• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

16.12.2020

23:00

APEL PREDSTAVNIKA RUSIJE U SAVETU BEZBEDNOSTI: Mladiću život visi o koncu! Ruskim lekarima ne daju da ga leče!

Politika

APEL PREDSTAVNIKA RUSIJE U SAVETU BEZBEDNOSTI: Mladiću život visi o koncu! Ruskim lekarima ne daju da ga leče!

Podeli vest

Haški tribunal uporno ne dozvoljava ruskom timu lekara da pregleda generala Ratka Mladića, iako njegova porodica i advokati tvrde da se on bukvalno bori za život!
Pravo na život


Pozdravljam Kuzminov zahtev i mislimo da je to minimum za Ratka, koji treba da ima pravo na život i lečenje
Darko Mladić, generalov sin

Na ovo upozorava Genadij Kuzmin, zamenik stalnog predstavnika Rusije u Savetu bezbednosti UN, koji ističe da Mladić nije u mogućnosti da ostvari svoje pravo da poseti lekara po svom izboru.

- Rusija poziva da se timu nezavisnih lekara dozvoli da pregledaju Mladića. Iz štampe i izjava predstavnika Srbije znamo kako se advokati i članovi porodica doslovno bore za Mladićev život. Istovremeno, rukovodstvo Haškog tribunala i sudije odbacuju sve zahteve kao da nisu u interesu pravosuđa i ometaju pristup medicinskim informacijama - rekao je Kuzmin, dodajući da se medicinski izveštaji nezavisnih lekara ignorišu.

Činjenice


* Mladić je dosad imao seriju moždanih i jedan srčani udar
* U decembru 2016. imao je još jedan moždani udar, ali su haški lekari to ignorisali
* Onda su počela pogoršanja vitalnih funkcija: oseća sve veći zamor i gubi pamćenje
* Oduzeta mu je čitava desna strana tela: grudi, ruka, noga
 


- Svaki put čujemo uveravanja da se zdravlju zatvorenika posvećuje potrebna pažnja i da je Mladić sposoban da izađe pred sud. Ako je to istina, u čemu je problem da se sprovede nezavisan lekarski pregled pre zakazivanja sudskog ročišta?! Zahtevamo da rukovodstvo Haga omogući nezavisnim lekarima da posete Mladića radi potpunog pregleda, uključujući i na očuvanje kognitivnih funkcija - objasnio je Kuzmin.

Darko Mladić, generalov sin, za Informer naglašava da je Kuzmin sve lepo i jasno razumeo i sagledao.

- Tačno je da je zdravstveno stanje moga oca jako loše i to nije nepoznata činjenica, to javnost zna. U više navrata smo spasavali njegov život, obraćajući se javnosti i institucijama Srbije, a i sama Rusija se mnogo angažovala. Mi se za sve vreme borimo da ga lekari što pre posete. Ako ga oni tamo dobro neguju, ne znamo zašto onda godinama izbegavaju da ga pregleda tim nezavisnih lekara?! Pozdravljam Kuzminov zahtev i mislimo da je to minimum za Ratka koji od početka treba da ima pravo na život i lečenje - poručuje Mladić.

Moj ugao


KARMEL AĐIJUS HAŠKI SUDIJA

Drugostepena presuda generalu Ratku Mladiću očekuje se u maju sledeće godine. U postupku protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, prvostepena presuda takođe se očekuje do kraja maja 2021. godine.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17