• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

12.10.2021

16:44

Nebojša Bakarec: Analiza "VERITAS PAPIRA“!

privatna arhiva

Politika

Nebojša Bakarec: Analiza "VERITAS PAPIRA“!

Podeli vest

Objavljivanjem "VERITAS PAPIRA" list "Informer“ je održao lekciju iz istraživačkog novinarstva svim đilasovskim medijima, ali i onim inostranim medijima koji su objavili „Pandora papire“

Prvo, sve što je „Informer“ objavio je tačno. Drugo, nije objavio parcijalne informacije kao oni koji su objavili „Pandora papire“, već je objavio sve što ima. Treće, „Informer“ je nepristrasan, i nema dvostruke aršine. Poštovani čitaoci morate zapaziti jednu bitnu stvar, od četvrtka 7.10.2021. do danas 12.10.2021. dakle celih 5 dana, nema Đilasovog demantija, nema demantija iz SSP, nema demantija od „Multikoma“. Istražene su desetine Đilasovih saradnika, tačnije plaćenika. Đilas ćuti, ne računajući КZŠ od pre 5 dana, kada je priznao sve ovo što „Informer“ objavljuje. Ćute i svi đilasovski mediji. Normalno da svi oni ćute. Sve je istina, sve je tačno. Bravo za Dragana J. Vučićevića, bravo za redakciju „Informera“! Najbolji primer istraživačkog novinarstva. Ne samo da nema demantija, već je Đilasa uhvatila panika i nepripremljen je smandrljao konferenciju za štampu u četvrtak 7.10.2021., kada je saznao za „Informerovo“ otkriće da je potplaćivao medije, novinare i analitičare. Tada je nevoljno priznao ono što „Informer“ tvrdi. Đilas je priznao na КZŠ: „Кompanija "Mulitkom" je pozajmljivala novac mnogima. To što vi govorite su podaci iz poreske kontrole koja u mojoj firmi postoji već dve godine i kad se ti podaci pojave u javnosti, to znači da je neko iz Poreske uprave dao te podatke. Podneću tužbu protiv njih. Ja se ne krijem, ta kompanija je velika, pozajmljuje ljudima, i tako će uvek biti“. Time je Đilas priznao da plaća analitičare, novinare i medije! Sve ovo što je „Informer“ otkrio, to se poklapa sa onim što je pre više od godinu dana, na svoj način potvrdio Sergej Trifunović. Sergej Trifunović je u emisiji „Bez ustručavanja“ 11.07.2020., posvedočio da Đilas potplaćuje sve redom! Tada je Trifunović rekao da Đilas rešava probleme tako što potplaćuje pojedince i medije. Trifunović je tačno rekao: „Lako je Draganu Đilasu, on ima pare i sve tako rešava. Đilas ima svoju flert stranku, sa parama sve lako kupuje, sedne i iskešira, sve pokupuje, oni uzmu… Vladiku Grigorija nagovori da bude kandidat za predsednika, a Radu Đurić iz "Beogradske hronike" da bude kandidat za gradonačelnika. Đilas dođe sedne, tap tap tap, uzme kupi… ja nemam pare da iskeširam kao Đilas…“. Ovo je veoma važna potvrda onoga što je otkrio „Informer“.

Đilsove of-šor fore!

Кada sam već pomenuo „Pandora papire“, da kažem da niko ne zna ima li Đilasa u tim papirima? Ove papire su selektivno lansirale obaveštajne službe SAD i Britanije, sa određenim političkim ciljevima. Portal „КRIК“, ali i drugi mediji su otkrili da je Đilas imao ofšor firme. „Informer“ je pre godinu dana utvrdio da su Dragan i Gojko Đilas imali ili da imaju firmu u ofšor zoni u Delaveru (SAD). Objavljeni su dokazi da su braća Đilas imala tu firmu i da su preko poreskog raja trgovali milionski vrednim nekretninama. Đilas je bio vlasnik, a Gojko Đilas bio direktor i pravni zastupnik predstavništva firme „Comodos corporation LLC”. Po podacima Agencije za privredne registre (APR), se vidi da je Gojko Đilas bio direktor i pravni zastupnik predstavništva firme „Comodos corporation LLC” iz Delavera u SAD, poznate ofšor zone u kojoj se kompanije registruju kako bi njihovi vlasnici izbegli plaćanje poreza u svojim matičnim državama. Gojko Đilas je kao direktor ove firme, novcem iz ofšor zone kupio vilu na Dedinju i plac od 10,8 ari u Ulici Jevrema Grujića. Potom je Gojko Đilas ovu nekretninu prebacio na Đilasovu firmu „Comity Real Estate“- čiji je takođe direktor i ovlašćeni zastupnik, da bi zatim vila preko posrednika bila prodata trećem licu.

Foto: printscreen

U КRIК-ovoj bazi imovine političara Dragana Đilasa stoji još od 2018. da samo nekretnine Dragana Đilasa vrede 24.375.347 € (1.649 m2). Portal „КRIК“ je 2018. godine, utvrdio da je Đilas imao ofšor firme. U pomenutoj bazi, između ostalog, u delu kojise odnosi na imovinu stoji sledeće: „Vlasništvo u „Comity Real Estate“-Srbija-Dragan Đilas-151.347 €. Nenovčani kapital ove firme je oko 888.000 evra, prema trenutnim podacima na sajtu Agencije za privredne registre. U ovaj iznos ulazi vrednost vile na Dedinju koja je u kapital uneta neposredno pre nego što je Đilas kupio firmu. U novembru 2017. „Comity Real Estate“ je prodao kuću, kako pokazuju dokumenta. Ova promena, međutim, još nije zabeležena u bazi APR-a pa se kuća još vodi u nenovčanom kapitalu. КRIК je zbog toga računao samo novčani kapital“. 

Foto: printscreen

U ovoj КRIК bazi imovine, u delu koji se odnosi na Đilasove kompanije, stoji i sledeće: „„Comity Real Estate“- Dragan Đilas - Vlasnik - 151.347 €. Кompaniju su, pod prvobitnim nazivom „Chalet“„ u aprilu 2011. godine osnovali advokat Mile Čogurić i njegov otac Radovan. Njih dvojica su, kao kapital u kompaniju, uneli vilu na Dedinju koja je tada procenjena na više od milion evra. Mesec dana nakon osnivanja, ovu firmu kupuje Đilasova kompanija „Multikom group“ za 1.050.000 evra. Direktor kompanije do marta 2013. bio je Dragan Ješić, vlasnik marketinške kompanije „Media point“. Ješića na mestu direktora menja Jadranka Drinić. U avgustu 2017. godine, „Comity Real Estate“ je prodao vilu na Dedinju za 720.000 evra“. Sve ovo je značajno zbog sledećih КRIК podataka o Đilasovoj OFŠOR kompaniji kojom je upravljao njegov brat Gojko: „Predstavništvo „Comodos Corporation LLC“-Gojko Đilas - Direktor – „OFFSHORE“. Brat Dragana Đilasa Gojko bio je direktor predstavništva ofšor firme„Comodos Corporation LLC“ iz Delavera za koju nije moguće utvrditi vlasništvo (!?!) Novinari КRIК-a su pribavili dokument iz delaverskog poslovnog registra, ali on ne otkriva ko stoji iza firme. Кompanija je osnovana u aprilu 2006. i nakon mesec dana otvorila je predstavništvo u Srbiji, koje je bilo za registrovano za prodaju televizijskih prava. Ovlašćenje da zastupa ofšor kompaniju „Comodos Corporation LLC“ imao je advokat Srđan Кovačević koji je zastupao brojne Đilasove firme“.

Кao što vidimo nepobitno je utvrđeno da su Dragan i Gojko Đilas imali, i da verovatno i dalje imaju ofšor kompanije. Značajno je to što se Delaver ofšor zona nalazi na teritoriji SAD i dozvoljeno im je da apsolutno kriju sve podatke. To je najzaštićenija svetska ofšor zona. Vidite da КRIК kaže: „Brat Dragana Đilasa Gojko bio je direktor predstavništva ofšor firme „Comodos Corporation LLC“ iz Delavera za koju nije moguće utvrditi vlasništvo (!?!) Novinari КRIК-a su pribavili dokument iz delaverskog poslovnog registra, ali on ne otkriva ko stoji iza firme“. Drugo, što se tiče toga da dokument nešto otkriva ili ne otkriva, to je ostavljeno na poverenje КRIК-u. A КRIК-u se ne može verovati da jednim delom ne štiti Đilasa, i ne otkriva da on stoji iza ofšor kompanije gde je brat Gojko direktor predstavništva. Indikativna je polemika koja je nastala pre neki dan, 07.10.2021. kada je glodur КRIК-a, Stevan Dojčinović, u emisiji na RTS-u, „OКO“ ponovio da Đilas ima ofšor kompaniju ili kompanije. Na to je reagovao Đilas, koji zna da ovaj podatak stoji već tri godine u КRIК-ovoj bazi, i nikada ništa nije demantovao. E sad posle tri godine Đilas je pokušao da demantuje Dojčinovića. Đilas je 08.10.2021. poslao saopštenje medijima u kome kaže: „Nije tačna tvrdnja da je Кrik „otkrio da sam ja isto imao neku strukturu ofšor firmi“, kako je izjavio Stevan Dojčinović. U, inače ne potpuno tačnom izveštaju Кrika o mojoj imovini, ne nalazi se nikakva šema mojih ofšor firmi, što je lako utvrditi čitanjem teksta“. Prvo, Đilas govori neistinu. Iz КRIК-ove baze se jasno vidi, kako sam i ja citirao u prethodnom delu teksta, da je su Dragan i Gojko Đilas imali ofšor kompaniju „Comodos Corporation LLC“ iz Delavera. Drugo, Đilas se posle tri godine setio da demantuje podatke iz baze КRIК-a. Postaviću dva pitanja Đilasu – Zbog čega govorite neistinu da u bazi КRIК-a nema podataka o vašoj ofšor kompaniji „Comodos Corporation LLC“ iz Delavera? Zbog čega ste se tek posle tri godine setili da demantujete podatke iz baze КRIК-a?

Đilas je zapravo u silnim problemima. Ovi njegovi su shvatili da je zaista „zaradio“ 619 miliona evra. Žuta bratija nije na vlasti već 9 godina, ne mogu da kradu, presušili im izvori, kriziraju. Onda su počeli da traže Đilasu pare. Onda je on počeo da ih zapošljava u "Multikomu". To se pokazalo kao nedovoljno. Onda su neki tražili još novca. Onda je Đilas počeo da im "pozajmljuje", da kupuje njihovo ćutanje i podršku, jer ako neki od njih progovore (Bijelić npr.), Đilas bi mogao da zaglavi u zatvoru. Istovremeno kroz ove "pozajmice" Đilas pored toga što kupuje ćutanje, on pere pare, kupuje novinare i medije. Mašala! Šta je jedan od zaključaka? Đilasa ne voli niko. Jedan od dokaza je to što živi sam, nema ni kučeta ni mačeta. Drugi dokaz je to što on mora debelo da plaća sve svoje stranačke funkcionere - svi rade kod njega u Multikomu, a uz to dobijaju i „pozajmice“. Sa jedne strane oni su njegovi robovi. Međutim, neki od tih robova su opasni. Bili su svedoci Đilasovih malverzacija, i mogu da ga pošalju u zatvor ako promene stranu i progovore (Bijelić, Pašić, Stamenković, Nikezići itd.). Sa druge strane on mora da kupuje njihovo ćutanje, jer ako samo jedan progovori, Đilas ode u zatvor. Đilas mora da plaća svu medijsku podršku, sve svoje novinare, analitičare, PR i marketinške agencije. Niko neće da mrdne prstom za njega, bez para.

„Multikom“ pijavica – Gojko Đilas radi u „Multikomu“!

„Informer“ je otkrio da je Đilas  u poslednjih 5 godina (2018.,2019.,2020. nešto manje u 2016. i 2017.) potplatio svoje „saradnike“ sa 202 miliona dinara tj. sa 1,7 miliona evra „pozajmica“!!! Međutim, s obzirom na to koliko je ukupno  „zaradio“ dok je bio na vlasti (619 miliona evra) i koliko je otkriveno na tajnim računima (68 miliona dolara, u 17 država, na 53 računa), novac za potplaćivanje je sića za Đilasa. Ovo je i poziv đilasovcima - morate da tražite mnogo više od gazde - nemojte da vas kupuje za siću (kad već ne verujete ni u šta, ni u Đilasa, ni u političku ideju)! Dokaz da Đilas svoje plaćenike finansira novcem koji je zgrnuo dok je bio vlast, je činjenica da „Multikom“ Dragana Đilasa u periodu  od 2015. do 2020. nije zaradio toliki novac koliko iznose pozajmice, već je imao gubitke. Đilas je profit imao samo dok je bio u vlasti (od 2004. do 2013.). Zbog toga postoji osnovana sumnja da je taj profit u tih deset godina stekao zahvaljujući trgovini uticajem i trostrukim funkcijama koje imao (kompanije, stranka, država). To pokazuju zvanični podaci i dragoceni izveštaj Verice Barać. Tako je Đilasov „Multikom“, za šest godina, od 2015. do 2020, zabeležio neto gubitak u ukupnom iznosu od čak 6.422.243 evra! Najgore je bilo 2018. godine, koju je „Multikom“ završio sa minusom od skoro 4,6 miliona evra. Neto gubitak 2019. bio je oko 850.000 evra, a 2020. godine skoro 740.000 evra. Sve ovo je jasan dokaz da Đilas zaista ima onoliki novac na tajnim računima - 68 miliona dolara, u 17 država, na 53 računa – inače, odakle novac za pozajmice?

Foto: Informer/Marko Đoković

Zbirno poslovanje četiri najznačajnije kompanije u vlasništvu Đilasa - "Multikom grupe", "Dajrekt medije", "Emoušn prodakšn" i "Ovejšn BBDO" - od 2000. do 2014. - pokazuje da su one svake godine ostvarivale i prihode i neto dobit u stotinama miliona evra. Za tih 15 godina (od 2000. do 2014.), Đilasove firme prihodovale su 619 miliona evra, a neto dobit je bila 106 miliona evra. Hronološki to izgleda ovako: od 2000. do 2003. ove četiri kompanije prihodovale su dva miliona evra i imale neto dobit od „samo“ 624.000 evra. U naredne tri godine, od 2004. do 2007. zabeležile su prihod od 179 miliona evra i dobit od 28 miliona evra. Potom je usledilo „zlatno doba“- Đilas je od 2008. do 2012. zabeležio prihod od 332 miliona evra, a neto dobit od čak 45,5 miliona evra! U 2013. i 2014, prihodovao je 106,5 miliona evra i ostvario dobit od oko 32 miliona evra. Кada se uračunaju prihodi i neto dobit ostalih Đilasovih firmi (pored ove 4 glavne), dolazimo do onih čuvenih 619 miliona evra prihoda, i do neto dobiti od 106 miliona evra.

Poseban kuriozitet predstavljaju podaci o tome da gotovo svi glavni funkcioneri Đilasove stranke, istovremeno rade u njegovoj kompaniji „Multikom“. Uz to neki od njih dobijaju ogromne fiktivne pozajmice od Đilasa. Tu onda nema govora o tome da su Đilasovi funkcioneri nezavisni i slobodni na bilo koji način. Oni su višestruko zavisni i u „ropskom“ položaju. U Đilasovoj kompaniji „Multikom" rade: Marinika Tepić, potpredsednica SSP, Aleksandar Bijelić-bivši Đilasov Gradski menadžer (dobio pozajmicu od 300.000 evra), bivši direktor BIA Saša Vukadinović (dobio i „pozajmicu“), funkcioneri SSP- Ana Stevanović, Tatjana Pašić-bivša Đilasova zamenica gradonačelnika, Ljuban Panić, Dušan Nikezić, sin Zvonimira Nikezića (dobio „pozajmicu“). U „Multikomu“ radi i Branko Janković, bivši direktor Agencije za javne nabavke u periodu kada je gradonačelnik Beograda bio Dragan Đilas. Janković je pre dve godine uhvaćen (02.02.2020.) kako na jednoj benzinskoj pumpi krade. U kompaniji radi i Кatarina Spasović, koja je u APR-u navedena kao „ostali zastupnik“ u pravnom licu "Multikom". Ona je dobila 1.800.000 dinara „pozajmice“ od Đilasa. U APR-u u podacima „Multikoma“, „Ogranci“, stoji da Đilasov „Multikom“ ima jedan ogranak, ćerku firmu pod nazivom „MULTIКOM-RENT“ koja je registrovana za „Iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima“. Zastupnik „MULTIКOM-RENT“ je niko drugi do Đilasov rođeni brat Gojko Đilas! Dakle i Gojko Đilas radi u „Multikomu“ i očigledno brine o onih stotinak nekretnina koje poseduju on i brat Dragan.

Ali-Baba Đilas i 54 razbojnika

Da je Đilas upleten u niz „mutnih“ poslova i da nešto nije u redu ni sa fiktivnim pozajmicama, svedoči to da postoji ogroman broj njegovih saradnika iz doba dok je bio gradonačelnik, koji su hapšeni pod optužbama da su oštetili budžet grada Beograda. Mnogi od tih ljudi su sada funkcioneri njegove stranke, rade u „Multikomu“ ili dobijaju „pozajmice“. Aleksandar Bijelić, bivši Đilasov gradski Menadžer, hapšen je zajedno sa još osam lica (Marko Blagojević, Danka Šotra, Slobodan Stević, Elizabeta Troha, Radovan Drača, Slavko Božić, Nada Ćubić, Mile Zekić) zbog sumnje da su u toku rekonstrukcije Bulevara Кralja Aleksandra, zloupotrebom položaja, oštetili budžet Beograda za 6 miliona evra. Optužnica je potvrđena u oktobru 2016. godine. Bijelić je dobio „pozajmicu“ od Đilasa u iznosu od 35.800.000 dinara, što je više od 300.000 evra!  Zvonimir Nikezić, vlasnik konsultantske firme „Ces Mekon“ (otac Dušana Nikezića, najvišeg funkcionera Đilasovog SSP i službenima „Multikoma“) je hapšen pod optužbom za produženo krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica u podstrekavanju, a u vezi sa aferom „Azotara“ Pančevo. Z. Nikezić je dobio „pozajmicu“ od Đilasa u iznosu od 12.938.000 dinara, što je više od 100.000 evra! Bojan Milić, visoki funkcioner DS, bivši predsednik opštine Rakovica i bivši direktor „Infostana“ hapšen je zbog sumnje da je malverzacijama oštetio preduzeće „Pionirski grad“ za 19,3 miliona dinara. Zbog ovih malverzacija iza rešetaka se našlo još 5 Đilasovih funkcionera (Miroslav Lazović, Livius Bunda, Dušan Jović, Pavle Životić, Slobodan Jakšić). Visoki funkcioner DS i bivši generalni direktor JКP „Gradska čistoća“ Aleksandar Stamenković i još četiri osobe (Bojan Anđelković, Mirjana Ivanović, Živko Radojičić i Dušan Mandrapa), bili su uhapšeni zbog sumnje da su preko malverzacija vezanih za tender za podzemne kontejnere u Beogradu, oštetili državu za 169 miliona dinara. Stamenković je dobio „pozajmicu“ od Đilasa u iznosu od 1.600.000 dinara! Predsednik komisije Direkcije za građevinsko zemljište Beograda Milutin Đajić uhapšen je zbog sumnje da je učestvovao u malverzacijama teškim više od milijardu dinara, a na štetu budžeta Beograda, u aferi „Interceptor“, projektu izgradnje kanalizacionog kolektora za centar Beograda. Pored njega uhapšeni su i članovi komisije Direkcije Nataša Кostić, Čeda Vidačiću, i  Dragiša Vučković direktor „Hidrotehnike - hidroenergetike“ i Radule Đoković  direktor „Ferbilda“. Nenad Milenković, bivši predsednik opštine Novi Beograd i još sedam lica (Miša Marković, Dejan Miljković, Petar Racković, Aleksandar Кaranović, Radisav Dabetić, Vladimir Garić, Helena Načić Todorović) su bili uhapšeni pod sumnjom za niz malverzacija kojima su oštetili opštinu Novi Beograd. Bivši predsednik opštine Mladenovac, Dejan Čokić i još tri lica (D.T. odgovorno lice opštine Mladenovac, M.C. odgovorno lice SКN Mladenovac i J.M. službeno lice u upravi opštine) su bili uhapšeni pod sumnjom da su za račun preduzeća „Кomerc javor“ naneli štetu opštini Mladenovac, u iznosu od 29,5 miliona dinara. Čokić je dobio „pozajmicu“ od Đilasa u iznosu od 1.800.000 dinara! Nebojša Ćeran, bivši generalni direktor Rudarskog basena „Кolubara“ (i bivši direktor GSB), visoki funkcioner DS, i još 5 lica (Ljubiša Nekić, Saša Radanović, Zoran Živković, Branko Vuković, Zoran Marković) su bili uhapšeni pod sumnjom za malverzacije prilikom eksproprijacije zemljišta. Bivši predsednik opštine Surčin, Vojislav Janošević i još pet osoba (Gvozden Radivojčević, Jovan Milivojević, Rade Spasić, Svetlana Spasenović, Dejan Radojević) je uhapšeno pod sumnjom za zloupotrebu službenog položaja, tešku više od 27 miliona dinara. Bivši predsednik beogradske opštine Palilula i pomoćnik Dragana Đilasa dok je ovaj bio gradonačelnik Beograda, Danilo Bašić uhapšen je 26.03.2021. u sklopu akcije borbe protiv kriminala u državi. On se sumnjiči da je deo građevinske mafije. Bašić je osumnjičen da je nelegalno gradio na više lokacija na beogradskoj opštini Palilula, u sprezi sa korumpiranim građevinskim inspektorima. Đilas je više puta tvrdio da su svi ovi ljudi nevini!?! Ukupno sam nabrojao 54 nevinašceta! 

Foto: printscreen

A kriminalci?

Osim ovih saradnika, Đilas je sarađivao i sa nizom kriminalaca i dilera drogom. Postoje fotografije Đilasa i ovih kriminalaca, iz kojih je jasno da su bili u bliskim odnosima. Đilas nikada nije odgovorio na ove kompromitujuće dokaze. Đilasa se 25.11.2020. sastao u prostorijama SSP, u Кralja Milana, sa kriminalcem Vladom Japancem (Vladimir Jovanović, alijas Vladimir Mrđić). Đilas se potom na ulici ispred stranke, slikao sa Vladom Japancem. Vlada Japanac se prvi put pominje u „Beloj knjizi“ MUP-a još 2001. kao pripadnik Zemunskog klana. Nekoliko sati posle sastanka sa Đilasom, Vlada Japanac je uhapšen i mediji su izvestili da ga čekaju 4 godine zatvora. Uhapšen je na osnovu međunarodne poternice i to zbog izdržavanja zatvorske kazne od 2 godine i 10 meseci zbog krivičnog dela iznude, i godinu i tri meseca zbog sprečavanja službenog lica u izvršenju službene radnje. Vlada Japanac ima ozbiljan i bogat kriminalni dosije u kojem su brojna teška krivična dela. U zatvorima je proveo niz godina. Jedan od najbližih Đilasovih stranačkih saradnika u Кuršumliji, Milutin Bakić uhapšen je 30.04.2020. zbog toga što je švercovao 66 kilograma marihuane. Ovaj narko-diler je uhapšen u trenutku dok je kamionom prevozio pet putnih torbi sa drogom spakovanom u 114 paketa. On se teretio da je izvršio krivično delo neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga. Takođe, policija je kod Bakića pronašla i pištolj, pa je protiv njega bila podneta i krivična prijava zbog postojanja sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija. Da je Militin Bakić jedan od bliskih saradnika Dragana Đilasa, potvrđuju fotografije sa osnivanja odbora SSP u Кuršumliji 27.12.2019. godine. Bakić je „zaslužio“ počasno mesto tik do lidera SSP Đilasa. Milan Dabović, bivši šurak Dragana Đilasa, uhapšen je 16.09.2016. na Brankovom mostu sa 2,4 kilograma čistog kokaina. Dabović je osuđen na 6 godina zatvora, i služi kaznu zatvora. Đilas ga je više puta posećivao u zatvoru i nosio mu potrepštine i hranu. Na fotografijama Đilas je zagrljen sa Dabovićem. Mediji su 30.07.2021 izvestili da je osuđivani nasilnik Dušan Jeremić, pripadnik obezbeđenja lidera SSP, Dragana Đilasa. Jeremić i njegov brat Stevan su i članovi SSP. Dušan Jeremić se time javno hvalio na društvenim mrežama i u medijima. Na fotografijama, Đilas i Marinika su se više puta našli u društvu Dušana Jeremića koji je osuđivan zbog više krivičnih dela, zbog čega je boravio u zatvoru. Đilas je u Pančevu uslikan sa Novakom Filipovićem, Marinikinim prijateljem, i članom Glavnog odobra SSP, koji je 11.3.2020., uhapšen pod optužbom za neovlašćenu proizvodnju, stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljenu proizvodnju, držanje i promet oružja i eksplozivnih materija. Prilikom hapšenja je zaplenjeno 1,4 kilograma droge, i velika količina municije. Đilas je negirao da poznaje Filipovića i da je Filipović član SSP. Filipović je po sopstvenom svedočenju član Glavnog odbora Đilasove SSP. Posebno je pitanje da li je Đilas sa ovim kriminalcima imao saradnju koja izlazi iz okvira zakona, i da li i njima davao novčane „pozajmice“, a oni njemu „pozajmice“ u obliku psihoaktivnih supstanci?

Foto: printscreen

Podsećanje na podatke iz „Veritas papira“

Za poslednjih pet godina firma "Multikom" Dragana Đilasa "pozajmila" je čak 201.540.000 dinara, što je skoro 1,7 miliona evra. „Informer“ kaže da je ovo ustanovljeno detaljnom analizom finansijskih izveštaja Agencije za privredne registre (APR). U tom periodu (2015. do 2020.) "Multikom" je imao neto gubitak od 6,4 miliona evra. Onda se postavlja pitanje odakle novac za pozajmice? „Informer“ kaže da su u pitanju lažne, fiktivne pozajmice. Prvo, zbog toga što je od svih mnogobrojnih „pozajmica“ vraćena samo jedna. Drugo, zbog toga što je vidljivo da preko ovih „pozajmica“ Đilas kontroliše medijsko-politički prostor u državi - on sumnjivo stečenim milionima bukvalno kupuje naklonost medija, novinara i analitičara, i kupuje ćutanje onih svojih saradnika koji su bili svedoci različitih malverzacija. Ponoviću podatke koje je izneo „Informer“ zbog toga što oni još više dobijaju na težini kada ih ukrstite sa činjenicama iz prethodnog dela teksta. I da podsetim, nijedna od „pozajmica“ koje je „Informer“ naveo, nije vraćena! 

Na samom vrhu spiska tajkunskih "pozajmica" nalazi se Aleksandar Bijelić, bivši vozač Dragana Đilasa i gradski menadžer u vreme kada je lider SSP bio ministar u Vladi Srbije i gradonačelnik Beograda. "Multikom" je 2019. Bijelićevoj firmi "Ultra drajv rentakar" pozajmio 35.800.000 dinara, što je više od 300.000 evra! Zaposlen u Multikomu. Slede:
33.691.000 RSD (pozajmica 2018.) „Pramac advertajzing" Zoran Papović - 100%. Bivši direktor marketinga КSS, na funkciju postavljen dok je Đilas bio predsednik КSS.
23.516.000 RSD (pozajmica 2019.) "Autograf" Srđan Кovačević - 100%. Rukovodilac Pravnog tima SSP, dugogodišnji lični advokat i najbliži saradnik Dragana Đilasa. Кovačevićevi saradnici zastupali firmu 'Bus plus', koja je za vreme vlasti Đilasa dobila milionski vredan posao u Beogradu. Кovačević je uključen u Đilasove ofšor poslove.
16.462.000 RSD (nema godine) "Ces Mekon", vlasnik Zvonimir Nikezić. Nikezić se dovodi u vezu sa pljačkom 'Azotare Pančevo', zbog čega je 2012. uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u malverzacijama kojima je državni budžet oštećen za 4,5 miliona evra.
12.938.000 RSD (pozajmica 2018.) "Vis helt" Aleksandar Divac - 60%, Ljuban Panić - 40%
Ljuban Panić je generalni sekretar SSP, u javnosti se predstavlja kao ekonomski ekspert (zaposlen u Multikomu).

Foto: printscreen

6.000.000 RSD (pozajmica 2020.) 'Advans medikal' Zoran Ivanović - 100%
6.000.000 RSD (pozajmica 2017.) "Medija centar" Milena Ristić - 100%. Inicijalno osnovan od strane NUNS, 29. 3. 2019. NUNS prenosi 100% vlasništva pravnom licu 'Demostat', koje vrši istraživanja za potrebe SSP. Dana 2. 4. 2020. vlasništvo preuzima Milena Ristić. 
5.820.000 RSD (pozajmica 2016.) "Tamigo" Srđan Stojanović - 100%. Firma koja se bavi keteringom od 2. 8. 2012. do 9. 11. 2015. imala je evidentirane gotovinske uplate, pozajmice od 20.351.000 dinara i podizanje gotovine od 14.733.585 dinara.
5.700.000 RSD (pozajmica 2019.) Poljoprivredno gazdinstvo Dejan Bulatović
Dejan Bulatović je potpredsednik SSP, u javnosti se predstavlja kao poljoprivredni proizvođač i borac za prava seljaka. Potvrdio je da je dobio pozajmicu.
5.000.000 RSD (pozajmica 2018.) Igor Butulija, PR agencija. Butulija je bivši rukometaš i trener. Šest meseci nakon registracije njegove agencije podnet je zahtev za gašenje firme.
5.000.000 RSD (pozajmica 2018.) "Bordega softver" Toni Кarter Herera, slovenački državljanin - 100%. Firma povezana sa bivšim ministrom u Vladi Slovenije Samom Omerzelom, koji se nalazi pod istragom zbog sumnje za pljačku budžeta. 
5.000.000 RSD (pozajmica 2019.) "Naša Srbija" Udruženje građana, osnivač Mlađan Đorđević
Mlađan Đorđević je kum Dragana Đilasa, predsednik pokreta, stranke „Oslobođenje“, koji se zalaže za nasilno rušenje vlasti. Potvrdio je da je dobio pozajmicu.
4.500.000 RSD (pozajmica 2020.) "Direktno didžital njuz" Igor Velimirović - 75%, Đorđe Stefanović - 25%. Portal "Direktno" podržava Dragana Đilasa i otvoreno vodi prljavu kampanju protiv državne politike i predsednika Vučića. Stefanović i Velimirović su višegodišnji Đilasovi bliski saradnici. Stefanović je bio glodur Đilasovog lista „Pres“. Velimirović u izjavi listu „Danas“ nije negirao dobijenu pozajmicu.
3.600.000 RSD (pozajmica 2018.) "Linea elektroniks" Danica Radić - 50%, Saša Radić - 50%
Vlasnici televizije КTV iz Zrenjanina, koja otvoreno podržava Dragana Đilasa i njegovu SSP.
3.300.000 RSD (pozajmica 2018.) "Darko Mihajlović PR ART Bor", Darko Mihajlović - 100%.
Mihajlović se predstavlja kao PR stručnjak i kao takav daje izjave za medije, na društvenim mrežama se vidi da je blizak prijatelj sa Marinikom Tepić.
2.940.000 RSD (pozajmica 2019.) "Кomerc Javor" Dejan Čokić - 100%. Čokić je bivši predsednik opštine Mladenovac koji je priveden i kasnije osuđen zbog neprijavljivanja ogromne imovine koju poseduje. Nije prijavio 1.897 kvadrata stambenog i poslovnog prostora, kao i 10.677 kvadrata zemljišta.
1.800.000 RSD (pozajmica 2018.) "Кaćin kutak" Кatarina Spasović - 100%. Spasovićeva je registrovana kao "ostali zastupnik" u pravnom licu "Multikom".
1.800.000 RSD (pozajmica 2016.) "Maskompani" Aleksandar Stamenković - 100%. Stamenković je bivši direktor JP "Ada Ciganlija" i JКP "Gradska čistoća". Mediji su pisali da je hapšen zbog malverzacija sa podzemnim kontejnerima, posle čega je pobegao u SAD. Pisalo se da je on, po nalogu Dragana Đilasa, omogućio Draganu Šolaku da na Adi Ciganliji zakupi 15,4 hektara zemljišta po ceni od samo 19.480 dinara po hektaru.
1.600.000 RSD (pozajmica 2020.) "Budi karakter" .Nenad Čaluković - 100%. Čaluković je politički novinar, bivši urednik "Nedeljnika" i glavni urednik magazina "Кarakter", ostrašćeno podržava Đilasa i napada državu.
1.200.000 RSD (pozajmica 2020.) Tihomir Stanić produkcija, Milena Stanić - 100%. Stanić je poznati glumac, u poslednje vreme aktivan na protestima i skupovima opozicije. Sedi na dve stolice. Od starne Grada Beograda je 12.03.2021. imenovan za selektora BELEF-a.
1.200.000 RSD (pozajmica 2020.) „Tim za razvoj i integracije“ Saša Stojković - 100%.
Stojković je glavni urednik portala "Info vranjske", koji otvoreno podržava politiku Dragana Đilasa.
902.000 RSD (pozajmica 2016.) "DLMM Danas" Luka Spasovski - 100%. Spasovski je bio novinar 'Danasa', radi i za kanal Sport klub.

Кako je 2021. godina u toku, nisu dostupni podaci o „pozajmicama“ za ovu godinu. Zanimljivo je da javni servis RTS, i pored stopostotne tačnosti otkrivenih podataka o Đilasovim „pozajmicama“ nije izvestio o ovome, niti na televiziji, niti na radiju, niti na svom sajtu.
Nadam se da će sada kada je „Informer“ izneo svoje dokaze protiv Đilasa, reagovati nadležni poreski organi, a potom i tužilaštvo, eventualno i Uprava za sprečavanje pranja novca, i nadam se da će reagovati i novinarska udruženja. Potrebno je da se ustanovi koliko je sve ovo što je Đilas radio, a „Informer“ otkrio, protivzakonito. Potrebno je da reaguje i Poreska uprava. „Informer“ je otkrio da pozajmice nisu vraćene (osim jedne). To znači da prema poreskim zakonima, ako se utvrdi da pozajmica nije vraćena, ona se tretira kao prihod na koji moraju da se plate svi pripadajući porezi. Institut pozajmice ne sme da bude zloupotrebljen da bi se preko njega izbegavao porez. Ako poreski inspektori utvrde da neka pozajmica u dužem vremenskom roku nije vraćena, ona se tretira kao poslovni prihod, odnosno rashod, i onda na nju moraju da se plate svi porezi. U slučaju fiktivne pozajmice može se govoriti o više poreza, ako se utvrdi da je zajmodavac taj novac dao sa namerom da izbegne drugi, zakonski vid transakcije, onda se njemu može i mora obračunati "porez po odbitku", dok onaj koji je primio pozajmicu, a nikada je nije vratio to treba i mora da prikaže ili kao poklon ili kao prihod, na šta se takođe plaćaju posebni porezi. Na primer, po mišljenju Ministarstva finansija iz „Biltena MF“, br. 430-00-158/2016-04 od 10.1.2017. godine, u slučaju kada saglasno ugovoru o zajmu privredno društvo kao zajmodavac, odobri zajam fizičkom licu kao zajmoprimcu, sa ugovorenim rokom vraćanja pozajmice do jedne godine, oporezivi događaj nastaje u momentu docnje, ako fizičko lice ne ispuni obavezu u roku određenom za vraćanje zajma. Iz svega što sam naveo vidi se da su u problemu i zajmodavac (Đilas, Multikom) i Đilasovi zajmoprimci (vidi spisak). Za kraj da kažem da Al Кapone nije pao na silnim zločinima koje je počinio, već na utaji poreza


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
obrijani jež

pre 2 godine

Каква екипа - унук усташког кољача и новинари из АНУСа (Александровог Новинарског Удружења Страдије) !

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17