• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.04.2021

13:13

VRAĆA SE SIMBOL TERAZIJA - Sima Igumanov sa siročićima! Vesić: DANAS OVU SKULPTURU POSTAVLJAMO GDE PRIPADA! Foto

Politika

VRAĆA SE SIMBOL TERAZIJA - Sima Igumanov sa siročićima! Vesić: DANAS OVU SKULPTURU POSTAVLJAMO GDE PRIPADA! Foto

Podeli vest

Kako je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ranije i najavio, simbol ovog dela Beograda se vraća na mesto na kom je bio nepune dve decenije

 

- Ispred Igumanove palate počelo je podizanje skulpture Sima Igumanov sa siročićima. Uništena je pedesetih godina prošlog veka kada su je skojevci razbili čekićima. Neki delovi su sačuvani, a vajar Zoran Kuzmanović je obnovio ovu skulpturu koju danas je vraćamo gde pripada - napisao je Vesić na svom Fejsbuku. 

Postavljanju skulpture prisustvovali su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i Njegova svetost Patrijarh srpski gospodin Porfirije. 

Foto: Grad Beograd

Skulpturalna kompozicija "Sima Igumanov sa siročićima", delo slovenačkog vajara Lojza Dolinara, krasila je vrh Igumanovljeve palate na Terazijama nepune dve decenije, od 1936. kada je zdanje podignuto do leta 1950. godine kada su je skojevci čekićima razbili u parčad.

Grupa stojećih figura izlivenih u bronzi, koja je predstavljala srpskog trgovca i dobrotvora Simu Andrejevića Igumanova (1804–1883) i omladinu, nalazila se kao centralni element na samom uglu iznad poslednjeg sprata velelepnog zdanja.

Ukras Terazija od 1938. godine

Igumanovljeva palata podignuta je 1938. prema projektu Petra i Branka Krstića u stilu modernizma. Na pročelju fasade nalazi se natpis "Zadužbina Sime Andrejevića Igumanova Prizrenca".

Sima Igumanov, trgovac, otvorio je 1872. u Prizrenu Bogoslovsko-učiteljsku školu, čije je izdržavanje obezbedio time što je podigao palatu na Terazijama i stvorio zadužbinu koja je donosila redovne prihode. Zamišljena je u modernizovanoj verziji srpsko-vizantijskog stila. Ovaj objekat proglašen je za kulturno dobro.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija