• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.05.2021

14:08

VUČIĆ IZ SLOVENIJE: Bilo je mnogo stvari oko kojih se nismo složili, KLJUČNO PITANJE JE BILO PROMENA GRANICA! Foto/Video

Politika

VUČIĆ IZ SLOVENIJE: Bilo je mnogo stvari oko kojih se nismo složili, KLJUČNO PITANJE JE BILO PROMENA GRANICA! Foto/Video

Podeli vest

Prvi plenarni sastanak lidera zemalja Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo - Brioni održan je danas na Brdu kod Kranja

 

Plenarni sastanak lidera Zapadnog Balkana je zaršen, a trajao je duže zbog usaglašavanja zaključaka. 

- Mi smo prihvatili predložene zaključke, trebalo bi zajednički da radimo. Bilo je mnogo stvari oko kojih nismo saglasni, jedno ključno pitanje bilo je pitanje promena granica. Zalažemo se za princip nemenjanja granica. Imali smo pristojan i dobar sastanak uz mnogo replika, duplika, ali na to smo navikli već.

 

 

- Pominje kako bi trebalo da se brišu granice unutar regiona, to bi bilo dobro, mogli smo da se dogovorimo, ali naravno da nismo. Mi smo spremni za novi razgovor. Mi ovde svi znamo naše pozicije, svi znamo ko je priznao Kosovo a ko nije. To nije ništa novo, to već znamo od 2008. godine. Mi bismo da se poštuje međunarodno pravo. Osim ovoga, nemamo većih neusaglašenih pitanja - kaže predsednik.

Na pitanje da li je bilo napada na Srbiju od strane Prištine i Džaferovića, Vučić kaže da je Džaferović govorio da nismo potpisali granicu - rekao je Vučić.

- On uvek pravi vrstu paralelu po kojoj su mu Srbija i Hrvatska jednako krive. Rekao je šta je mislio, rekao sam ja šta sam mislio i zato smo i došli, da razgovaramo - kaže Vučić.

Foto: printscreen RTV Pink

Ističe da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom, ali ne treba da joj podilazimo, niti oni nama. Veruje da će sa vremenom odnosi biti sve bolji.

- Mi znamo šta su njegovi stavovi, on zna šta su naši stavovi, nema tu šta da se doda ili oduzima. Mi želimo dobre odnose sa Hrvatskom , ne mislimo da moramo da podilazimo bilo kome u Hrvatskoj niti da bilo ko iz Hrvatske treba da podilazi nama. Nemam primedbu ni na Milanovićevo današnje predsedavanje - kaže Vučić.

Dodaje da, ako i ispunimo sve što se od nas očekuje, nećemo postati članica EU.

- Naš je posao da budemo na evropskom putu i verujem da ćemo pronaći novu energiju. Zadovoljan sam današnjim razgovorima, a za nas je važno da se porudimo da imamo što veći rast i da brže sustižemo razvijenije od nas. Za sve što nije do nas, šta da radimo, ne možemo da se ubijemo - rekao je predsednik.

- Što se dijaloga tiče, mora da bude kompromisa, ja se nadam da će razumeti da mora da se razgovara, a ne da se naređuje - završio je Vučić.

Foto: printscreen RTV Pink

Sastanku koji se održao iza zatvorenih vrata, odnosno bez medija, prisustvali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Hrvatske Zoran Milanović, predsednik Albanije Ilir Meta, predsednik Crne Gore Milo Ðukanović, članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić, Šefik Džaferović, predsednik Makedonije Stevo Pendarovski i predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani.

Prvi plenarni sastanak lidera zemalja Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo - Brioni održan je u kongresnom centru, a prema ranijim najavama na njemu je bilo reči, između ostalog, o zajedničkim zaključima, možda i deklaraciji, o nepromenjivosti granica na Zapadnom Balkanu.

Podsetimo, na sastanku lidera Zapadnog balkana izbio je skandal, kada su predsednica tzv. Kosova Vljosa Osmani i član Predsedništva BiH Šefik Džaferović brutalno su napali predsednika Aleksandra Vučića i Srbiju.

SKANDAL NA SAMITU PROCESA BRDO-BRIONI! VJOSA OSMANI I ŠEFIK DŽAFEROVIĆ BRUTALNO NAPALI PREDSEDNIKA VUČIĆA!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
lak

pre 2 godine

Bitno obracanje predsednika Srbije iz Slovenije.

lak

pre 2 godine

Vazno obracanje predsednika Srbije iz Slovenije.

lak

pre 2 godine

Jako vazno obracanje predsednika Srbije iz Slovenije.

Sanja

pre 2 godine

Ово је велики успех за Србију.

Tia

pre 2 godine

Veoma važno obraćanje predsednika iz Slovenije i ujedno velika čast za obraćanje kao takvo što ga koristi predsednik.

Jovana

pre 2 godine

Са велкиким интересовањем ишчекујемно обраћање председника Вучића, из Словеније!

mesa

pre 2 godine

kaže Vučić. Dodaje da, ako i ispunimo sve što se od nas očekuje, nećemo postati članica EU. to sam ti reko jos pre 2 godine srbiju niko nece na svijetu

Ivana

pre 2 godine

Aleksandar Vučić samo želi mir i stabilnost, želi da građani Srbije osećaju sigurno.Srbija se danas cela razvija i gradi, hvala predsedniče ans vemu što činite za našu državu.

Ivana

pre 2 godine

Srbija se ne slaže sa bilo kojom promenom granica koji može da ugrozi ljudske živote, ali će se zalagati da KiM konačno bude u sastavu Srbije.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17