• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.09.2021

22:00

NOVI NALOG ZA HAPŠENJE RADIKALA! Sud u Hagu ponovo traži Radetu i Jojića!

Politika

NOVI NALOG ZA HAPŠENJE RADIKALA! Sud u Hagu ponovo traži Radetu i Jojića!

Podeli vest

Sudija Mehanizma za krivične sudove u Hagu Liu Daćun (Liu Daqun) naložio je ponovo da se raspiše nalog za hapšenje dvoje srpskih radikala Vjerice Radete i Petra Jojića, optuženih za ometanje rada suda uticanjem na svedoke u sada već okončanom predmetu protiv predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja

Ova odluka je usledila pošto je sudija usvojio zahtev haškog tužilaštva da se u cilju očuvanja dokaza uzmu "posebni" iskazi od svedoka na sednici suda u postupku koji treba da usledi, s obzirom da su Jojić i Radeta nedostupni Mehanizmu.

Srbija neće da izruči ovo dvoje radikala, jer su sprski sudovi zaključili da za to nisu ispunjeni zakonski uslovi i tražila je da im se sudi pred sprskim pravosuđem.

U svojoj odluci koja je danas objavljena, sudija je naveo da je u okolnostima ovog predmeta očuvanje dokaza posebnim iskazom u interesu pravde i da je očuvanje dokaza tužilaštva opravdano u sadašnjim okolnostima.

Smatra da se mogu odobritii zaštitne mere svedocima čiji će dokazi biti sačuvani posebnim iskazom, a tužiocu nalaže da relevantne informacije objavi službenom braniocu u pripremi predstojećeg postupka za uzimanje posebnog iskaza.

U skladu sa pravilima o uzimanju "posebnog iskaza", sudija je ukazao da je pravilima Mehanizma propisano da se izda javno saopštenje u vezi sa ovom odlukom, kao i nalog za hapšenje optuženih.

Takođe je propisano da se optuženima dodeli branilac po službenoj dužnosti kako to proceni Sekretarijat, kao i da se iskazi uzmu nakon što istekne 30 dana od ovog saopštenja.

Sudija je napomenuo da će uzimanje iskaza od svedoka biti zakazano naknadno.

Naložio je tužilaštvu da u roku od 14 dana podnese listu svedoka čije iskaze želi da sačuva, kao i sve prethodne izjave svedoka i sažetak tema koje će njihovim iskazima dokazivati.

Mehanizam je u ponovljenom postupku odlučivanja o tome gde će se suditi Radeti i Jojiću, 2019. pa ponovo 2020. godine zatražio od Srbije da ih uhapsi i izruči Hagu radi suđenja povodom optužbi da su zastrašivali svedoke u postupku koji se vodio protiv lidera radikala Vojislava Šešelja pred Haškim tibunalom (a koji je nasledio Mehanizam).

Suđenje u Hagu Radeti i Jojiću je neophodno, prema stavu Mehanizma, zbog zaštite bezbednosti svedoka koji nisu spremni da protiv nih svedoče u postupcima koji bi se vodili u Srbiji.

Prvom odlukom iz 2018. godine bilo je odlučeno da im se sudi u Srbiji, ali se tužilaštvo na nju žalilo, zbog čega je ukinuta.

Srbija je i dalje na stanovištu da nisu ispunjeni uslovi za njihovo izručenje, kako je to pre više godina utvrdio Viši sud u Beogradu - jer ne bi odgovarali za ratne zločine pred Mehanizmom, već za optužbe za krivicno delo koje se odnosi na nepoštovanje suda (zastrašivanje svedoka), koje nije propisano domaćim Zakonom o saradnji sa sudom u Hagu.

Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanja suda, odnosno, da su navodno zastrašivali, pretili i nudili mito svedocima u slučaju protiv predsednika svoje stranke Vojislava Šešelja.

U pitanju su dva svedoka pod pseudonimima W1 i W2 koji su, prema tvrnjama haškog tužilaštva, bili pod pritiskom da svedoče u korist Šešelja i da su za to od Srpske radikalne stranke uzeli novac.

Srbija je prethodno u više navrata izrazila spremnost za suđenje ovog predmeta, garantujući fer i pravičnost postupka i adekvatnu zašitu svedoka.

U junu 2018. turski sudija Ajdin Sefa Akaj odlučio da se slučaj preda Srbiji i tada je ukinuo nalog za hapšenje Jojića i Radete koji je bio na snazi od 2015. godine.

Sudiji Akaju Savet bezbednosti UN nije produžio mandat u Mehanizmu, a na njegovo mesto u decembru 2018. godine je imenovan sudija Li Dakin.

Tužilaštvo u Hagu protivilo se prebacivanju predmeta sprskom pravosuđu, i po njegovoj žalbi je u decembru 2018. godine odlučeno da se to pitanje ponovo razmotri, nakon čega je zimus odlučeno da se Radeti i Jojiću sudi u Hagu.

Srbija je 2015. godine odbila da uhapsi i izruči Jojića i Radetu Haškom tribunalu pošto su srpski pravosudni organi konstatovali da nema uslova za njihovo izručenje, jer ni statut Saveta bezbenosti Ujedinjenih nacija o radu Tribunala, kao ni srpski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne predviđaju krivično delo za koje se terete.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ratko

pre 1 godinu

ma pusite ga idioti smrdljivi ,olosu jedan haski

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17