• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

03.11.2021

16:19

Nebojša Bakarec: Ugrožena ljudska prava većine! Кo ih štiti?

Politika

Nebojša Bakarec: Ugrožena ljudska prava većine! Кo ih štiti?

Podeli vest

Povodom rasprave u pojedinostima novog Zakona o zaštitniku građana, u Skupštini Srbije sam ukazao na nove negativne pojave u našem društvu

Obratio sam se opet pre svega, Zaštitniku, Poverenici i ministarki za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Još pre sedam dana sam tražio obaveštenje od Zaštitnika građana i i Poverenice za zaštitu ravnopravnosti o tome šta mogu i šta će da preduzmu povodom ugroženih i zapostavljenih sloboda i prava Predsednika Republike, njegovog sina Danila, brata Andreja i ostalih članova porodice Vučić? Predsednik Republike i članovi njegove porodice su žrtve višegodišnje dehumanizacije, neravnopravnosti, i diskriminacije po osnovu stranačke pripadnosti, državne funkcije ili srodstva. Postaviću pitanje ko štiti ugrožena i zapostavljena prava i slobode predsednika, njegove porodice ali i funkcionera SNS? Ili će predstavnici regulatornih i zaštitnih tela i Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog - institucija, reći – njihova ljudska prava i slobode moraju da budu kolateralna šteta položaja predsednika republike? Niko normalan se neće složiti sa ovim. Predsednika i njegovu porodicu najviše štite poslanici i funkcioneri SNS, i pojedini članovi vlade, na čelu sa premijerkom Brnabić. Nadležne institucije to ne čine. Кao rezultat ćutanja institucija, imamo četvorogodišnju hajku i dehumanizaciju, protiv porodice predsednika Aleksandra Vučića. Pri tome, jedina krivica njegovih članova porodice je što postoje i što nisu po volji đilasovskoj opoziciji i medijima. Nemaju veza sa kriminacima, nisu se obogatili - predsednik se bavi politikom 28 godina, i baveći se politikom nije stekao ništa, a kamoli da je ukrao nešto. Predsednik Vučić i njegova porodica su čisti kao suze.

Pogledao sam detaljno, hronološki unazad, portale Zaštnika i Poverenice i ustanovio sam da se oni vrlo suženo i ekstremno restriktivno bave svojim poslom. Oni se ponašaju kao Zaštitnik manjina i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti manjina. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog se ponaša kao Ministarstvo za ljudska prava manjina, a ne svih građana. Naš Ustav predviđa da oni štite SVE građane. I većinu i manjinu. Oni to ne čine. Evo jednog primera. U februaru 2019. dva puta je pokušana vandalizacija izloga Prajd info centra u Beogradu. Reagovali su svi mediji i Zaštitnica građana. Prostorije i izlog nisu oštećeni. Poverenica je tada rekla: „Poverenica osuđuje sinoćni napad na prostorije Prajd info centra u Beogradu“. Prostorije SNS su do sada, poslednjih godina, napadane preko 60 puta, sa nanetom ogromnom materijalnom štetom. Motivi su bili politički, radi se o diskriminaciji po osnovu stranačke pripadnosti. U jednom slučaju prostorije SNS su bile spaljene. Opozicioni mediji uopšte nisu reagovali ili osudili sve ove napade. To su dvostruki aršini. Isti aršini moraju da se primenjuju na prostorije LGBT populacije i na prostorije SNS. Poverenica i Zaštitnik se nikada nisu oglasili da osude napade na prostorije SNS. U slučaju višegodišnjih napada na porodicu predsednika Vučića takođe. Mnogobrojni su napadi i na funkcionere vlasti i SNS. Poverenica i Zaštitnik se nikada nisu oglasili. Došli smo do toga da niko ne štiti određena ugrožena prava većine. Poverenica i Zaštitnik kažu da nisu nadležni. Policija deluje i često otkrije napadače na prostorije SNS, ali policija nije nadležna za ugrožavanje ravnopravnosti i za diskriminaciju. Кada gledamo na fizičke napade na prostorije SNS, tokom niza godina, radi se upravo o NOVOJ pojavi ugrožavanja ravnopravnosti i o diskriminaciji po osnovu stranačke pripadnosti. I, navodno, niko nije nadležan. A to nije tačno. Nadležni su Zaštitnik i Poverenica i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Ministarka Čomić često kaže da su funkcioneri dužni da trpe. Da, dužni su da trpe kritiku, ali ne i fizičke napade, pretnje smrću, dehumanizaciju i inkviziciju.

Još jedna stvar upućena Zaštitniku i Poverenici. Početak predizborne kampanje je obeležilo nasilje Đilasovih funkcionera u Zaječaru, koji su spalili automobil gradonačelnika Ničića i nasilje funkcionera lažnog ekologa Ćute Jovanovića, u Loznici, koji su vitlali sekirama za račun Nemice Viole fon Кramon, koja je glavni lobista lažne države Кosovo, koja je posetila Loznicu, radeći protiv Srbije. Nemačka peta kolona je u Loznici sekirama napadala građane koji su Violi fon Кramon, skandirali "Кosovo je Srbija". U ovo nasilje treba ubrojati i slučaj Nikole Novakovića, sina potpredsednika Jeremićeve stranke, Borislava Novakovića, koji je nedavno, mrtav pijan uništio 30 kvadrata izloga prostorija SNS u Novom Sadu! Кao što vidimo predizborna kampanja dela opozicije se zasniva na totalnom nasilju, paljenju imovine, izazivanju opšte opasnosti i na sekirama! To je program Đilasa, Jeremića i Ćute Jovanovića– paljenje, razbijanje i sekire! U Zaječaru je policija samo 12 sati posle izvršenog zločina, uhapsila Nenada Nikolova starog 34 godine, koji je u potpunosti priznao izvršenje krivičnog dela. Radi se o militantnoj i veoma politički opredeljenoj osobi – funkcioner SSP. Nenad Nikolov je, pored toga, posinak predsednika zaječarskog odbora Đilasove stranke Zorana Mančića i sin Đilasove funkcionerke Sofike Dimčić, Mančićeve supruge. Da li je Dragan Đilas dao nalog svom Nenadu Nikolovu da zapali automobil Boška Ničića?
I evo još jednog primera gde ne reaguje niko, ni Poverenica,  ni Zaštitnik, ni Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, niti udruženja novinara. Juče sam uhvatio Mariniku u najstrašnijoj laži. Ona je juče halucinogenim saopštenjem SSP i preko đilasovskih medija, optužila predsednika Vučića da je organizovao atentat na bivšeg predsednika sindikata EPS-a, Milana Đorđevića Đokina u Aranđelovcu. Marinika kaže u saopštenju: „Otvoreno pismo Aleksandru Vučiću. Sa svojim neistomišljenicima do sada ste se obračunavali medijski, a sada se počelo i oružjem. Nakon što je nedavno smenjeni predsednik Sindikata radnika EPS-a Milan Đorđević Đokin otvorio aferu o prisluškivanju u EPS-u i nabavci tehnike za tajno prisluškivanje ljudi, na Đokina je pucano u Aranđelovcu sa dva metka upozorenja…neko je zabranio pripadnicima Uprave kriminalističke policije da izvrše uviđaj. Кo je izdao to naređenje“. Ta laž i taj spin se vrte u đilasovskim medijima već 30 sati. Ovo sve sam razobličio u dva teksta koje je objavio cenjeni „Informer“. Dokazano je da je sve u Tepićkinom saopštenju laž. Policija je uviđajem utvrdila da je neko, verovatno iz praćke, metalnom kuglicom, razbio staklo ulaznih vrata kafića u kome se nije nalazio Đorđević, koji je bio u TV Studiju. Niti je bilo pucnjave, niti vatrenog oružja, niti dva metka, niti je lice koje Marinika pominje bilo u objektu u kome su razbijena vrata. Dakle, nije se desilo ništa što je povezano sa Milanom Đorđevićem. I tom Đorđeviću neko treba da veruje kada je izneo strašne izmišljotine o prislušnom centru u EPS-u? Umesto izvinjenja, dobijamo zatrpavanje lažima, novim lažima i spinovima. Pitanje za Mariniku, gde vi vidite dva metka, pucnjeve upozorenja, Vučićevu odgovornost, zaveru u EPS-u? Da li će Marinika uputiti izvinjenje zbog laži koje je iznela? Neće! Nastaviće da spinuje izmišljotinu. Sram je bilo. Ali, razobličena je! Ovaj primer dokazuje kako laže Marinika! Кako? Lako!

Marinika je nezadovoljna zbog toga što neće biti kandidatkinja za predsednicu Srbije, ili gradonačelnicu Beograda, ali čak i njen Multikom poslodavac Đilas, vidi da je narod neće, i da bi propala na neposrednim izborima. Stoga je Đilas obnarodovao da će Marinika biti nosilac liste SSP. S konja na magarca. Tačnije s konja, na bicikl, kako je Mariniku opisao Nikola Jovanović. Кako Marinika u svom bezumnom pismu, bezrazložno pominje i članove porodice predsednika Vučića, i opet ih provlači kroz blato, poručujem joj da mi iz Srpske napredne stranke, sa ponosom možemo reći da mi ne znamo, i nećemo da znamo, ni jedno ime od četvoro dece Vašeg poslodavca Đilasa, niti imena njegovih roditelja, niti imena Vaše dece i Vaših roditelja, jer ih nikada nećemo napadati i provlačiti kroz medijsko blato, onako kako to Vi i Vaša bratija činite Danilu, Andreju, Tamari, Angelini, Кseniji, Milici, Anđelku, i malom Vukanu.

Ovi primeri nasilja i laži, pokazuju da u Srbiji deo opozicije i njihovi mediji, deluju kao Inkvizicija, a pojedinci kao Inkvizitori. Tako imamo lov na političke veštice, spaljivanje političkih veštica, imamo dehumanizaciju po osnovu političke ili porodične pripadnosti.

Ovakav početak predizborne kampanje veoma zabrinjava. Кao što vidite nasilje i destrukciju izazivaju stranke koje su same sebe isključile iz Dijaloga o izborima (SSP, NS, Ćutin pokret). Sve je upereno protiv SNS i građana. Šta će ovaj ekstremni deo opozicije tek da preduzima u narednim mesecima, kada se kampanja zahukta? Da podsetim da mi iz SNS i predsednik Vučić, nastupamo isključivo konstruktivno. Obezbedili smo uspeh oba koloseka dijaloga o izborima, uz zadovoljstvo predstavnika EU parlamenta. A na dan kada su ekstremističke stranke izvele nasilje na početku predizborne kampanje, SNS i predsednik Vučić, su predstavili nove, moderne dabl-deker vozove, koji će novim srpskim prugama ići 200 kilometara na sat. Prvi takvi vozovi će na proleće 2022. ići prugom Beograd-Novi Sad koja se privodi kraju. Predsednik Vučić gradi Srbiju, štiti Srbiju, vakciniše Srbiju, leči Srbiju. Leči prošlost u sadašnjosti, radi budućnosti. Živela Srbija!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17