• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

22.04.2021

15:35

BIO JE JEDAN OD 38 ZAROBLJENIKA KOJI SU PREŽIVELI VELIKI BEG IZ JASENOVCA! Sin preživelog logoraša: Tatinog brata su zapalili dva dana pre oslobođenja!

Politika

BIO JE JEDAN OD 38 ZAROBLJENIKA KOJI SU PREŽIVELI VELIKI BEG IZ JASENOVCA! Sin preživelog logoraša: Tatinog brata su zapalili dva dana pre oslobođenja!

Podeli vest

Danas se obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu u znak sećanja na 22. april 1945. godine i proboj grupe zarobljenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina u NDH. Sin jednog od 38 zarobljenika koji su preživeli beg iz Jasenovca, Šamika Ben Šahar, za RTS govori o jednom od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu

 

"Zovem se Šamika i rođen sam u Jerusalimu. Sin sam Josipa i Adele iz Sremske Mitrovice. Tata je 'otvorio' Jasenovac, imao je 17 godina kada je ušao zajedno sa bratom Šamikom. Posle četiri godine tata je 'zatvorio' Jasenovac, bez brata", započinje priču Šamika Ben Šahar za RTS.

Ističe da mu je otac bio jedan od 38 zarobljenika koji su uspeli da prežive veliki beg iz Jasenovca. Svi ostali koji su bili u tom begu su bili ubijeni.

"Tatinog brata, dva dana pre oslobođenja Jasenovca, su uhvatile ustaše zajedno sa još 20 parova braće, podelili na dve grupe i jednu zapalili. Drugu polovinu su preselili, i tata je bio među njima, i trebalo je da vide šta se dešava", navodi Šamika Ben Šahar.

Kaže da se zove Šamika, po tatinom bratu koji je bio zapaljen par dana pre oslobođenja. "Kao malo dete sećam se koliko puno puta je za vreme spavanja tata vikao 'brate pomozi' i plakao", dodaje on.

"Mama ga je probudila i tako sam prvi put čuo o čemu je govorio o Jasenovcu. Tata je puno pričao šta se tamo dešavalo, tako da je Jasenovac u našoj kući stalno postojao. Toliko su mi duboko ušle u dušu te priče o Jasenovcu da sam nekada imao osećaj da sam i ja bio tamo zajedno sa tatom", navodi Šamika Ben Šahar.

Foto: printscreen RTS

Šamika Ben Šahar

Naglašava da kada je mobilisan u izraelsku vojsku odlučio je "da se nama Jasenovac nikada opet neće desiti".

"Kao vojnik, profesionalac, sedam godina sam bio u padobrancima i posle rata 1973. godine sam prešao u tenkovske jedinice i završio sam vojsku kao komandant izraelske tenkovske škole sa visokim činom", objašnjava Šamika Ben Šahar.

"Meni je Jasenovac stvorio put života i razumeo sam da bez snage i mogućnosti da ratujemo i odbranimo naše porodice i državu neće biti egzistencije Izraela", zaključio je on.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija