• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

19.10.2021

10:01

Gradonačelnik Subotice: Srbima je i pesma zabranjena

Strahinja Babović

Politika

Gradonačelnik Subotice: Srbima je i pesma zabranjena

Podeli vest

Nakon istorijskog dana za grad na čijem sam čelu, u kojem je predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo mnogo lepih vesti za Subotičane i tokom kojeg je, sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, obeležio početak radova na železničkom projektu od međunarodnog značaja, dočekuju me neverovatni novinski naslovi iz Sarajeva, u kojima se tvrdi da je predsednik Vučić bio „provokatorski nastrojen“ jer je zapevao „Tamo daleko“ na večeri posle svečanosti.

Dugo sam u politici, mnogo sam toga video i na mnogo loših stvari navikao ali da će pesma o srpskom stradanju, delo koje peva o našim ranama u Prvom svetskom ratu, biti od bilo koga nazvana „provokacijom“ to me je ipak zateklo.

„Tamo daleko“ pevali smo uz naše subotičke tamburaše, baš kao što je, uz tamburaše, prvi put i snimljena 1917. godine. Setna melodija, reči koje govore o žrtvi oca i sina za otadžbinu i seoskim ognjištima koja su vojnici ostavili za sobom tragične 1915. godine, suština su muzičkog dela koje dira u srce svakog Srbina. Tako je i Nikola Tesla, kao svoju poslednju želju, zatražio da se „Tamo daleko“ čuje na njegovoj sahrani. 

Samo valjda predsednik Srbije nema pravo da je čuje i da je peva. Mnogima je ambicija u regionu da hapse Srbe, za šta se stalno izmišljaju novi razlozi, pa je evo i srpska pesma došla na red kao nešto neoprostivo. Svi drugi mogu da pevaju, samo je Srbima i srpskim liderima i pesma zabranjena, čak i kad pevaju o majci koja ih je rodila ili plemenitim žrtvama od pre jednog veka. Uzgred, te srpske žrtve pale su i za oslobođenje Sarajeva, 6. novembra 1918. godine.

Predsednika Aleksandra Vučića poznajem kao izuzetno ozbiljnog i posvećenog čoveka, koji je uvek u brigama i obavezama i zato je za mene bila posebna čast i zadovoljstvo videti ga u retkom trenutku predaha. Emocija koja ga je juče pokrenula na pesmu, je emocija prema Srbiji, ljubav prema zemlji kojoj je posvetio svoj život. Nju su, jednako kao ja, osetili i naši mađarski prijatelji i niko se nije osetio isprovociranim. Žalosno je što ljubav prema Srbiji predstavlja nešto negativno za mnoge medije i političare iz naroda sa kojima smo sedam decenija proveli u zajedničkoj državi. 

Aleksandar Vučić je pružio ruku prijateljstva svima, oni koji su je prihvatili, sa nama danas ostvaruju zajedno velike rezultate. Oni koji bi da zabranjuju pesme, nemaju šta da ponude ni regionu, ni svojim građanima.

Gradonačelnik Subotice
Stevan Bakić


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ringispil

pre 2 godine

Koga briga vise sta pisu mungosi iz Sarajeva. Vukojebina bio to ce i ostati dok mungosi vladaju.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17