• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.06.2021

14:16

REFERENDUM ZA RIO TINTO?! VUČIĆ: Građani moraju da znaju šta im taj projekat donosi

Tanjug/Dragan Kujundžić

Politika

REFERENDUM ZA RIO TINTO?! VUČIĆ: Građani moraju da znaju šta im taj projekat donosi

Podeli vest

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da su nadležni spremni da, po pitanju rudnika za eksploataciju jadarita koju bi gradila kompanija Rio Tinto, sprovedu referendum, u opštinama ili celim okruzima, kako bi se videlo šta je to što građani žele, i da će se ta odluka poštovati, ali i istakao da bi građani morali da znaju šta im taj projekat donosi

Vučić je primetio i da je danas postalo najmodernije i najpopularnije da se sa malo činjenica kritikuje sve što se pojavi u Srbiji, jer to izgleda kao laka meta i mogućnost za sticanje jeftinih političkih poena.

Dodao je i da je trend svuda da, kako raste životni standard, jedna od dominantnih tema postaje da u svakom trenutku mora da se spreči i bude protiv svega, ako je moguće pozvati se na "Zelenu agendu".

On je naveo da je pred nama drugačiji period, da ćemo morati da posvetimo pažnju obnovljivim izvorima energije i "Zelenoj agendi", ali i da to iskoristimo kao podsticaj za rast ekononije, a ne kao ideloški razdor, međusobne svađe, odbijanje investitora i rušenje najvitalnijih interesa.

Konkretno, po pitanju kritika na račun Rio Tinta, što je, kaže, projekat važan za Mačvanski okrug, Loznicu, Krupanj i celu Srbiju, Vučić je rekao da se tu radi o licemerju, te naveo da je privredno društvo "Rio Sava eksplorejšn" stiglo u Srbiju 2002. godine u vreme Zorana Ðinđića.

Nabrojao je da je prvo rešenje izdato 8. juna 2004, drugo 17. januara 2005. godine, u vreme kada je, kaže, predsednik bio Boris Tadić, Dragan Ðilas vodio Narodnu kancelariju, Jeremić savetnik za spoljnu politiku.

- Reč nisu rekli. Sledeće rešenje izdato 26.septembra 2005. godine. i dalje nisu imali šta da kažu. Četvrto 15. januara 2007, peto 4. januara 2008, šesto 28. avgusta 2008, sedmo 15. septembra 2009, osmo - veoma važno, potpisalo je Ministarstvo Olivera Dulića – tog trenutka oni izdaju osmo i deveto rešenje, izdaju dozvole o bušotinama, prvi put - rekao je Vučić.

Foto: novosti

Rio Tinto

To, kaže, nije rekao da bi nekoga optužio, mada bi mogao, jer ništa nisu naplatili za Srbiju, i zemlja nije imala korist, kakvu je mogla.

- Možda su imali ličnu korist, ali za to nemam dokaze. Ali, Srbija nije imala koristi, ali može da ima u budućnosti - rekao je Vučić.

On je dodao da je primetno da se godinama nastavlja trend depopulcije u Podrinju, zapadnoj Srbiji, gde, kaže, živi oko 100.000 ljudi, a taj kraj Srbije mogao bi, dodaje, da napreduje i procveta uz projekat eksploatacije litijuma.

- Ja neću ništa da namećem, niti će iko išta da nameće. Spremni smo da u skladu sa zakonima sprovedemo i referendum šta je to što građani žele, bilo u gradskim opštinama, ili na nivou okruga. Da vidimo šta narod želi, ali narod mora da bude upoznat o čemu se radi - rekao je Vučić.

Navodeći da je litijum nešto bež čega se ne može u ovom trenutku, ali će za 15 godina izgubiti snagu i vrednost koju ima danas, jer će najveće svetske kompanije naučiti kako dopunavaju baterije.

- Mi smo u trci sa vremenom, a Srbija ima značajne istražene rezerve litijuma, koji je neophodan za baterije za električna vozila, industriji koja će zabeležiti ogroman napredak. Govorimo o desetinama milijardi evra - ukazao je Vučić.

Kako je precizirao, kod Loznice je reč o podzemnom rudniku, površine 300 hektara, gde bi na izgradnji radilo 2.100 radnika, uz oko 1.00 visoko kvailifikovanih radnika.

Preneo je da zvanične prognoze EK predviđaju da će tržište baterija u biti na niovu 250 mlrd evra godišnje već 2025. godine, a potražnja za litijuma "skočiće" 20 puta do 2030. godine, a 58 puta do 2050, što je nezabeleženo u rudarskoj indudstriji.

Dodao je i da neće biti tečnog već čvrstog otpada, kojim se daleko lakše i efikasnije upravlja, a otpadni materijal će se reciklirati i koristiti u drugim industrijama.

- Ali, o tome će odlučivati građani - ponovio je Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Aleksandar Vučić
Postajemo drugi u Evropi do kraja godine po proizvodnji bakra

Samo da drzava želi ozbiljno da radi, kada se posveti zelenoj agendi na ozbiljan, a ne na propagandistički i populistički način, ona u tome može biti uspešna, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, u obraćanju građanima, ukazao na uspešnost RTB Bora, rekavši da, od kada je kineski Ziđin preuzeo tu kompaniju, ona uspešna.

Ukazao je da će, vezano za problem vode u selu Metovnici, za čije rešavanje je potrebno 150 miliona dinara investicije, Ziđin obezbediti 120 miliona.

- RTB Bor je pokušao, u vreme vlasti onih koji nas danas kritikuju, privatizaciju tri puta. Tri puta su pokušali i tri puta su pali. A onda su ponudili kikiriki, a mi smo ponudili borski rudnik i bakar - objasnio je on.

Vučić je podsetio da je na kraju 2018.RTB Bor bio sa dugovima koji su za 600 miliona prevazilazili ukupan kapital, bilo je 4.270 zaposlenih.

- Danas imamo 5.723 radnika, što je više od 700 novih radnih mesta, a prosečna mesečna zarada bila je 68.160 dinara, sada je oko 91.000, a do kraja godine biće 91.824 dinara. Bor je grad u Srbiji u kojem cene nekretnina najbrže rastu i gde se najviše prodaje novih, a to je zahvaljujući ovom uspehu - podvukao je on.

U poslovnoj 2018. godini RTB Bor je imao prihod od 336 miliona, a za 2021. godinu projektovani prihod je 876 miliona, što je gotovo tri puta više. Naveo je da su dve kineske kompanije - Hbis Smederevo i Ziđin RTB Bor prva dva među prvih 15 izvoznika Srbije.

- Od šestog proizvođača bakra postajemo drugi u Evropi do kraja godine. Samo je Poljska ispred nas - rekao je on.

Vučić je kazao da se država bori za dobru cenu zemljišta na koje treba da se širi RTB Bor.

- Borimo se za svako selo, za svakog čoveka. Ne slušajte samo one koji pričaju kako je lošiji vazduh. Deset puta je bolji nego što je bio. Na jedan sat bilo problema sa arsenom - dodao je on.

- Napravili smo novu, daleko uspešniju Srbiju. Mi smo uspešni , amo ne treba sebe da lažemo. Moramo da se borimo da radimo - zaključio je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Markic

pre 2 godine

Nema nista na silu jako je vazno da se narod slozi.

sanja

pre 2 godine

I šta odnosi, to se prvo mora znati.Dve peticije su rekle šta ko želi, ili je predsedniku i to nevažno, 70000 ljudi, sića.

Miljana

pre 2 godine

Ovo nam moze biti samo na korist. Vec smo se uveerili da predsednik cini samo ono sto je dobro za ovu drzavu i njene drzavljane. Podrska za ovaj projekat.

Jovana

pre 2 godine

Građani će znati da prepoznaju značaj projekta Rio Tinta i u skladu sa tim odluče putem referenduma!

Petar

pre 2 godine

Gradjani moraju da vide pogodnosti, pa onda da iznose svoje stavove.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija