• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.04.2021

09:59

VELIKA POBEDA "MULTI-VEKTORSKE" DIPLOMATIJE SRBIJE - VAKCINE I INVESTICIJE IZ SVIH DELOVA SVETA! Kineski portal "Choice" o uspehu spoljne politike naše zemlje!

Politika

VELIKA POBEDA "MULTI-VEKTORSKE" DIPLOMATIJE SRBIJE - VAKCINE I INVESTICIJE IZ SVIH DELOVA SVETA! Kineski portal "Choice" o uspehu spoljne politike naše zemlje!

Podeli vest

Portal "Choice" ("China Observers in Central and Eastern Europe"), pisao je o iznenađujućem uspehu srpske "multi-vektorske" spoljne politike, koja se pokazala izuzetno uspešnom tokom borbe sa pandemijom, ali i privlačenja novih investitora i realizovanja velikih infrastrukturnih projekata

Autor teksta Vladimir Šopov naglašava da su, nakon što je predsednik Vučić dočekao medicinsku pomoć iz Kine u martu 2020. godine, mnogi mislili da će pružena ruka Pekinga brzo "izbledeti". Ipak, on piše da se sada ispostavilo kako je u pitanju velika pobeda i za Kinu i za Srbiju, koja prednjači po broju vakcinisanih u Evropi.

- EU je ukinula podršku za vakcinaciju zapadnog Balkana, otvarajući time put za još jedan krug zdravstvene diplomatije, pa su Kina i Rusija počele da isporučuju svoje vakcine u Srbiju. Na zaprepašćenje mnogih, ovo je omogućilo zemlji da napreduje u svom programu vakcinacije, pružajući dodatne dokaze o koristi "multi-vektorske" diplomatije - piše "Choice".

Šopov podseća da je "diplomatija vakcina" napredovala i ne svodi se samo na prodaju i distribuciju, već da trenutno ulazi u novu fazu - proizvodnje. I "Sinofarm" i "Sputnjik" će biti proizvođeni u Srbiji, nakon čega će verovatno doći i do izvoza vakcina u Evropske zemlje.

- Iz ove perspektive, saradnja će sada dovesti do stvaranja opipljivog javnog dobra koje prevazilazi puku simboliku i ad hok pošiljke pomoći. "Multi-vektorska" diplomatija nije samo spoljnopolitički pristup, već sazreva u razvojni model. U ovom modelu, geopolitička zaštita i ekvidistanca dovode do dugoročnih, opipljivih i strukturnih koristi. Do sada, 2021. pruža dodatne dokaze o takvom pomaku, jer investitori iz svih delova sveta nastavljaju da planiraju i sprovode projekte u zemlji - ističe Šopov.

Foto: printscreen/Choice

"Choice" potom nabraja najveće strane investicije u našoj zemlji, počevši od kineskog "Ziđina" i putnu i železničku infrastrukturu, preko francuskog "Alstroma" i "Elgisa" koji će graditi beogradski metro, zatim japanskih "Nideka" i "Tojo tajersa", kao i ruskih investicija u "Turski tok" i energetsku infrastrukturu Srbije.

- Ni zapadni akteri ne sede skrštenih ruku. Pre samo nekoliko nedelja, nemačka firma za auto-delove "Kontinental" otvorila je svoju fabriku u Novom Sadu, investicija vredna oko 140 miliona evra. NJihovo prisustvo temelji se na istraživačko-razvojnoj jedinici osnovanoj 2018. godine, koja zapošljava oko 600 ljudi. Kompanija je takođe izjavila da namerava da izgradi još jednu fabriku u Kaću na severu Srbije.

Autor potom ističe značaj litijumskih nalazišta u Srbiji, što može pretvoriti našu zemlju u glavnog proizvođača baterija za električne automobile, i podseća na dolazak Američke razvojne finansijske korporacije, koja se obavezala da će pomagati u razvoju naše zemlje.

Šopov piše da je duže vreme "srpski "multi-vektorski" pristup diplomatiji bio odbacivan kao relikt jugoslovenske spoljne politike, i da je neodrživ i neizvodljiv". Ipak, sada se čini da je Srbija u stanju da transformiše spoljnopolitički koncept u širi razvojni model u vreme brojnih globalnih problema.

- Najmanje tri dinamike su primetne u ovoj tranziciji. Prvo, Srbija je sve više sposobna da privuče ekonomske investicije od šireg kruga aktera, koristeći svoj prijateljski politički pristup i regionalnu snagu. Drugo, napredak u proizvodnji vakcina i grinfild investicije označavaju prelazak na opipljiva javna dobra i koriste široj javnosti, prevazilazeći dogovore između vlada koje se često smatraju nebitnim za građane zemlje. Treće, ova instrumentalizacija multipolarnosti omogućava zemlji da pojača svoju regionalnu ulogu dok se bavi sopstvenom "diplomatijom vakcina" i ekonomskom ekspanzijom.

"Choice" na kraju ističe da rastuća polarizacija sveta može otežati ovakvu politiku naše zemlje, ali da "multi-vektorska" diplomatija verovatno neće skoro pasti u zaborav, već može postati još privlačnija za druge države u regionu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Bojan

pre 2 godine

Drago mi samo sto najveci kriticari,ostali bez teksta.Pa sada ne znaju sramota ih da hvale a ne mogu ne oglaseni d a ostanu na ovakve poteze.

natalija

pre 2 godine

Kada se samo setim,pomrecemo,zdravstveni sistem pred pucanjem,crni dani.Gde nestase ti analiticari i glasogovornici.bravo Srbijo na uspehu ovakvom,dela najbolje zatvaraju usta svima.

Branko N

pre 2 godine

Samo zlobnici mogu da kritikuju mere koje preduzima Srbija za zaštitu svojih građana.

Tanja

pre 2 godine

Mislim da polako ali sigurno posajemo uzor mnogim zemljama, koje su bile razvijenije od nas.

Spijun84

pre 2 godine

Malo je reci recima,mozd a neko me zvuci glupo ali HVALA PREDSEDNICE !!!! A sada bih voleo videti pohvale od onih svih teoreticara zavere.

Marija

pre 2 godine

Ceo svet uviđa ono šta Vučić radi za Srbiju i region

Branko N

pre 2 godine

Rezultate koje je ostvarila Srbija po pitanju zašite od korona virusa zaslužuje sbvaku pohvalu.

Helena

pre 2 godine

I svaka nova vakcina i svako novo radno su zivoti spaseni i sto se zdravlja tice ali i zivotnog standarda.

Branko N

pre 2 godine

Srbija je jedina država u Evropi čiji građani imaju mogućnost da biraju koju će vakcinu da prime i to je za svaku pohvalu.

Gordana

pre 2 godine

Velika sposobnosrt i diplomatija je Vučiću pomogla da se izbori za mesto broj jedan u borbi sa virusom

Hana

pre 2 godine

Pohvale o uspehu Srbije u vakcinaciji dolaze sa svih strana!

slađa

pre 2 godine

Vilama i motkama juriće seljaci u Srbiji svu vašu jebenu "braću". I tzv investitore.Gorećete kao luč. Laboratorije od Amerike do Kine posejale su ovo govno od virusa, uništile normalan život. Platićete žestoko.

Dama bez blama

pre 2 godine

Ma mi smo kraljevi. Divi nam se ceo svet, samo placu hrvati i ovi Djilasovi.

Milica

pre 2 godine

Ceo svet uviđa ono šta Vučić radi za Srbiju i region

Milos Veliki

pre 2 godine

Vucic je odigrao pametno sa ovim vakcinama, a o dovodjenju fabrika mogu samo da skinem kapu i cestitam celoj drzavi.

Iva

pre 2 godine

Ovim ce mnogi ostati vise bez reci, jer nas uspeh je vidljiv a njihov nije.

Japanac

pre 2 godine

Japanske me investicije ozbiljno raduju, jer ce to znaciti stabilnost, oni ne dolaze tek tako.

Hana

pre 2 godine

Drzava sa Vucicem na celu je uradila maestralni potez oko nabavke vakcina i krenula na vreme da obezbedi sve sto nam je potrebno da bi se uspesno izborili sa Covidom!

NadaSaric

pre 2 godine

Apsolutno svi pričaju i pišu o uspehu imunizacije u Srbiji i o tome kako Vučić uspeva da pribavlja tolike količine vakcina za razliku od ostalih. Sve je to rezultat dobre spoljne politike koju je Vučić godinama vodio pa čak i onda kad su mu se smejali.

Prvoborac

pre 2 godine

Ave Aco! Veni, Vidi, VAKCI! Živela Srbija!

Dragan

pre 2 godine

Jedini ko se bori za dobro Srbije je Vučić.

Vanja

pre 2 godine

Konacno je doslo vreme da nas poznaju po uspesima. Bravo Srbijo.

Sinisa

pre 2 godine

Neizmerno smo zahvalni Kini na svemu sto cine za nasu zemlju.

Hahahaahaah

pre 2 godine

Pa hvale svoju musteriju, a radikal se izgubio u vremenu i prostoru.

Jaca Uzelac

pre 2 godine

Definitivno je neosporan uspeh nabavke 4 vrste vakcina u momntima kada se ceo svet bori za iste .

Petar

pre 2 godine

Da je srpska spoljna politika dobra govori i cinjenica koliko novih investicija imamo u poslednje vreme, ali i to kako se nasa drzava zahvaljujuci prijateljima bori protiv pandemije.

zoran

pre 2 godine

Novinari svašta pišu...Srbija je kreditima i zaduženjima sve platila i plaća. Jadni mi kad nam budu zavrnuli česmu..bićemo kineski i ruski robovi za male pare.

nina

pre 2 godine

Ovu pobedu Srbija je postigla zahvaljujući mudroj politici predsednika Aleksandra Vučića.

Tamara 79

pre 2 godine

Velika odgovornost je pokazana kao prvo nabavkom 4 vrste cepiva a i kao drugo pomogli smo zemljama u regionu u momentu kad vlada najveca borba oko vakcina u svetu. Ponosni na svoju drzavu !

Slavica

pre 2 godine

Priznanja dolaze sa svih strana. Mnogo bogatije i jace zemlje priznaju i odaju nam pocasti.

Sandra

pre 2 godine

Napravili smo veliki uspeh kad je rec o vakcinaciji.

Milica Milicic

pre 2 godine

Sadašnja vlast vodi ozbiljnu i kvalitetnu spoljnu politiku, tako se brine o narodu.

Perica

pre 2 godine

Vakcine je Srbija uspela nabaviti zahvaljujuci predsedniku Vucicu.

Maja

pre 2 godine

Ovo je priznanje veoma znacajno za nasu zemlju.

Maja

pre 2 godine

Zahvalni smo Kini i kineskom narodu na svoj pomoci tokom pandemije.

Mily

pre 2 godine

Srbija je uspela da bez pomoci Zapada postane lider u regionu u procesu vakcinacije protiv korona virusa, sto mnogo vece i bogatije ekonomije nisu uspele, tako da se ponosimo nasom Vladom i ucinjenim naporom ka zastiti zdravlja svih nas tokom pandemije!

Jelena

pre 2 godine

Postignuća predsednika Vučića su za svaku pohvalu.

Vuk

pre 2 godine

Politika koju vodi Aleksandar Vučić je priznata i cenjena na svetskom nivou, i to svima nama treba da bude za ponos.

Nenad

pre 2 godine

Bitnu i veliku stvar je Srbija postigla, i sasvim zasluženo uživa divljenje pa skoro celog sveta.

Makiša

pre 2 godine

Kad drugi govore o vašem uspehu, to znači da ste na pravom putu, a Vučić je to građanima više puta dokazao.

Makiša

pre 2 godine

Imamo dovoljno vakcina, doniramo regionu, piše se pohvalno o Srbiji šta više poželeti!

iLIJA

pre 2 godine

Najboje je kad drugi govore o vašim rezultatima jer samo tada znate da ste uspeli!

Mina

pre 2 godine

Zahvaljujuci Vucicu, i njegovom nacinu vodjenja Srbije, postali smo sinonim za dobru borbu protiv epidemije. Pored toga se jos dosta radi,gradi i razvija.

Marina

pre 2 godine

Polako ali sigurno posajemo uzor mnogim zemljama, koje su bile razvijenije od nas.

Mima

pre 2 godine

Srbija je pokazala koliko je jaka i stabilna zemlja kojoj mogu da zavide sve ostale u regionu.

Sanja

pre 2 godine

Можемо да будемо поносни. :)

Ina

pre 2 godine

Srbija je bogata stranim investicijama,infrastrukturom,ima i imace dovoljno vacina,gas i ima rezerve prirodnog bogatstva.

highway

pre 2 godine

Spoljna i unutrašnja politika Srbije u ovako teškim vremenima su za primer celom svetu. Upravo su to razlozi zašto je predsednik Vučić toliko cenjen, i poštovan i zašto ima apsolutnu podršku naroda.

slava

pre 2 godine

Kina je pokazala koliki je prijatelj Srbiji. Zahvaljujuci njoj smo u vrhu kada je u pitanju vakcinacija. Prijateljstvo jaca iz dana u dan sve vise i vise , sto je od velikog znacaja i za Srbiju i za Kinu.

Markic

pre 2 godine

Postajemo bitan regionalni pa i sire igrač na mapi.

Tanja

pre 2 godine

Srbija sve vreme pandemije vodi odgovornu i ozbiljnu politiku. Oslonila se samo na sebe i vukla ispravne poteze. Zato imamo ovako odlicne rezultate.

Jovana

pre 2 godine

Можемо контсатовати , да је Србија једна од земаља, која се у врлогу ковида и пандемије најбрже и најбоље снашла и прилагодила новонасталим условима!

fghfghgh

pre 2 godine

Srbija uz pomoć Kine vodi moćnu politiku.

Ivana

pre 2 godine

Aleksandar Vučić zaista radi savršeno za interes naroda i države.Vakcine su potrebne da bi zaista sprečili pandemiju na Zapandom Balkanu.

Slavica

pre 2 godine

Naravno pohvale sa svih strana i sve zahvaljujići jednom čoveku, predsedniku Vučiću.

Rule

pre 2 godine

Vučić je dokazao i dalje dokazuje da je postao lider u regionu. Što služi na čast i divljenje.

Nikola

pre 2 godine

Sve je to rezultat dobre spoljne politike koju je Vučić godinama vodi

Ivanaa

pre 2 godine

Srbija je poželjna destinacija za mnoge strane ulagače.

Vesna

pre 2 godine

Svakog meseca nove investicije stižu u našu zemlju.

Ana

pre 2 godine

Srbija je zahvaljujuci odgovornom politikom postala lider na Balkanu,uzor mnogima.

Maja

pre 2 godine

Zato sto je Vucic veliki kosmopolita i stavlja zdravlje ljudi ispred politickih interesa

Dana

pre 2 godine

Spoljna politika nase zemlje,odlicna.Budimo ponosni

Milan

pre 2 godine

Svaka cast kako se nasa drzava bori sa ovom epidemioloskih situacijom najbolje od svih drzava u regionu

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59