NIKO SRBIJU NEĆE NATERATI DA SE ODREKNE SVOG IMENA! Ovo je ceo govor predsednika Vučića na otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji!

Tanjug

21:50 Politika 56

Informer.rs | 27. 01. 2021.

NIKO SRBIJU NEĆE NATERATI DA SE ODREKNE SVOG IMENA! Ovo je ceo govor predsednika Vučića na otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se prisutnima na svečanosti otvaranja spomenika na Savskom trgu. Prenosimo njegov govor u celosti

Trudili smo se u prethodnih osam godina da našu Srbiju podignemo iz pepela, da je obnovimo, izgradimo nove puteve, pruge, škole i bolnice, ali više od svega pokušali smo da vratimo poštovanje i veru u sebe, svoje mogućnosti i snagu srpske države.

I večeras, dragi narode, stojimo na mestu koje je neretko izazivalo stid svakoga od nas, na mestu koje je bilo neuređeno, prljavo i koje je predstavljalo sramotu, ne samo našeg grada, već cele zemlje. O tome kako smo ovo mesto nazivali, nije vreme da danas govorimo. Večeras sam posebno ponosan i srećan, jer ovde gde stojim, pa naviše uz Nemanjinu ulicu, na vrhu, nalazi se i hram posvećen njegovom trećem sinu Rastku Nemanjiću, velikom i našem Svetom Savi.

I baš onako kako danas na dan Svetog Save otkrivamo ovaj velelepni spomenik, tako smo za kratko vreme uspeli, ne da završimo, kako neki kažu, već da suštinski izgradimo i oslikamo najfinijim mozaikom, najlepši i najveći pravoslavni hram na svetu, Hram Svetog Save, a tako ćemo obnoviti i Hilandar i celu našu Srbiju. Uspeli smo da objedinimo ono što je najvažnije, da zemlju ekonomski uspravimo, da nacionalno odbranimo i duhovno povratimo i uzdignemo.

Tanjug

Otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji

Kome mi danas, u večno sećanje i kao znak najiskrenijeg pijeteta, posvećujemo najviši spomenik na teritoriji Srbije i pitamo se da ovih kolosalnih 24 metra možda nije premalo?

Da bi izrastao u Simeona morao je prethodno biti Nemanja.

Morao je u svoju biografiju da objedini i dva sužanjstva, i brojna hrabra i viteška vojevanja, i mudru diplomatiju i odricanje od vlasti kako bi postao Sveti.

Imali su Srbi Vlastimiroviće. Imali su Srbi Vojislavljeviće. Imali su Srbi i Vukanoviće. Imali su i Višeslava, i Mihaila i Svetog kralja Jovana Vladimira.

Imali su Srbi i arhonte i kneževe i župane i kraljeve i svece - pre Nemanje.

Da je Srbiji podario samo Svetog Savu, mnogo bi joj podario.

Da je Srbiji podario samo Stefana Prvovenčanog, mnogo bi joj podario.

Tanjug

Otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji

A podarivši nam obojicu, podario nam je Srbiju, jaku, prvi put istinski centralizovanu državu, koja je umela da nađe svoj suvereni prostor između Istoka i Zapada, između prvog i drugog Rima.

Ovaj velelepni spomenik predstavlja ga kao odlučnog vladara, u čijoj se desnoj ruci nalazi mač, a u levoj Hilandarska povelja. Do Nemanje bili smo pleme, a od njega pa do danas smo državotvorni narod. Tu državotvornost simboliše mač. Tim mačem pravio je i gradio, a zatim čuvao i štitio Srbiju. Do Nemanje imali smo kulturu oponašanja i prevođenja. Od njega imamo kulturu kreacije, graditeljstva i pisanja. U kulturnom smislu postajemo punopravni član vizantijskog komonvelta. Tu pripadnost najnaprednijim kulturnim tokovima simboliše Hilandarska povelja.

Ovo nije samo čin otkrivanja spomenika našem ocu, tvorcu države, svecu i onome od koga je sve počelo. Ovo je svojevrsan čin polaganja računa, o sebi, o svom identitetu, o tome šta smo naučili, šta znamo i gde idemo. Stati ovde, ispred velikog Stefana Nemanje, znači i svojevrsno pokajanje, za sve godine u kojima smo ga zaboravili, ali, istovremeno, i to je i svest o tome da smo konačno otkrili onaj koren iz kojeg je nastalo to veliko drvo koje se zove Srbija.

Tanjug

Dodik, Vučić i Dačić na otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji

Na Hilandaru, i dan-danas, niče loza, čudotvorna, sa mesta na kojem je Stefan Nemanja prvobitno bio sahranjen. U Beogradu, iz ovog spomenika, ta loza, taj put, ta svest o Srbiji, treba da nastavi da raste, da se razvija i da nam stalno govori koliko je važno imati koren, ime i identitet.

I jeste da je sve to, čitava istorija, svakog naroda, samo nešto što postoji u pričama, tačnim ili netačnim, ali bez tih priča mi ne bismo bili mi, ne bismo postojali, jer ne bismo ni imali šta da pričamo, šta da kažemo, o sebi.

KO JE BIO STEFAN NEMANJA - rođenje najmlađeg sina, Svetog Save, ga IZNENADILO, a u trenutku njegove smrti DOGODILO SE ČUDO!

I ovaj spomenik je veliki, zato što je priča o nama velika.

I ovaj spomenik je težak, zato što je priča o nama često bila teška.

I lep je, koliko je i priča o nama lepa.

Ovaj spomenik je, dakle, i pre svega, priča, o nama.

Tanjug

Otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji

O tome ko smo bili, gde smo bili, šta smo radili, i najviše o tome šta smo danas i šta hoćemo da budemo. I kao što je Nemanja, vladar i svetac, gradio zadužbine širom Srbije, tako i mi danas gradimo, svesni da je naša sadašnjost, to šta u njoj radimo, zadužbina naše budućnosti. One koja zna odakle je stigla, i koja zna gde ide. Bez toga, bez svesti da je postojao neko pre nas, neko ko je imao snove, koje mi danas živimo, nijedan san o budućnosti nije moguć.

Reč "današnjica", "sadašnjost", na nekim jezicima se izgovara istim glasovima, na isti način kao i reč "poklon". Zato što ona to i jeste. Poklon koji smo dobili od otaca, poklon za koji i zbog kojeg su toliki krvarili i umirali.

Mi imamo sadašnjost, zbog Stefana Nemanje, i njegovog Rastka, a našeg Svetog Save, i zbog Stefana Prvovenčanog, Milutina, Dušana, Uroša, Lazara, Vuka, Đurađa, Stefana, i zbog Đorđa, i Miloša, Mihajla, i Milana, Petra, jednog i drugog Aleksandra.

Zbog ljudi koji su pričali tu priču, priču o nama, o Srbiji.

I reč koju danas izgovaramo, reč "Srbija", nije naša. Oni su je stvorili, stvarajući i nas, i to nikada ne smemo da zaboravimo.

Oni su je iskovali, od Sitnice, do Marice, od Kosova, do Kumanova, od Cera, do Kajmakčalana.

Mnogo krvi i mnogo olova je u toj reči.

Zato je tako teška, zato je i tako velika.

Tanjug

Otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji

Zato je tolika obaveza, za svakoga ko se usudi da je izgovori.

Zato, na kraju, i ovaj spomenik, njemu, i Srbiji.

I nije bilo lako doći do ovog dana, do ovog čina delimičnog vraćanja tog ogromnog duga.

Nije mogla, Srbija, nije imala čime, nije ni znala kako, dugo se plašila, bila kriva i sebi i drugima, i stajala pognute glave i pred svojom prošlošću i pred svojom budućnošću.

I nema krivca za to, osim u nama samima. Nije bilo ni razloga, osim, opet, u nama.

Trebalo nam je vremena, trebalo nam je hrabrosti, znanja, da ponovo poverujemo u to da nismo nikakav balkanski izrod, nikakvo besno pleme bez ikakvog korena, nikakav dežurni krivac, i da opet stanemo na svoje noge, uspravimo se, i setimo. Svakog trena te duge istorije, i svakog čoveka koji nas je, kroz nju, stvarao.

Trebalo nam je vremena, da svima kažemo da nismo ovde da bilo kome pretimo, da nam je dosta i krvi i ratova, da razumemo, volimo, praštamo, kajemo se, ali i da nećemo ni tek tako da ne postojimo.

/FOTO/VIDEO/ SVEČANO OTKRIVEN SPOMENIK STEFANU NEMANJI! Vučić: Nemanja i Sveti Sava su sidro i krst srpskog naroda, NIKADA I NIKO IH NEĆE SKLONITI sa mesta i iz naših srca gde su ZAUVEK POSTAVLJENI!

Da imamo ime, da imamo istoriju, našu, da imamo očeve i da, kroz njih, imamo i ponos, i da, zahvaljujući tome, njima, imamo i slobodu. Našu, baš kao što je i ta istorija naša, i jezik, naš, kultura, naša, tradicija i vera, opet naše. Nismo ih ni od koga oteli, niko nam ih nije dao, i nemamo kome da ih vraćamo.

Nećemo ništa ni od koga, zanima nas da, poput ovog spomenika, rastemo u visinu, ali niko više, i nikada više, neće Srbiju naterati da se odrekne. Ni imena, ni dela.

Zato što su, zahvaljujući ovom našem ocu, i svakome ko je došao posle njega, i to ime i to delo veliki.

Nema, na Balkanu, ni većeg ni lepšeg.

I nema razloga da se stidimo, da uzmičemo, da krijemo, bilo šta od svega toga.

Zato je ovaj spomenik, što bi rekli, golem. Zato što treba da ga vide, i da, kroz njega, vide nas.

Uspravne, i ponosne.

Tanjug

Otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji

Ljude spremne da rade i da grade.

Prijatelje koji nikome ne žele zlo, koji ni od koga ništa neće da uzmu, ali i koji drže do sebe i koji se neće stideti, ni pred kim.

Zato je ovaj spomenik i svojevrsna tačka koju stavljamo na kraj jedne priče. One o lepoj i teškoj prošlosti, one o ratovima, krvi, robovanju, oslobađanju, greškama, lošim odlukama, grobovima i ponovom uzdizanju.

Nemanja je rođen 1113. godine u Ribnici, današnjoj Podgorici, ceo život je proveo u pokretu. Živeo je u svim, nekadašnjim, srpskim zemljama, a umro je 1199. na Svetoj Gori. Svugde na svom putu zidao je gradove i crkve. Manastir Svetog Nikole kod Kuršumlije, Manastir Svetog Nikole na Ibru, Bogorodicu Bistričku kod Bijelog Polja, Svetog arhangela Mihaila u Skoplju, Svetog Nikolu i Svetog Pantelejmona u Nišu, ibarski Gradac. Gradi Đurđeve stupove, Studenicu, sa sinom, Svetim Savom osniva Manastir Hilandar. Kao veliki župan Raške, svaku sudbonosnu odluku sprovodio je odlučno i snažno.

SPOMENIK STEFANU NEMANJI ČINI SAVSKI TRG JEDNIM OD NAJLEPŠIH U SRBIJI! Večeras otkrivanje spomenika, a evo koji nas još projekti OČEKUJU U OVOJ GODINI!

Istovremeno, iza te tačke, odavde, počinje nova priča. Ona koja se vidi iza spomenika, u Srbiji koja raste, u novim kulama, zgradama, tržnim centrima, putevima, bolnicama, školama.

U tim zadužbinama naše budućnosti.

U tim novim pričama koje imamo kome da ostavimo, bez trunke stida, ponosni što smo ih baš mi ispričali.

Tanjug

Otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji

Jedna od najvažnijih naših priča je istina o jedinstvu našeg naroda. Ma koliko pokušavali da nas razdvoje i gotovo uvek u prošlosti u tome su uspevali, mi Srbi, danas razumemo koliko je važno da budemo jedno i jedinstveno biće, koliko je važno da čuvamo svoj jezik, svoju istoriju, svoju kulturu i svoju budućnost. Zahvalan sam svima koji su dali svoj doprinos stvaranju ovog umetničkog remek-dela, od vajara Svetomira Arsića Basare, Vladimira Veličkovića i Emira Kusturice do Aleksandra Rukavišnjikova.

Ovde gde se simbolički spajaju ulice Nemanjina i Karađorđeva, mi danas slavimo i raskoš svojih istorijskih dometa, i obnavljanje državnosti, i prosperitetnu budućnost koju mi i naši potomci moramo vredno da gradimo. Sa velikom dozom opravdanog optimizma, smatram da će Savski trg sa spomenikom osnivaču naše države kao centralnom delu urbanističko-arhitektonske celine postati verovatno najlepši javni prostor u Beogradu.

Nemanja je, za nas, bio početak. Ovaj spomenik je kraj, ali samo tog početka. Pošto od njega počinjemo mi, i svi koji posle nas dolaze. On je dokaz i da je istorija stvorila nas, ali i da smo mi u stanju da istoriju stvaramo. I to onu dobru istoriju, istoriju mira, znanja, rasta, kakvog nikada nismo imali.

Tanjug

Otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji

U ime te istorije smo danas ovde, u ime te istorije i otkrivamo Spomenik Stefanu Nemanji, ocu, rodonačelniku, tvorcu i svecu.

I neka stoji ovde, uzdignut, osvetljen, i neka ga svi vide.

Neka vide Srbiju, kakvu smo mi napravili.

Iskreno, iz dubine duše običnog srpskog smrtnika, želim da ovo obraćanje završim rečima Svetog Save kojima se u "Službi Svetom Simeonu" obraća svome ocu: "Moli Boga za nas, Simeone blaženi, da se sačuva stado tvoje nepovredno! Slava, i sada!"

Živela Srbija!
Jelena

27.01.2021. 22:03

Vi ste je podigli iz pepela i samog dna kada je Srbija tamo bila. Vi ste oslonac istoj.


Boban

27.01.2021. 22:05

Tačno spomenik Stefanu Nemanji je naš indetitet, nasa kultura i dostojanstvo.


Slavica

27.01.2021. 22:06

Sada imamo i istoriju i budućnost. Bolju budućnost na čelu sa Vučićem.


Zlatko

27.01.2021. 22:11

Srbija se uspravila, sme da kaže ko je, kako je nastala, čemu stremi. I sam Stefan Nemanja nam je utro taj put. Znamo korene, sado smo ponosni i čvrsti.Ljiljana

27.01.2021. 22:34

Sve što je predsednik trebao da kaže rekao je u jednoj rečenici. Mnogi treba da razmisle šta je rekao i kome!Marija

28.01.2021. 00:17

Spomenik Stefanu Nemanji je pokazatelj da se srpska istorija ne zaboravlja. Prestonica postaje sve lepša.Savski Trg je dobio nov i moderniji izgled. Ovakav spomenik je stvarno nesto spektakularno za nasu prestonicu.


Katarina

28.01.2021. 00:18

Ponosni na prizor koji ce krasiti Beograd, spomenik Stefanu Nemanji je nesebicni poklon Srpskom narodu i to na poseban dan, tako simbolicno spomen obelezje. Uzdignimo glavu, i pogledajmo sve lepote istorije, koje ne damo da zaboravimo.


Filip

28.01.2021. 00:19

Toliko lepote na jednom mestu, nemoguce zadrzati ravnodusnost, velika cast je ucinjena Srpskom narodu sa otvaranjem ovakvog predivnog simbola koji pokazuje koliko nam je stalo da sacuvamo kulturu, svoje pismo i svoju istoriju.


Ivana

28.01.2021. 00:55

Aleksandar Vučić je simbol našeg naroda u regionu, mira i stabilnosti. hvala predsedniče što na sve načine pokušavate da našu državu jačate.Srbija danas ima predsednika kojem je zaista važno da građani Srbije žive bolje.Srbija je na pravom putu razvoja.


Maja

28.01.2021. 01:56

Stefan Nemanja je dobio spomenik kakav je i zasluzio zbog svega sto je uradio za Srbiju.


Dragan

28.01.2021. 03:02

Danas smo se samo delom odužili Stefanu Nemanji za zaveštanje koje je ostavio Srbima.Rale

28.01.2021. 05:37

Prelepo zdanje. Nesto sto je ponos Srpskog naroda i Srbije. Ovo ce nas duhovno ojacati da istrajemo i sacuvamo narod i zemlju.


Marina

28.01.2021. 06:33

Spomenik ce nas sve ujediniti, ovo je velika stvar, svaka cast na ideji i realizaciji projekta, odusevljenje je vidno kod svih! Istorija mora biti sacuvana! Ovim cuvamo identitet, kulturu i dostojanstvo.Alex

28.01.2021. 07:29

Ispisana još jedna stranica u našoj nacionalnoj istoriji. Na Savskom trgu svečano otkriven spomenik ocu nase drzavnosti i duhovnosti- velikom županu Stefanu Nemanji na dan Svetog Save prvog srpskog arhiepiskopa.


Veljkovic

28.01.2021. 07:44

Nasu Srbiju su neki hteli pretvoriti u pepeo, unistiti slavnu istoriju srpskog naroda, nisu uspeli i sada smo spremni za svaku odbranu, za svaki vid napada, zelimo bolju i lepsu buducnost za svu nasu decu, za nasu voljenu Srbiju


Oliver

28.01.2021. 07:47

Koliko mi je sinoc bilo puno srce, koliki je ponos biti SRBIN!


lenka

28.01.2021. 07:50

Ova zemlja se uz ovu vlast diže iz pepela i postoja mnogo bolja. Poštujući kulturu, tradiciju i našu istoriju daleko ćemo dogurati.


Ivana

28.01.2021. 07:52

Treba da budemo ponosni na to da sadašnja vlast poštuje i ceni našu istoriju, poštuje naše pretke i trudi se da ne zaboravimo našu kulturu.


Roki

28.01.2021. 07:55

Spomenik velmožu Stefani Nemanji je postao naš indetitet. Beograd sjaji posebnim sjajem. I bas na Svetog Savu je otkriven .


Milovan

28.01.2021. 08:13

Čuvajmo svoju veru, ne dajmo da nas neko pokoleba u našem verovanju i našem putu. Danas smo pokazali da nam je srpstvo iznad svega.


Sara

28.01.2021. 08:13

Stefan Nemanja ponosno stoji u Beogradu i podseća nas sve koliko smo veliki narod. Živela Srbija.


Vesna

28.01.2021. 08:16

Srpski narod je ponosan na svoju istoriju i na ovaj spomenik Stefanu Nemanji koji će krasiti Svetosavski trg.


Dunja

28.01.2021. 08:17

Čuvajmo svoju veru, ne dajmo da nas neko pokoleba u našem verovanju i našem putu. Danas smo pokazali da nam je srpstvo iznad svega.Milica

28.01.2021. 08:18

Itekako je bio potreban ovakav jedan spomenik , da nikada ne zaboravimo Stefana Nemanju osnivaca srpske drzave, eto ova vlast se setila posle 800 godina.
Ale

28.01.2021. 08:29

Ovaj spomenik je, i pre svega, priča, o nama,nasoj sadasnjosti i buducnosti i nemozemo se tek tako odreci.


Mily

28.01.2021. 08:32

Stefan Nemanja predstavlja najcistiji simbol nase drzave i nacije, koja se kroz istoriju uvek svojski borila za svoje mesto pod Suncem i nadasve slobodu, koju danas i imamo!


Ana

28.01.2021. 08:57

Naravno da niko ne moze da natera Srbiju da se odrekne svoje istorije


Neven

28.01.2021. 08:59

Srbija tradicionalno i istorijski mora da odrzava svest kod gradjana


Vlada

28.01.2021. 09:00

Spomenik Stefanu Nemanji je prelep na prelepom mestu,neguje tradiciju i istoriju Srba.


Slavica

28.01.2021. 09:27

Srbija nikada vise nece stavljati glavu u pesak kada je njena proslosti u pitanju ali i buducnost.


Milka

28.01.2021. 09:46

Сваким чувањем чувај срце своје, јер од њих су исходишта живота. Уклони од себе оштра уста и увредљиве усне далеко од себе одбаци.


kaja

28.01.2021. 09:50

Uspeli smo da se izdignemo iz pepela zato što smo imali jasne ciljeve.


Vlada

28.01.2021. 09:53

Spomenik izgleda veličanstveno. On je simbol ujedinjene i slobodne Srbije.


Sanja

28.01.2021. 09:55

Posle osam vekova mi danas imamo spomenik koji je podignut u čast našeg najvećeg vladara, našeg ujedinitelja Stefana Nemanje.


Vlada

28.01.2021. 09:56

Naše pretke ne smemo zaboraviti, a ovo je jedan od prvih načina za tako nešto.


Jasna

28.01.2021. 10:07

Srbiji niko ne moze oduzeti njeno ime, njenu istoriju i dostojanstvo!23

28.01.2021. 10:16

Prelepa ceremonija otkrivanja spomenika velikom Stefanu Nemanji


Mile

28.01.2021. 10:17

Ko zna koliko je vremena i truda trebalo da se dodje u situaciji da se spomenik otkrije


32

28.01.2021. 10:18

Mnogima ce spomenik da bode oci ali to su ljudi koji ne vole srbiju


Brane

28.01.2021. 10:33

Ko ne ceni sebe i svoju istoriju , neće ga ni drugi ceniti.


Brane Djurkovic

28.01.2021. 10:36

Mi svoju državu nismo dobili na poklon..kao neke okolne zemlje. Ne ,krvarili smo vekovima i borili se za parče svog neba i hleba. Zato uvek moramo biti ponosni na svoje pretke.


Radojičić

28.01.2021. 10:39

Nekad ruglo Beograda, svi putevi su vodili do njega pa odatle se išlo dalje.Sada je to uređena površina,zatravljena, sa pristupnim stazama i zasađenim cvećem.A odatle se izdiže spomenik sa velelepnom visinom.


Jaca

28.01.2021. 14:21

Sinoc sam zaplakala kad sam gledala prenos,ona lepota moze samo da se sanja.Toliko sam ponosna sto zivim u Srbiji i sto sam Srpkinja,a zlobnici neka puknu od muke. OVO JE MOJA SRBIJA


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.