• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

07.01.2021

17:55

ĐURIĆ: Šansa da izgradimo najbolje odnose sa SAD u istoriji!

Politika

ĐURIĆ: Šansa da izgradimo najbolje odnose sa SAD u istoriji!

Podeli vest

VAŠINGTON, 7. januara (Tanjug) - Nadam se da smo u odnosima sa SAD prošli jednu kritičnu tačku, u kojoj se Srbija potvrdila kao konstruktivni međunarodni činilac, odgovorna država, čuvar regionalne stabilnosti i rastuća ekonomija, kaže ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić

Dodaje kako smatra da nakon te tačke imamo realne šanse da bilateralne odnose sa SAD podignemo možda i na najviši nivo u istoriji.

- Verujem i da su dobri odnosi predsednika Aleksandra Vučića i sa Donaldom Trampom i sa Džozefom Bajdenom odlična polazna osnova za dalje unapređenje saradnje", naveo je Ðurić za -- portal Telegraf.

On kaže da je poznato da u američkoj političkoj komunikaciji postoje pežorativni izrazi poput "odmetnuta država" ili "propala država" a da Srbija, na sreću, nije nikada bila toliko nisko na američkoj političkoj skali.

- Ipak, u ne tako davnoj prošlosti, na Srbiju se u delovima ovdašnje administracije gladalo sa izraženim otklonom i nepoverenjem i verujem da ta vrsta sentimenata više ne postoji, barem ne kao politički mejnstrim - kazao je Ðurić.

Na pitanje na koji način će raditi na jačanju bilateralnih odnosa Beograda i Vašingtona, odgovara da je srpska diplomatija u prošlosti često bila reaktivna ističući da je nevolja što je najmanje inicijative imala u "nekim od najtežih i najizazovnijih trenutaka u našoj istoriji".

- Potrebno je uvesti novine u diplomatskoj praksi, posebno u zemljama prijema sa kojima imamo otvorena pitanja ili potrebu da znatnije unapređujemo reputaciju Srbije i srpskog naroda", uverava ambasador u SAD i dodaje da će nastojati da ima što frekventnije kontakte sa predstavnicima američke administracije, od kojih, kako kaže, očekuje da saslušaju naša stanovišta i argumentaciju.

Prema njegovim rečima, u prošlosti smo se previše često "durili kao Kalimero" kada bi neki drugi u svetskim centrima moći pokazali inicijativu, i ponašali se kao da je to naš usud, a ne nešto čemu se može parirati i kontrirati na diplomatskom planu.

- Srpska diplomatija mora biti napadnija i ubedljivija u svom nastupu, posebno kada su argumenti na našoj strani", zaključuje Ðurić i podseća na dugu istoriju savezničkih i prijateljskih odnosa sa SAD:

"Potrebno je stvari vratiti na pravo i prirodno mesto, tako što će naše dve zemlje otvoriti jednu novu stranicu iskrenih prijateljskih odnosa, razumevanja i obostrano korisne saradnje"


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miki

pre 3 godine

Hmmm. Treba dati stimulaciju Bajdenu, gurnuti par milijardi $ ... Nasa demokratija to ne shvata, ali ako se to u radi, oni ce sami dati ideju oko resenja kosova, naprimer da kosovo dobije specijalan status u okviru Srbije i povuci ce proznanje kosova koja je bila greska Olbrajtove...

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17