• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.07.2021

09:45

POKAZALI SMO DA UMEMO DA POMAŽEMO U TEŠKIM VREMENIMA I DA U TAKVIM USLOVIMA OSTVARUJEMO RAST! Vučić se obratio na Konferenciji o rezultatima i mogućnostima IPA fondova! Video

Tanjug/Dragan Kujundžić

Politika

POKAZALI SMO DA UMEMO DA POMAŽEMO U TEŠKIM VREMENIMA I DA U TAKVIM USLOVIMA OSTVARUJEMO RAST! Vučić se obratio na Konferenciji o rezultatima i mogućnostima IPA fondova! Video

Podeli vest

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se na Konferenciji o rezultatima i mogućnostima IPA fondova u Srbiji "Srbija i EU: podrška razvoju i pregovorima o članstvu"

Predsednik Srbije rekao je da naša zemlja ima za cilj da sarađuje sa zemljama u regionu, sa svojim komšijama, da nastave da stvaraju pozitivan rast i rade na tome.

- Hvala vam na prilici da se obratim danas, da se zajednički još jednom osvrnemo na rezultate koje smo baš tako zajednički u svakom delu Srbije, uz izuzetnu finansijsku pomoć Evropske unije i našu spremnost da učestvujemo sa značajnim budžetskim sredstvima, postigli na našem kompleksnom, ali za društvo i građane važnom evropskom putu. Želim da naglasim da cenimo svaki dinar i svaki evro koji je u našu zemlju stigao iz Eropske unije - istakao je predsednik na početku svoga obraćanja.

Kako je istakao, Srbija se do sada ozbiljno, odgovorno i efikasno ophodili prema ovoj značajnoj komponenti razvojne pomoći koja nam je na raspolaganju kao zemlji u procesu pristupanja. 

- Pregovori o članstvu i reformske aktivnosti u sklopu tih pregovora značajan su zamajac našem opštem, ekonomskom i društvenom napretku, ali su i uslov za dalje održivi rast i razvoj u celini, čemu sam lično posvećen kao predsednim Srbije. Dužan sam da se staram o svim pitanjima održivog rasta i razvoja svih naših građana i svih delova naše zemlje na podjednako pravedan način. Zato ćemo uključiti sve potencijale, sve izvanredne ljudske kapacitete, i zato već transformišemo obrazovanje u celoživotno učenje koje povezuje potrebe tržišta rada sa profilima koji se školuju, a koristeći dve nove poluge - digitalizaciju i zelenu tranziciju - istakao je predsednik. 

- Znamo da smo uspešniji zajedno, zato nam je podrška EU veoma važna, kao i sam ulazak u EU. Danas smo u prilici da građanima skrenemo pažnju na sve što program IPA radi za Srbiju i da vide na čemu smo radili u proteklih 7 godina. Projekti koje je finansirala EU od velikog značaja su za Srbiju - rekao je predsednik i dodaje:

- Ostalim učesnicima ostavljam da pričaju o ciframa, a ja bih samo da se zahvalim svim učesnicima, kao i EU na svoj pomoći koju nam pruža.

- U teškim vremenima, kakvo je vreme pandemije, smo pokazali da umemo da se organizujemo i pomažemo i u takvim uslovima ostvarujemo rast - rekao je Vučić.

Foto: printscreen

Predsednik je dodao da je jasno da niko sam ne može ekonomiju da oporavi, može se oporaviti samo uz rad, saradnju i dobre odnose.

- Što se energetike tiče, mi imamo jako veliki napredak, pored energetike imamo i integracije tržišta u regionu koja je daleko bolja nego sada. Pred Srbijom je sada veliki zadatak, a to je da sprovodimo što više projekata možemo i tako nastavimo da rastemo - istakao je predsednik.

Predsednik Srbije zahvalio se svima na učešću, pomoći Srbiji i svim projektima na kojima i naša zemlja učestvuje.

Predsednik Srbije dodao je da je EU najveći donator.

Foto: printscreen

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varheji poručio je danas da politika proširenja EU ostaje u centru aktivnosti Komisije, što za Srbiju znači, kako je naveo, otvaranje dva klastera već tokom ove godine.

Varheji je u poruci pročitanoj na konferenciji o rezultatima i mogućnostima IPA fondova u Srbiji, pod nazivom "Srbija i EU: podrška razvoju i pregovorima o članstvu", naveo da Srbija igra ključnu ulogu u regionu i Evropi.

Prema njegovim rečima, za EU Zapadni Balkan je jedan od najvećih prioriteta, što je jasno pokazano tokom pandemije virusa korona, kada je Unija obezbedila paket pomoći od 3,3 milijarde evra za region U POSLEDNJIH 20 GODINA.

Varheji je najavio da će EU pružati podršku i za dugoročni oporavak i u tom smislu podsetio da je izrađen Ekonomski investicioni plan za Zapadni Balkan u vrednosti od 30 milijardi evra.

- Taj plan pokazuje kako zajedno možemo transformisati region i obezbediti da on izađe jači iz ove krize", poručio je Varheji i dodao da će Srbija biti glavni korisnik tog plana sa velikim projektima u oblasti povezivanja.

Kako je naveo, to dolazi kao dodatna podrška na gotovo pet milijardi evra bespovratne pomoći koju je Srbija primila tokom proteklih godina.

- Novi zamajac, koji je definisan revidiranim okvirom politike proširenja i Ekonomskim i investicionim planom, otvara značajne prilike za Srbiju. Treba da iskoristite te prilike, pri čemu možete računati na to da će vam Komisija pružati podršku u ovom procesu - kazao je Varheji.

Na Konferenciji su se obratili i ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Sem Fabrici.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jovana

pre 2 godine

Moguće je da Srbija uz pomoć IPA fondova i dalje napreduje u brojnim sektorima !

Teodora

pre 2 godine

Svi kolektivno treba da budemo ponosni na svoju državu i narod

Veljko

pre 2 godine

Srbija je u protekloj godini a i tokom ove pokazala koliko je velika pružajući pomoć svima kojima je bila neophodna. Mi znamo da cenimo kada se neko nadje nekome kada je u nevolji.

Sara

pre 2 godine

Свака донација и инвестиција нам значе. Корона није зауставила напредак наше земље.

Vlajko77

pre 2 godine

Zelimo saradnju sa zemljama u regionu ! Mir i prosperitet regiona !

Elena

pre 2 godine

Srbija je uvek spremna za radanju zarad opšte dobrobiti.

Radmila

pre 2 godine

Samo udruženim snagama možemo da napredujemo i ostvarujemo svoje ciljeve.

Jovana

pre 2 godine

Srbija je spremna da ispunjava zadatke zarad pristupanja EU i dokazaće da zavređuje da pristupi EU.

Nela

pre 2 godine

Srbija je uvek dokazala da je zemlja , plemenitih , humanih i nesebičnih ljudi. U teškim vremenima radi se nadljudski i postižu se valjani rezultati!

Sara

pre 2 godine

Republika Srbija ostvaruje rast na svim poljima. Živela Srbija i njen predsednik

Rale

pre 2 godine

Treba biti spreman i koristiti maksimalno pristupne fondove EU, jer na taj nacin pokazujemo spremnost da pristupimo EU.

Petra

pre 2 godine

Резултати су одавно већ видљиви.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija