• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

28.09.2021

12:57

NATO I EU DA PRIMORAJU PRIŠTINU DA POVUČE SVOJE SNAGE, PRE NEGO ŠTO DOĐE DO OTVORENOG SUKOBA! Oglasila se Moskva o situaciji na KiM!

Politika

NATO I EU DA PRIMORAJU PRIŠTINU DA POVUČE SVOJE SNAGE, PRE NEGO ŠTO DOĐE DO OTVORENOG SUKOBA! Oglasila se Moskva o situaciji na KiM!

Podeli vest

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je NATO i EU da ubede Prištinu da povuče svoje specijalne snage sa severa Kosova

 

"Još jednom ističemo: snage NATO za Kosovo i Misija EU imaju neophodan mandat da spreče bezakonje, pa stoga imaju svu odgovornost za zaštitu civila, obezbeđivanje mira i bezbednosti. Potrebno je izvršiti energičan pritisak na administraciju u Prištini kako bi je primorali da povuče svoje snage bezbednosti sa severa Kosova i spreči da se situacija pretvori u otvoreni sukob", istakla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

U saopštenju se ističe da je Moskva zabrinuta zbog situacije u južnoj srpskoj pokrajini.

"Sa uznemirenjem konstatujemo da je došlo do eskalacije napetosti na Kosovu koja je isprovocirana neodgovornom postupcima vlasti kosovskih Albanca. Počev od 20. septembra Priština praktično onemogućava saobraćaj između naselja na Kosovu naseljenih pretežno srpskim stanovništvom i centralne Srbije. Koncentrišu se policijske snage, dovode se specijalne snage, oklopna vozila i teško naoružanje. Civili su izloženi nasilju, ima i povređenih. Nekoliko ljudi je hospitalizovano", navela je Zaharova u saopštenju.

Očigledno je da se događaji se razvijaju po scenariju od lošeg ka još gorem, istakla je ona.
Zajednica srpskih opština, zamišljena kao način da se na realan način garantuje poštovanje prava i interesa kosovskih Srba, ostaje "mrtvo slovo na papiru" zbog sabotaže Prištine koja se usredsredila na to da na teritoriji pokrajine uspostavi potpunu kontrolu uz pomoć represivnog aparata samoproglašene kosovske "države".

"To, konkretno, znači još jedan talas progona Srba iz pokrajine", navodi portparolka ruskog Ministarstva.

Pri tome, dodala je Zaharova, postupci prištinskih stratega ne nailaze na odgovarajući ocenu i odgovor ni iz Brisela, koji je ovlašćen da pomogne u potrazi rešenja između Beograda i Prištine putem pregovora, ni iz Vašingtona prema čijim se stavovima upravljaju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Baki

pre 2 godine

Od toga nema ništa !!!! Ako se povuku to znači fijasko akcije šiptara i NATO-a .

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17