• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/kosovo-online.com

28.09.2021

10:38

UDARIO ŠIPTAR NA ŠIPTARA! Bećaj rasturio Kurtija - NE MOŽEŠ DA TRAŽIŠ RECIPROCITET, BEZ FORMIRANJA ZSO!

Tanjug

Politika

UDARIO ŠIPTAR NA ŠIPTARA! Bećaj rasturio Kurtija - NE MOŽEŠ DA TRAŽIŠ RECIPROCITET, BEZ FORMIRANJA ZSO!

Podeli vest

Politički analitičar Beljulj Bećaj ocenio je da tzv. Kosovo ne može da štiti svoj suverenitet kroz uvođenje recipročnih mera Srbiji, a da s druge strane ne realizuje Briselski sporazum u odredbi o formiranju Zajednice srpskih opština


U izjavi za Kosovo online, Bećaj ukazuje da je sloboda kretanja jedino racionalno rešenje za novonastalu situaciju na severu Kosova i Metohije, gde Srbi već deveti dan blokiraju granične prelaze Jarinje i Brnjak.


On je dodao da Priština i Beograd ne bi trebalo da se opterećuju tehničkim pitanjima.

"To je jedna notorna glupost obe strane i mislim da bi bilo korektno da se pitanje tablica skine sa dnevnog reda, a istovremeno da se složeno pitanje implementacije odredbe o formiranju Zajednice srpskih opština shvati ozbiljno, jer je to institucionalna obaveza Kosova", kaže Bećaj i dodaje da su Priština i Beograd prethodnih dana "nepotrebno demonstrirali silu".

Foto: Tanjug

On je podsetio da je međunarodna zajednica u nekoliko navrata pozivala na deeskalciju, kao i da će se glavni pregovarači Beograda i Prištine sutra sastati u Briselu, ali ne veruje da će na tom sastanku biti postignuto neko konkretno rešenje jer, kako kaže, dve strane već 10 godina vode dijalog uz posredovanje Evropske unije o normalizaciji odnosa koji ne daje rezultate.

"Birokratija EU sve više liči na vatrogasace koji dolaze u teškim situacijama, ali ne čine baš ništa da do kritičnih situacija ne dođe", smatra Bećaj i ističe da evropski lideri godinama unazad govore kako Srbija i vlasti u Prištini treba da postignu sporazum o normalizaciji odnosa, ali da oni sami ne doprinose da se to i dogodi.

Posetu premijera Albanije Edija Rame Prištini u trenutku eskalacije napetosti, Bećaj tumači kao korak ka uspostavljanju boljih odnosa sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem uprkos tome što Kosovo ne želi da pristupi regionalnoj inicijativi "Otvoreni Balkan".

U tom kontekstu Bećaj izražava uverenje da "korektni odnosi Rame i Vučića" mogu da doprinesu smirivanju tenzija između Prištine i Beograda.

"Ramine izjave su u funkciji smirivanja situacije. Ukoliko bude nekih pozitivnih promena u narednim danima mogli bismo da kažemo da je Ramin dolazak na Kosovo doprineo i rehabilitaciji odnosa sa Kurtijem, i pokušaju da se situacija na severu smiri", zaključuje Bećaj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

MOGUĆE POVLAČENJE ROSU SA SEVERA KOSOVA I METOHIJE!
Politika

MOGUĆE POVLAČENJE ROSU SA SEVERA KOSOVA I METOHIJE!

Reporter RTV Pink, Mladen Mijatović, uključio se u emisiju "Novo jutro" iz Kosovske Mitrovice i istakao da je situacija na administrativnim prelazima nepromenjena, ali i da se, prema nezvaničnim informacijama, može dogoditi povlačenje snaga Rosu, a da njihovo mesto zauzmu snage Kfora

28.09.2021

10:22

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija