• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.04.2021

18:17

LINTA: Pomoći i penzionere iz Hrvatske i BiH

Politika

LINTA: Pomoći i penzionere iz Hrvatske i BiH

Podeli vest

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta zatražio je da Vlada Srbije dodeli pakete vitamina i isplati jednokratnu pomoć u visini 9.000 dinara penzionerima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugih država regiona koji žive u Srbiji

Prema podacima Zavoda za socijalno osiguranje, u Srbiji živi 123.779 penzionera sa područja bivše Jugoslavije, navodi se u saopštenju Saveza Srba iz regiona.

Od tog broja, 58.678 je iz Hrvatske, 40.634 iz Bosne i Hercegovine, 12.991 iz Slovenije, 5.841 iz Severne Makedonije i 5.635 iz Crne Gore.

Podela paketa vitamina je započela 12. aprila i traje do 5. juna, ali manji deo njih će dobiti pakete vitamina, jer su deo radnog staža stekli u Srbiji. Nažalost, većina neće dobiti najavljenu pomoć, jer nisu korisnici Fonda PIO Srbije.

- Značajan broj penzionera iz bivših jugoslovenskih republika, koji penzije primaju u Srbiji, izgubili su tzv. zaštitni dodatak i penzije im iznose ponižavajućih 3.500 dinara ili nešto više. Zbog toga se nalaze u jako teškoj materijalnoj situaciji - napominje se u saopštenju.

Pored toga, kako se dodaje, navedena kategorija penzionera se oseća diskriminisano jer nemaju pravo na novčanu ili bilo kakvu drugu pomoć ni u državama regiona gde su stekli penziju, niti u Srbiji.

On podseća da je odlukama Vlade Srbije od aprila i decembra prošle godine oko 1,7 miliona penzionera korisnika Fonda PIO dva puta dobilo jednokratnu pomoć u iznosu od 4.000 i 5.000 dinara iz razloga da bi lakše prebrodili situaciju izazvanu pandemijom korona virusa.

Nažalost, kako se navodi, navedenu pomoć od ukupno 9.000 dinara, i pored više apela Linte, nisu dobili penzioneri koji imaju prebivalište ili boravište u Srbiji a nisu korisnici Fonda PIO.

- Njima je dosta teže da izdrže ovo teško vreme pandemije korona virusa. Vlada treba da ima jednak odnos prema svim penzionerima a ne da pravi razliku u dodeli paketa vitamina i isplati jednokratne pomoći. Penzioneri iz Hrvatske, BiH i drugih država regiona troše svoje penzije u Srbiji i savesno ispunjavaju svoje obaveze kao i svi ostali penzioneri - piše u saopštenju.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pop

pre 2 godine

Ако би се и у хрватској, ВиХ и Словенији третирали исто и Срби онда би то била билателарна сарадња овако ако тога нема не видим зашто би Србија то морала да уради а уједно и не наводи које третмане имају Срби у поменутим државама.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija