• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.11.2021

10:30

ALARMANTNO! OPSTANAK SRBA NA KIM BEZ OVA DVA OBJEKTA NEĆE BITI MOGUĆ?! Kurti spremio pakleni plan, pitanje je trenutka kada će Priština pokušati...

Fotoilustracija/AP Photo/Kosovoonline

Politika

ALARMANTNO! OPSTANAK SRBA NA KIM BEZ OVA DVA OBJEKTA NEĆE BITI MOGUĆ?! Kurti spremio pakleni plan, pitanje je trenutka kada će Priština pokušati...

Podeli vest

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da je na KiM energetska situacija komplikovana i upozorio da zbog toga nije isključeno da će Priština pokušati da zauzmu trafo-stanicu Valač i hidroelektranu Gazivode

- Prenosnom mrežom na severu upravlja EPS, a Priština želi da preuzme prenosnu mrežu kao i naplatu. A to bi ponovo bila jednostrana akcija. Briselskim sporazumom nije definisana oblast energetike, ali su se kroz dva sporazuma omogućili osnivanje dve kompanije ''EPS trgovina'' i ''Elektro Sever''. Umesto da poštuju sporazum i omoguće rad te dve kompanije, oni prave dogovore sa albanskim kompanijama o preuzimanju tog tržišta - naveo je Drecun.

Drecun je rekao da nije isključeno da će Priština preduzeti jednostrane akcije ako ne mogu na legalan način da preuzmu snabdevanje na severu.

Kaže i da je stav SAD i EU, kada je reč o implementaciji Briselskog sporazuma veoma značajan, jer oni i te kako mogu da utiču na Prištinu.

Drecun je za RTS rekao dodao da taj uticaj postoji i da je veoma važno što su rekli da moraju da implementiraju deo sporazuma koji se tiče ZSO.

- Kurti ne samo da se protivi tome već preduzima i druge jednostrane akcije koje dodatno urušavaju postignuto - kazao je on.

Foto: Tanjug

Milovan Drecun



Prema njegovim rečima, Beograd može da upozori na akcije koje Priština priprema, jer naš narod ne može da dozvoli da mu život zavisi od dobre volje Prištine koja nije dobronamerna.

- To je pitanje života i opstanka. Oni znaju da će se srpski narod tome suprostaviti, a oni ne kreću bez specijalnih jedinica u takve jednostrane akcije, a kada angažujete specijalne snage nasilje je neizbežno - naveo je Drecun.

Prema njegovim rečima, dijalog neće biti nastavljen pre završetka drugog kruga lokalnih izbora i konačnih rezultata.

Za "Otvoreni Balkan" Drecun kaže da to nije samo inicijativa, već proces koji treba da realizuje političke dogovore.

- Ne znam zašto bi se bilo kome pravdali i zašto bi bilo kome smetalo da se region razvija. Ovo nije rezervni plan članstvu u EU, već je to u duhu evrointegracija - rekao je Drecun i naveo da već na gradilištima možemo videti putno stranih radnika.

EU mora mnogo više da pomogne zemljama regiona da se brže razvijaju i da im olakša put ka članstvu, a ne da im odmaže, ocenio je Drecun.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 2 godine

Srbi sa severa ne placaju racune iako im ih EPS salje i time ostecuju budzet Srbije, od koje ocekuju pomoc. Srbija se obavezala da ce EPS napraviti firme posebno za sever KiM ali to nije uradila. Sta je sporno?

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija