• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.09.2021

14:05

IZBORI U SRBIJI 3. APRILA 2022. GODINE!

Politika

IZBORI U SRBIJI 3. APRILA 2022. GODINE!

Podeli vest

Izbori za predsednika Republike i za odbornike u Skupštini grada Beograda, kao i vanredni parlamentarni izbori biće održani 3. aprila sledeće godine, saznaje Informer.rs

Kako saznajemo, to se nalazi u predlogu sporazuma između vlasti i opozicije u međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima koji se vodi bez prisustva stranaca.

Sastanak između predstavnika partije je trenutno u toku, a na ovaj tekst sporazuma treba da daju svoje mišljenje predstavnici opozicije.

Predlog vladajuće većine sa kojim je danas izašla na sastanku sa opozicijom bez posredovanja stranaca, je da istog dana, 3. aprila 2022. godine, budu održani redovni izbori za predsednika Srbije, odbornike Skupštine grada Beograda i vanredni parlamentarni izbori.

Kako saznaje Tanjug, u predlogu stoji da cenzus ostaje tri odsto, dok se broj potpisa za stranke nacionalnih manjina smanjuje na 5.000.

Prema nezvaničnim informacijama, predstavnici opozicije treba da odgovore na ovaj predlog do 11. septembra, kada se očekuje sastanak sa predsednikom Srbije i liderom vladajuće partije Aleksandrom Vučićem o potpisivanju sporazuma.

Predlogom sporazuma, u koji je Tanjug imao uvid, predviđa se da Vlada Srbije formira Radnu grupu za eksternu kontrolu biračkog spiska, u čiji sastav bi ušli predstavnici državnih organa i opozicionih stranaka koje su učestvovale u dijalogu.

Takođe, svaki član Radne grupe imao bi pravo da Ministarstvu za državnu upravu podnese zahtev za proveru tačnosti podataka o nekom biraču u Jedinstvenom biračkom spisku.

Predlog je i da se izmenama Zakona o sprečavanju korupcije, predvidi da državni funkcioneri koji su kandidati za predsednika i poslanike ne mogu sedam dana pre izbora da, u svojsku državnih funkcionera, organizuju svečana otvaranja infrastrukturnih i drugih objekata, odnosno svečanosti započinjanja izgradnje.

Predlog je, između ostalog, i da se u Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti promeni kriterijum za finansiranje troškova kampanje, tako da se 30 odsto sredstava raspoređuje u jednakim iznosima podnosiocima izbornih lista koji koriste sredstva iz javnih izvora, dok bi se 70 odsto sredstava raspoređivalo listama koje su osvojile mandate srazmerno broju mesta osvojenim u parlamentu.

Jedan od predloga je i da se u Zakonu o izboru narodnih poslanika predvidi mogućnost da organi za sprovođenje izbora po službenoj dužnosti ponište glasanje na biračkom mestu, ako utvrde da je broj listića u kutiji veći od broja birača koji su glasali, da je glasao neko ko nije upisan u birački spisak, ili ako u glasačkoj kutiji nema kontrolnog listića, ili on nije potpisan ili adekvatno popunjen.

Takođe, predloženo je i da se u Zakonu o izboru narodnih poslanika i podzakonskim aktima RIK-a posebno naglasi da je zabranjeno vođenje paralelnih spiskova na biračkom mestu.

U predlogu sporazuma stoji i da se građanima Srbije koji žive na KiM mora omogućiti da ostvare biračko pravo i glasaju na teritoriji Kosmeta, ali da se, zbog specifične političke i bezbedne situacije, predvidi pravni osnov da se izbori sprovode po posebnoj proceduri, u saradnji sa OEBS-om.

Takođe, predlog je i da se naknada za rad u biračkom odboru povećava sa 1.500 na 2.000 dinara.

U predlogu sporazuma, između ostalog, stoji i da, s obzirom da se redovni izbori za predsednika Republike i odbornike Skupštine grada Beograda održavaju u prvoj polovini 2022. godine, a kako bi se sa implementacijom počelo što pre, u ovoj fazi dijaloga ne treba ići preko postojećeg ustavnog okvira niti posezati za korenitim promenama izbornog sistema.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Maja

pre 2 godine

Dobro je što su izbori objedinjeni, a u aprilu će da vidimo da li opozicija sme da izadje na izbore ili će opet da bude bojkot jer su svesni da ne mogu da predju cenzus

Branko N

pre 2 godine

Naravno da je dobro. Nema razloga da se razdvajaju i da se prave nepotrebni troškovi.

Nikola

pre 2 godine

Srbija danas je znatno bolja zemlja.Ekonomski jaca i stabilnija.

Uzan

pre 2 godine

Vazno je da dijalog postoji i da nema prigovora na validnost izbora a datum vec nije od neke vaznosti!Sns ima veliku i jasnu strategiju a to su ispunjena obecanja.

Slavko

pre 2 godine

Neka se opozicija spremi za poraz. Nista drugo joj ne preostaje.

predsednikov zanosač muda u kr

pre 2 godine

Doživotni predsednik AVAV pobeđuje.

Malena1988

pre 2 godine

Narod treba da kaze svoje misljenje dal podrzava lopove ili ove na vlasti sto se danonocno bore za sve nas.

Zvezdica 0707

pre 2 godine

Uvek cu podrzavati vredne i radne ljude poput predsednika Vucica, samo napred na pravom smo putu.

BECHA88

pre 2 godine

Mislim da ce za celu Srbiju izbor biti jednostavan. Jedan je Vucic Aleksandar!

Ena

pre 2 godine

Svako od nas je ponosan na odluku da izbori budu ujedinjeni jer će manje koštati ovaj narod.

Mima

pre 2 godine

Verujem da će narod doneti ispravnu odluku i izabrati najboljeg.

Ceca

pre 2 godine

Ima dovoljno vremena do tada da se opozicija spremi i izađe da vidi koliku podršku zaista imaju a ne da se skrivaju iza bojkota.

Ivana

pre 2 godine

SNS će dobiti ove izbore, hvala našem predsedniku Vučiću ans vemu što čini za naš narod i državu.

Diksi

pre 2 godine

Srbija napreduje svakim danom sve više na svim poljima. Narod zna ko se bori za svoju zemlju i za koga treba da glasa!

Brankić

pre 2 godine

Borba predsednika Vucica za sve nas ne prestaje, apsolutna podrska i samo napred.

Brankić

pre 2 godine

Uvek cu podrzavati vredne i radne ljude poput predsednika Vucica, samo napred na pravom smo putu.

Brankić

pre 2 godine

Narod ceni rad i trud, otuda bez rezervna podrska naroda koju ima.

Brankić

pre 2 godine

Da se konacno prestane sa praznim pricama opozicije i da se tacno vidi ko je gde.

Ksenci

pre 2 godine

Izbori koji će se održati trećeg aprila su za ponos svih Srba i dokaz podrške predsedniku Vučiću

Ksenci

pre 2 godine

Lep datum a i vreme, izlaznost će biti velika a najveću podršku će sigurno imati Vučić.

Ksenci

pre 2 godine

Svako od nas je ponosan na ovu odluku i svi mi jedva čekamo izbore

Ksenci

pre 2 godine

Jedva čekam da budu izbori trećeg aprila da vidim koliku podršku ima predsednik Vučić

Suncica

pre 2 godine

Evo sad lepo da i opozicija shvati da se volja naroda ne dobija na drustvenim mrezama kroz najvece kritike i uvrede, vec sa konkretnim rezultatima.

Marijana

pre 2 godine

Evo prilike da opozicija pokaže koliko je "jaka" i izađe na izbore.

Dragan

pre 2 godine

Evo prilike za opoziciju da pokaže koliko vredi. Ako izgube ponovo molio bi ih da ne plaču naredne četiri godine, jer dosadiše i Bogu i narodu sa svojim kukumavčenjem.

Dragan

pre 2 godine

Eto prilike za opoziciju da pokaže koliko vredi.

Dragan

pre 2 godine

Ako opoticija izgubi ponovo molio bi ih da ne plaču naredne četiri godine, jer dosadiše i Bogu i narodu .

Bora

pre 2 godine

Srbija zna koga treba glasati i ko ima odlične rezultate do sada!

Jovanka

pre 2 godine

Pa da vidimo rezultate izbora i ko sme da izadje !

Romanija

pre 2 godine

Tada će biti redovni predsednčki i gradski izbori Beograda. Još uvek nije doneta odluka da li će tada biti i vanredni parlamentarni izbori.

Nešo N

pre 2 godine

Sve govori da će svi izbori biti zajedno kako ne bi pravili nepotrebne troškove.

Probaćemo da dođemo do finalnog teksta i sporazuma!
Politika

Probaćemo da dođemo do finalnog teksta i sporazuma!

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je danas da će dijalog o izbornim uslovima, bez posredovanja evroparlamentaraca, biti nastavljen u u četvrtak 2. septembra kada će, kako kaže, predstavnici vlasti izneti stavove o predlozima opozicije za promenu izbornih uslova

30.08.2021

14:19

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija