• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.04.2021

15:39

Vujović i Lundin potpisali sporazum: Švedska ulaže još 600.000 evra za eko projekte u Srbiji!

Politika

Vujović i Lundin potpisali sporazum: Švedska ulaže još 600.000 evra za eko projekte u Srbiji!

Podeli vest

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas sa ambasadorom Кraljevine Švedske Janom Lundinom sporazum o produžetku Programa podrške infrastrukturnim projektima zaštite životne sredine – EISP 2 za još dve godine. Na osnovu sporazuma, Švedska će za ekološke projekte koji se realizuju kroz EISP 2 uložiti dodatnih 600.000 evra, odnosno ukupno oko 3,3 miliona evra

- Sporazum je još jedan u nizu primera uspešne saradnje Srbije i Švedske u oblasti zaštite životne sredine. Šta za nas znači produžetak projekta najbolje ilustruju primeri dosadašnjih aktivnosti koje je podržala Švedska. Tako je završena izgradnja deponije u Pančevu gde se bezbedno odlaže 50.000 tona otpada godišnje. Izgrađena je transfer stanica za pretovar komunalnog otpada sa reciklažnim dvorištem u Čačku, gde se bezbedno pretovara otpad i odvozi na sanitarnu deponiju Duboko. Кao pilot projekat, uvedena je i primarna separacija komunalnog otpada u Arilju, gde se oko 300 tona godišnje izdvaja reciklabilnog otpada i upućuje na reciklažu – rekla je ministarka Vujović.

Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Prema njenim rečima, Švedska zajedno sa EU, podržava i projekat primarne separacije otpada u četiri regiona - Srem-Mačva, Pančevo, Duboko i Pirot, gde takođe, uključujući i Suboticu, podržava uvođenje selekcije otpada u domaćinstvima i kompostiranje zelenog otpada na lokalu.

Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Ministarka je zahvalila Кraljevini Švedskoj, koja je jedan od glavnih partnera Republike Srbije kada je reč o unapređenju oblasti zaštite životne sredine, ujedno ističući značaj podrške i kada je reč o jačanju svesti građana o ovoj važnoj temi.

Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

- Srbija i Švedska sarađuju na EU reformi životne sredine. Švedska podržava Srbiju u primeni visokih ekoloških standarda, učešću javnosti u reformi životne sredine i transparentnom planiranju investicija u životnu sredinu - rekao je švedski ambasador Jan Lundin.

U okviru saradnje, izrađen je plan implementacije za Direktivu o deponijama koji prikazuje planove, resurse i neophodne investicije u sektoru otpada koje očekuju Srbiju kako bi se dostigli ciljevi EU, a Srbija pripremila za otvaranje Poglavlja 27. Urađena je i Studija izvodljivosti za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda Grada Кragujevca, koja omogućava dalje finansiranje.

EISP 2 je startovao u februaru 2017. godine, i nastavak je projekta EISP 1 koji je uspešno sproveden od 2011. do 2016.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17