• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.02.2021

14:48

BRNABIĆ I BABIŠ OBIŠLI PUNKTOVE ZA VAKCINACIJU NA BEOGRADSKOM SAJMU! Premijer Češke danas boravi u Srbiji, SA NJIM DOPUTOVALI I MEDICINSKI EKSPERTI! Foto/Video

Politika

BRNABIĆ I BABIŠ OBIŠLI PUNKTOVE ZA VAKCINACIJU NA BEOGRADSKOM SAJMU! Premijer Češke danas boravi u Srbiji, SA NJIM DOPUTOVALI I MEDICINSKI EKSPERTI! Foto/Video

Podeli vest

Predsednik Vlade Češke Andrej Babiš doputovao je danas u posetu Srbiji, tokom koje će se sastati sa državnim vrhom naše zemlje
Babiš: Hvala Ani Brnabić na gostoprimstvu

Premijer Češke Andrej Babiš, koji je u sredu boravio u poseti Srbiji, zahvalio je na gostoprimstvu predsednici Vlade Ani Brnabić i istakao da je češka delegacija dobila veliki broj informacija o borbi protiv korona virusa.

"Hvala Ani Brnabić na gostoprimstvu. Srbi su vakcinisali već pola miliona stanovnika i na 2. su mestu u Evropi. Sa delegacijom stručnjaka za borbu protiv Kovida-19 smo u Srbiji dobili veliki broj zanimljivih informacija kako se sa ovom bolesti bore", naveo je Babiš na Tviteru po završetku posete, uz fotografije boravka u Beogradu.

Naveo je i da su češki stručnjaci detaljno proučili strategiju vakcinisanja u Srbiji.

"Vakcinišu kineskom i ruskom vakcinom, na raspolaganju imaju i Fajzer /BionTek i građani mogu da izaberu. Srbija je naš dugoročni važan partner i, isto, kao i kod drugih zemalja zapadnog Balkana, podržavamo njihovo članstvo u EU", napisao je Babiš.

On je ponovio i da je lično nekoliko puta aktivno istupio u Evropskom savetu sa predlogom da Srbija, u okviru rešavanja nelegalne migracije i bezbednosti Evrope, postane sastavni deo Šengena.
14.45 - Brnabić i Babiš na Beogradskom sajmu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić upoznala je danas premijera Češke Andreja Babiša sa procesom vakcinacije na najvećem punktu na Beogradskom sajmu, a njen češki kolega posebno se interesovao za sam postupak davanja vakcine i njeno doziranje.

Brnabić je Babišu u Hali 3 na Sajmu, predstavila celokupan proces vakcinacije - od prijema građana, lekarskog pregleda, registracije koja služi da se jednom vakcinisani pozovu na revakcinaciju kada za to dođe vreme, do davanja vakcine.

Sa premijerima su Sajam obišli i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, državni sekretar i predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za vakcinaciju Mirsad Ðerlek i direktor vladine Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Brnabić je ranije danas, nakon razgovora sa Babišem, izjavila da je fokus dve delegacije zdravstvo, odnosno borba protiv korona virusa i da je trenutno najznačajnije pitanje masovna vakcinacija, dok je česki premijer istakao da su za njegovu zemlju značajna iskustva Srbije u borbi protiv kovida.

Od jutros su srpska i češka ekspertska delegacija razgovarale o sistemu za prijavljivanje e-Uprave za masovnu vakcinaciju, kao i utvrđivanju prioriteta u okviru masovne vakcinacije.

Inače, do sada se na Beogradskom sajmu vakcinisalo 58.577 građana, a najviše u jednom danu vakcinisalo se 8.170 ljudi.

Sastanak Vučića i Babiša

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Vlade Češke Andrejem Babišom, sa kojim je razgovarao o situaciji vezanoj za borbu protiv pandemije KOVID-19, bilateralnim odnosima, evropskom putu Srbije, kao i o regionalnoj situaciji.

Predsednik je zahvalio Babišu na poseti i posebno istakao podršku naše zemlje Češkoj u borbi protiv korona virusa.

"Izražavamo podršku i iskrenu nadu da će Češka uspeti da savlada zdravstveni izazov prouzrokovan pandemijom zarazne bolesti Kovid-19 i da će se izboriti sa svim posledicama ove bolesti. Verujem da će se Češka, kao i svet uopšte, uskoro vratiti u normalne životne i ekonomske tokove", rekao je Vučić i dodao da očekuje da će u narednom periodu prioriteti EU biti usmereni ka ekonomskom oporavku, kao i da će velika pažnja biti posvećena aktivnostima u domenu zdravstvene zaštite.

Vučić je takođe izrazio očekivanje da će EU, uprkos izazovima sa kojima se svi suočavamo, nastaviti sa aktivnim sprovođenjem politike proširenja i da ćemo dobiti potvrdu da postoji čvrsto opredeljenje EU za nastavak i produbljivanje saradnje sa našim regionom.

"Visoko uvažavamo kontinuiranu podršku Češke ubrzanju procesa evropskih integracija Republike Srbije, kako bilateralno, tako i u okviru V4 i očekujemo da Češka nastavi da u okviru EU utiče da se naši reformski napori adekvatno valorizuju", ponovio je predsednik i dodao da je punopravno članstvo u EU strateški spoljno-politički cilj naše zemlje.

Predsednik je dodao da Srbija u potpunosti ostaje posvećena reformskom procesu i evropskim integracijama sa jasnim ciljem punopravnog članstva u EU.



Vučić i Babiš su se saglasili da dalje jačanje bilateralnih odnosa koji su tradicionalno dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja, kao i održanje intenziteta susreta na najvišem i visokom političkom nivou, treba da ostane prioritet u daljem radu.

"Srbija želi da intenzivira svoje ekonomske odnose sa Češkom, što uključuje i dalje povećanje trgovinske razmene. Smatramo da bi i pored ostvarenog rezultata spoljnotrgovinske razmene između Srbije i Češke koja je u 2020. g. dostigla vrednost od gotovo 1,2 milijarde evra, trebalo nastaviti sa daljom podrškom unapređenju ekonomske saradnje i većem prilivu čeških investicija u našu zemlju", rekao je Vučić.

Dodao je da je prošle godine obim spoljnotrgovinske razmene sa Češkom bio 1,16 milijardi evra, kao i da je ta zemlja prošle godine bila naš 11. spoljnotrgovinski partner.

Babiš je izrazio zadovoljstvo posetom Srbiji i naglasio da je Srbija pokazala ozbiljnost i odgovornost u borbi protiv pandemije KOVID-19, čime je dala primer mnogim zemljama Evrope i sveta.

On je posebno istakao tradicionalno dobre odnose Srbije i Češke koje karakteriše istorijska povezanost i tradicionalno prijateljstvo, slovenska bliskost i afinitet između dva naroda, kao i solidarnost koju smo mi ispoljili u sudbonosnim istorijskim trenucima.
11.30 - Obraćanje medijima
Brnabić: Fokus razgovora zdravstvene teme

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je nakon sastanka sa češkim kolegom Andrejem Babišom da je fokus današnjih razgovora dve delegacije zdravstvo, odnosno borba protiv koronavirusa i da je trenutno najznačajnije pitanje masovna vakcinacija.

Brnabić je, novinarima na zajedničkoj konferenciji za medije sa českim premijerom, kazala da su od jutros srpska i češka ekspertska delegacija razgovarale o sistemu za prijavljivanje eUprave za masovnu vakcinaciju, kao i utvrđivanju prioriteta u okviru masovne vakcinacije.

"Mi smo do sada 10 puta menjali protokol za lečenje zaraženih virusom korona", kazala je Brnabić i navela da je upravo u toku 10 revizija načina lečenja, te da smatra da baš zbog toga Srbija beleži uspeh u borbi protiv korona virusa.

Takođe, Brnabić kaže i da uspeh u borbi protiv korone u Srbiji obezbeđuje i veliki obim hospitalizacije i u tom smislu kaže da Srbija mnogo više hospitalizuje u odnosu na to kako se radi u zemljama Evrope i sveta.

"Sada je najvažnija vakcina, masovna vakcinacija, a naše je da u teškim vremenima podelimo sve što možemo sa prijateljima i partnerima", navela je premijerka.

Prema njenim rečima, Srbija i Češka Republika imaju odlične, izvanredne odnose koji se održavaju kroz redovne posete i sastanke na najvišem nivou.

U tom smislu podsetila je na njen sastanak sa premijerom Babišem u Pragu 2018. godine, zatim učcestvovanje na sastanku Višegradske grupe 2019., kao i na prisustvo predsednika Aleksandra Vučić na Samitu Višegradske grupe.

Brnabić kaže i da se krajem marta očekuje u Beogradu češki ministar inostranih poslova koji će doći sa delegacijom koju će činiti privrednici.

Podsećajući da je predsednik Vučić odlikovao češkog predsednika Miloša Zemana, Brnabić je kazala da se ugovara termin posete predsednika Vučića Češkoj.

Brnabić je istakla da je Češka jedan od najvećih promotera politike proširenja EU kada je u pitanju Zapadni Balkan i dodala da su već objavili platformu za njihovo predsedavanje 2022. u kojoj je jedan od prioriteta upravo proširenje.

Kako je navela, dobri odnosi se reflektuju u trgovinskoj i ekonomskoj saradnji, a 2020. godine trgovinska saradnja iznosila je 1,2 milijardi evra.

"Beležimo suficit, to govori o nasoj saradnji, prisustvu čeških investitora. Imamo sve više čeških investicija", kazala je Brnabić i u tom smislu navela da je jedna od najvećih preuzimanje Telenora u iznosu od 2,8 milijardi evra.

Ističe da broj investicija i veliko interesovanje čeških investitora za ulaganja u Srbiji govori u prilog i političkim i ekonomskim odnosima.

 

Foto: Tanjug

Ana Brnabić
U pregovorima i u vezi nabavke "Sputnjik lajt"

Premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je danas da je Srbija u pregovorima sa ruskim Institutom Gamaleja u vezi dodatnih količina vakcina „Sputnjik V“, ali i o nabavci nove vakcine „Sputnjik lajt“.

Vakcina Sputnjik lajt je cepivo koje, kako je najavljeno, ne zahteva revakcinaciju.

Brnabić je, nakon sastanka sa češkim premijerom Andrejem Babišem, na zajedničkoj konferenciji za štampu, na pitanje čeških novinara kakvo je iskustvo Srbije sa ruskim vakcinama, kazala da je Srbija i u pregovorima sa partnerima iz Ruske federacije o proizvodnji vakcine Sputnjik na institutu Torlak.

Tim povodom najavila je da sutra u Beograd stiže delegacija iz Rusije, kako bi se nastavili razgovori.

"Nadamo se da ćemo biti jedna od zemalja koja će proizvoditi jednu od vakcina protiv korona virusa", kazala je Brnabić.

Prenela je da Srbija ima iskustvo sa tri vakcine u zemlji, a to su Fajzer-Biontek, Sputnjik i Sinofarm.

"Kao neko ko nije stručan u tim stvarima ne mogu da procenjujem koja je bolja, ali čini mi se da su sve jednako dobre. Najvažnije je da su vakcine bezbedne i da se ljudi vakcinišu, a bezbednost je potvrđena nekoliko puta", objasnila je ona.

Istakla je da je juče u Beograd stigla isporuka dodatnih 50.000 vakcina Sputnjik V, dodajući da to cepivo ima jednu specifičnost, odnosno razlikuje se od drugih, po tome što su različite vakcina i revakcina.

"Sve ljude koje znam, a znam ih dosta koji su primili Sputnjik vakcinu, nisu imali nikakve efekte. Tako da očekujem da ćemo dobiti što pre veliki deo od dva miliona vakcina koje smo poručili", dodala je ona.

 

Foto: Tanjug


Češki premijer Babiš ukazao je da je poznato da je EU pozvala proizvođača Sputnjik V vakcine da se registruje kod Evropske agencije za lekove (EMA), a pozive uputili su i nemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastijan Kurc zbog nedostatka vakcina u EU.

Rekao je i da ima zemalja koje nastoje da ovu vakcinu dobiju direktno, jer nije sigurno da li je ruska kompanija zatražila odobrenje od EMA.

"Za nas je važno da dobijemo što više bezbednih vakcina", podvukao je Babiš ukazujući da postoje problemi sa isporukama naručenih vakcina.

Naveo je da je kompanija Moderna saopštila juče da će isporučiti za 50 odsto manje vakcina od naručenih.

Rekao je da je Češka naručila 8,4 miliona vakcina, a da nema nikakve garancije da će biti ispoštovane isporuke po dogovorenim količinama i mesecima.

Ukazao je da rusku vakcinu žele da proizvode u Austriji i Slovačkoj, i da je važno da se, kada je u pitanju zdravlje ljudi napusti politika.

"U Češkoj nije dobra situacija i jedino resenje je vakcinacija. Zato nastojimo da dobijemo što više informacija o drugim vakcinama koje sada nisu odobrene", objasnio je on.

Rekao je da to ima za cilj da Češka bude spremna i u mogucnosti, kada EMA odobri, da dobije što pre količine koje su joj potrebne.

Brnabić: Nadam se otvaranju poglavlja, imamo podršku Češke

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da nije fer što Srbija prošle godine nije otvorila nijedno poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU, te da se nada da će ova godina po tom pitanju biti drugačija i dodala da Češka podržava evrointegracije Srbije.

Upitana da li je češki kolega ohrabrio kada je reč o evrointegracijama i kada očekuje otvaranje novih poglavlja, Brnabić je rekla da je u svim bilateralnim ili razgovorima sa českim partnerima na skupovima i konferencijama ohrabrena stavom Češke u vezi sa evropskim integracijama Srbije i celog Zapadnog Balkana.

Ona je zahvalila Češkoj, jer daje ogroman podstrek Srbiji i Zapadnom Balkanu da nastave svoj EU put.

"Oni i redovno i brzo daju saglasnost za otvaranje svih poglavlja, za koja smo mi spremni i nemamo tu nikakvu nejasnoću. Mislim da je i Češka nezadovoljna brzinom otvaranja poglavlja ili time koliko brzo idu naše integracije", rekla je Brnabić.

Ona je rekla da uvek polazi od sebe, odnosno da zna da i Srbija mora i zna šta treba da učini, ali da nije fer što prošle godine nije otvoreno nijedno poglavlje.

"Da li je Srbija zaslužila da joj se prošle godine ne otvori nijedno poglavnje? Apsolutno ne. To nije bila dobra odluka, i nije bila fer, niti odluka koja oslikava sve što je Srbija uradila", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da to Srbiju neće obeshrabriti, jer se reforme sprovode zbog naših građana i privrede, i zemlju će učiniti jačom.

"Nadam se da će ova godina u tom smislu biti drugačija", rekla je Brnabić.

Ona je zavlalila i evropskom komesaru Oliveru Varheju na pomoći, kao i nekim pojedinačnim zemljama članicama, poput Francuske koja je predložila novu metodologiju, koja će ako bude primenjena, pomoći da sve zemlje Zapadnog Balkana idu brže ka EU.

Brnabić: Snažna ekonomska saradnja Srbije i Češke

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da ne postoje oblasti saradnje Srbije i Češke koje su trpele prošle godine, nakon što je izbila pandemija korona virusa, te da je ekonomska, trgovniska saradnja 2020. godine gotovo ista kao i 2019.

"To govori o jačini naše ekonomske saradnje", rekla je Brnabić novinarima na zajedničkoj pres konferenciji sa češkim premijerom Andrejom Babišom.

Brnabić je prenela da je i prošle godine postojalo interesovanje čeških investitora da dođu u Srbiju.

"To znači da imaju poverenje u Srbiju, a govori i o snazi češke ekonomije, čijem jačanju je doprineio i premijerk Babiš", rekla je Brnabić.

Kada je reč o političkoj saradnji, premijerka je rekla da su se zvaničnici zbog pandemije kovida 19 nešto ređe viđali, ali da je visok intenzitet saradnje i sastanaka između Češke i Srbije.''

"I to će biti nastavljeno i posetom ministra spoljnih poslova Češke Srbiji, kao i posetom predsednika Srbije Aleksandra Vučića Češkoj, koja se trenutno dogovara", rekla je Brnabić.

11.00 - Sastanak dvoje premijera
10.40 - Brnabić dočekala Babića ispred Palate Srbije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić dočekala je danas premijera Česke Republike Andreja Babiša koji boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji.

Svečani doček za češkog premijera organizovan je ispred Palate Srbije, uz intonirane himne dve zemlje, postrojenu Gardu VS i crveni tepih.

 

Premijer Češke će se danas sastati i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a kasnije u toku dana, Brnabić i Babiš obići će punktove za vakcinaciju na Beogradskom sajmu u hali 3.

Glavne teme razgovora sa srpskim zvaničnicima biće bilateralni odnosi, međusobna pomoć u prevazilaženju kovid krize i dalja podrška Češke evrointegracijama Srbije.

9.45 - Selaković dočekao Babiša na beogradskom aerodromu

Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", Babiša je dočekao ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Sa Babišom su u Beograd doputovali i medicinski eksperti iz Češke, koji su se sastali sa srpskim kolegama koji se bore protiv virusa korona.

Medicinski eksperti dve države su zajedno obavili konsultacije.

 
 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija