše zemlje koju predsednik vodi, jer je očigledno da nam to donosi dobre rezultate i uspešne saradnje sa drugima.

Dragan

pre 3 godine

Bravo, biće para i novih investicija a samim tim i posla za radnike.

Dragan

pre 3 godine

U mnogo čemu smo se istakli i naravili velike korake. Očekujem i ovde odličnu saradnju.

Dragan

pre 3 godine

Iza ovakvog sastanka sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj stoje nova ulaganja.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17