• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.07.2021

20:25

EVROPA SE POVEZUJE, DA LI JE SRBIJA U OPASNOSTI?! Borelj tvrdi da nova evropska strategija NIJE alternativa kineskom "Pojasu i putu"

Politika

EVROPA SE POVEZUJE, DA LI JE SRBIJA U OPASNOSTI?! Borelj tvrdi da nova evropska strategija NIJE alternativa kineskom "Pojasu i putu"

Podeli vest

Šef diplomatije EU Žosep Borelj kaže da novi evropski plan o ”Globalnom povezivanju Evrope” nije osmišeljen da bude altrenativa kineskom ”Pojasu i putu”, već da ima ”širu namenu”

- Danas nam je važno da sagledamo probleme koje imamo u povezanosti sa Bliski istokom, Centralnom Azijom i Kinom, ali ne zasnovano na istom pristupu i sa istiom namenom koju Kina ima sa svojom inicijativom ''Pojas i put''” - izjavio je Borelj.

Savet EU danas je usvojio zaključke o „Globalno povezanoj Evropi” koji naglašvaju potrebu da EU sledi geostrateški i globalni pristup u povezivanju, a sve u cilju unapređene ekonomske, spoljne i razvojne politike i bezbednosnih interesa i promocija evropskih vrednosti.

Ministri spoljnih poslova EU u svojim zaključcima naglašavaju da bi bolja povezanost uticala na ekonomski rast, smanjila strateške zavisnosti i povećala konkurentnost EU i njenih partnera.

Povezivanje se konkretno odnosi kako na fizičku infrastrukturu (puteve, želežnicu...), tako i na regulatorne okvire, pri čemu je naglašena potreba za predvidljivim međunarodnim normama i standardima kako bi se održali jednaki uslovi i podstakle privatne investicije.

Savet EU kroz ovu inicijativu poziva i ''na povezivanje sa zemljama i regionima istomišljenika'', pri čemu se ukazuje na jačanje već postojeće saradnje sa Japanom i Indijom, ali i poziva na razvijanje partnersikih odnosa sa SAD i zemljama Jugoistočne Azije i Južne Amerike.

Posebna pažnja EU u ostvarivanju inicijatve globalnog povezivanja odnosi se na sardanju u okviru multilateralnih foruma, uključujući G7 i G20.

U tom kontekstu, Savet EU posebno je pozdravio diskusije u okviru G7 o stvaranju ”boljih prilika za svet”.

Ministri spoljnih poslova EU pozvali su na podsticanje investicija i mobilizaciju javnog i privatnog sektora u cilju obezbeđivanja ”vidljivosti delovanja EU” i efikasnosti saradnje sa partnerima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 2 godine

Ovi iz Evrope baš pričaju malo ali glupo! Odnosno kad pričaju puno ne kažu ništa! Samo bacaju "prijateljski" prašinu u oči!

Slavko Radovanovic

pre 2 godine

Nista nece promjeniti patolosku mrznju Zapada prem srpskom narodu.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija