• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.11.2021

13:47

Ako ne razmišljate o budućnosti, ne možete ni da je imate! Zagledani decenijama unapred, mi je spremno dočekujemo!

printscreen

Politika

Ako ne razmišljate o budućnosti, ne možete ni da je imate! Zagledani decenijama unapred, mi je spremno dočekujemo!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji obeležavanja početka radova na deonici Novi Sad-Kelebija, u okviru projekta brze pruge Beograd-Budimpešta, a događaju prisustvovali su i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto i ambasadorka Narodne Republike Kine Čen Bo


14.21 - Obeležen početak radova 

Pritiskom na tastere, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto, ambasadorka Narodne Republike Kine Čen Bo, direktor ogranka kineskih železnica u Srbije i predsednik Vučić obeležili su početak radova na izgradnji druge deonice brze pruge Beograd - Budimpešta kroz Srbiju, od Novog Sada do Subotice i granice sa Mađarskom kod Kelebije.

Foto: Informer

 

14.10 - Obraćanje predsednika Vučića 

- Ako ne razmišljate o budućnosti, ne možete ni da je imate. Zagledani decenijama unapred, mi spremno dočekujemo budućnost i dobro znamo šta treba da uradimo da bismo se u potrpunosti spremili - rekao je Vučić na početku obraćanja.

- Ovo je jedan od najvažnijih zadataka. Izvinio bih vam se što stojite ovde na hladnoći, ali za 3 godine ćemo da se setimo koliko je ovo bilo važno. Tada će biti završena ova pruga. To je tu, to je sutra. Ne zaboravite da već 3 decenije ne znamo šta je pristojan voz i pristojna pruga. Za samo tri godine imaćemo izgrađanu prugu, a Mađari će je završiti 2025. godine. Ovo će da nam znači i za bolji životni standard, bolje penzije, bolje plate, bolju budućnost - rekao je predsednik. 

- Da nije bilo premijera Orbana, predsednika Sija, mi ne bismo imali ovakve odnose. Naše prijateljstvo danas niko ne može da sruši. 

- U politici ništa kaće od zahvalnosti ne traje, a ja hoću da mi Srbi budemo drugačiji.

- Za samo dva sata i 15 minuta moći ćete da budete u centru Budimpešte - rekao je ponosno Vučić.

- Nastavićemo da se borimo, rezultati će biti bolji! Bićete ponosni na svoju zemlju i obezbedićete bolju budućnost za svoju decu. Živelo prijateljstvo Kine, Mađarske i Srbije - završio je Vučić. 

13.30 - Stigao predsednik Vučić

Predsednik Vučić je po dolasku pozdravio okupljene na ceremoniji i istakao da će uskoro biti dostupni komercijalni prevozi.

- Dobar dan, drago mi je da vas vidim - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da takvi projekti menjaju izgled naše zemlje i predstavljaju ključnu promenu, kao i da simbolizuju napredak Srbije i da Srbija dobija modernu prugu za 21. vek i da će oživeti okolna mesta.

– To su nekad bila zapuštena mesta u našoj zemlji ali sad se sve to radi. Biće moderno, biće čisto. Ovi projekti menjaju stvari i predstavljaju ključnu promenu i dokaz su da smo uspeli. Mnogo sam ponosan na to što sad vide više dokaza da se nešto radi. Veoma sam ponosan na napredak naše zemlje. Ovo će biti velika železnička stanica i biće veoma moderna – rekao je Vučić na ceremoniji.

Kaže da će u Novom Sadu biti izgrađena velika i moderna železnička stanica za brzu prugu, kao i da će ukupno na trasi od Novog Sada do mađarske granice biti izgrađeno ukupno 49 podvožnjaka, nadvožnaka i sličnih objekata.

- Sve ovo je prvo trebalo zamisliti, pa napraviti - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik je je pozdravio i okupljene kineske radnike, koji su mahali zastavama Srbije i Narodne Republike, rekavši im: "Njihao, kineska braćo!"

 

 

 

Vučić i Sijarto su, zajedno sa drugim gostima, odgledali simulaciju vožnje brzom prugom u kojoj se voz na delu pruge kretao brzinom i većom od 200 kilometara na sat.

Takođe, Kinezi su predstavili maketu brze pruge u pograničnom delu između Srbije i Mađarske, a Vučić je rekao da će sa srpske strane vozovi na tom delu moći da idu brzinom između 120 i 160 kilometara na sat.

Predsedniku je predstavljena i maketa kineskog brzog voza.

Foto: Tanjug

Predsednik je pogledao video-snimak simulacije vožnje od Novog Sada do Beograda. 

 

Brza pruga, deonica od Novog Sada do Kelebije

Radovi na izgradnji druge deonice brze pruge Beograd - Budimpešta kroz Srbiju, od Novog Sada do Subotice i granice sa Mađarskom kod Kelebije počinju danas u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

Pruga Novi Sad - Subotica duga je 108,2 kilometra i na toj trasi biće izgrađeno ukupno 49 podvožnjaka, nadvožnjaka i sličnih objekata.

Foto: Tanjug

Obeležavanju početka radova prisustvuju i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter SIjarto, kao i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Foto: Informer

Komercijalni ugovor o modernizaciji i rekonstrukciji železničke veze između Srbije i Mađarske na teritoriji Srbije za deonicu Novi Sad-Subotica-državna granica kod Kelebije, vredan 943 miliona evra 2018. godine potpisali su Infrastruktura železnice Srbije i konzorcijum kineskih kompanija "Čajna rejlvej internešenel" (China Railway International) - "Čajna komjunikejšn konstrakšn kompani" (China Communications Construction Company - ČČ).

 



Ovaj projekat biće finaisran iz kredita koji je dala kineska Eksim banka.

 

Foto: Tanjug

Posao izgradnje pruge za velike brzine na ovoj deonici obuhvata trasu dvokolosečne pruge i stanice sa objektima na pruzi, rekonstrukciju i modernizaciju železničkih čvorova Novi Sad, Vrbas i Subotica, denivelaciju ukrštanja pruge sa drumskim i pešačcko-biciklističkim stazama, kao i ugradnju elektrotehničke infrastrukture koja omogućava bezbedno odvijanje saobraćaja projektovanim brzinama i uvođenje evropskog sistema upravljanja železničkim saobraćajem.

Projektom je planirana rekonstrukcija devet železničkih stanica, (Novi Sad, Sajlovo, Kisač, Stepanovićevo, Zmajevo, Bačka Topola, Žednik, Naumovićevo i Subotica), kao i tri nove stanice sa staničnim kapacitetima (Rumenka, Vrbas i Lovćenac).

Foto: Informer

U Vrbasu će biti izgrađen i vijadukt dužine 1,6 kilometara.

Ministar Momirović je generalnom direktoru ogranka Kineskih železnica u Srbiji Džou Sinu uručio rešenje o građevinskoj dozvoli za deonicu Novi Sad-Subotica-Kelebija 28. oktobra, tokom zvanične posete kineskog ministra inostranih poslova Vang Jia Srbiji.

Foto: Informer

Do marta naredne godine trebalo bi da bude puštena u saobraćaj deonica brze pruge ka Mađarskoj od Beograda do Novog Sada.

 

Ceremonija obeležavanja početka radova održava se kod Železničke stanice Novi Sad - Ranžirna.

U Novom Sadu okupilo se nekoliko hiljada ljudi da dočeka i pozdravi predsednika.

Foto: Informer

Foto: Informer

Foto: Informer

Foto: Informer

Foto: Informer

Foto: Informer

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
drasko

pre 2 godine

Zahvaljujuci predsedniku Vucicu, Srbija se bez prestanka gradi. Nove fabrike, nove skole, nove bolnice, novi putevi i to u vreme pandemije. Zadovoljstvo je ziveti u Srbiju.

Zaharova

pre 2 godine

Kakav Vucic pola zemlje Kinezi zauzeli a nisu tu za lepe oci nego interes a nasa steta.

Marija

pre 2 godine

Ovo je veoma važan događaj za Srbiju, ovo je još jedan dokaz koliko naša zemlja radi i ulaže u bolji život građana.

drasko

pre 2 godine

E ovo treba gradjani Srbije da nagrade na izborima. Uporan i posten rad uvek daje rezultate.

Emina

pre 2 godine

Otkako je Vučića, Srbija se izgradila i dok god on bude bio tu, Srbija će biti još razvijenija i još prosperitetnija zemlja. Ovaj čovek je najažurniji i najbolji predsednik Srbije ikada i treba i narednih godina da bude na toj poziciji, jer je malo i retko takvih lidera.

Jale

pre 2 godine

Vazno je da se nasa zemlja gradi, sve pohvale za ovu vlast!

ljuba

pre 2 godine

Fantastican projekat pre par nedelja je pocela izgradnja iz Subotice sada krece iz suprotnog smera kako bi pruga sto pre bila gotova i stavljena na uslugu gradjanima Srbije.

Milanche

pre 2 godine

Nekada nezamislivo , a sada realno i izvesno brza pruga u Srbiji.

Gogi20

pre 2 godine

Srbija napreduje velikim koracima, privlačenjem stranih investicija i izgradnjom drumske i železničke infrastrukture koja će u mnogome olakšati generalno život u Srbiji a i u regionu.

drasko

pre 2 godine

Srbija je postala lider ne samo na balkanu nego i u Evropi, u doba pandemije kod nas nista ne staje, cak sta vise radi se i gradi na svakom koraku.

Merima

pre 2 godine

U Srbiji se sve više radi i gradi uprkos pandemiji kovida 19.

Igor

pre 2 godine

Izgradnja saobraćajne infrastrukture je jasan pokazatelj razvijenosti neke zemlje. Svakoga dana niču nove pruge, putevi itd i to je za svaku pohvalu. Konkretno, što se tiče ove pruge samo ću reći bravo. Olakšaće se život i rad mnogima.

Boris

pre 2 godine

Pruga Beograd-Budimpešta je važna kako za Srbiju, tako i za Mađarsku. Lepo je što ćemo imati jednu modernu prugu i što ćemo nesmetano i brzo moći da završavamo sve voje obaveze. Ujedno i povezivanje naše dve zemlje i na ovaj način jača još dodatno naš korektan odnos.

Sneza

pre 2 godine

Srbija se svakog dana izgradjuje sve vise i vise!

andrijana

pre 2 godine

Svaki napredak nase zemlje je toliko vidljivv i ocigledan, da smo sada jedna ozbiljna sila.

Žarko

pre 2 godine

Srbija se svakim danom zida i gradi i sve je lepša i lepša.

Ina

pre 2 godine

Srbija ulaze u saobracajnu infrastrukturu vise nego ikada

Marko

pre 2 godine

Ovako rade pravi državnici, sredjuje i uredjuje svoju zemlju da blesta.

Dragan

pre 2 godine

Srbija se uzdiže velikom brzinom zahvaljujući dobrom vodjenju predsednika Aleksandra Vučića.

milan

pre 2 godine

Sa nestrpljenje čekam završetak brze pruge Beograd - Budimpešta. Često pratinm napredak radova i ponosan sam na sve što je dosada urađeno. Ovakvi projekti su od ogromnog značaja za našu zemlju i ekonomiju.

Ivan

pre 2 godine

Bolja povezanost sa susedima svakako je za pohvalu

Marko

pre 2 godine

Svaka nova investicija budućnost bolja i sigurnija

Ana

pre 2 godine

Ovo se zove posvecenost drzavi!Sav trud predsednika za nase bolje sutra pretvara se u dela.

Andrea

pre 2 godine

U Srbiji se i radi i gradi. Svaka cast predsedniku.

Milojko

pre 2 godine

Nadamo se da ce građani Srbije prepoznati trud predsednika

Sanja

pre 2 godine

Trud ove vlasti se iz dana u dan sve vise vidi, Srbija se gradi i siri!

Jovana

pre 2 godine

To je nacin na koji se izgradjuje Srbija, samo napred!

Una

pre 2 godine

Dobra infrastruktura mnogo znaci gradjanima Srbije, samo da je sto vise ovakvih projekata a narod ce to znati da ceni

Borka

pre 2 godine

Predsednik Vučić će ispratiti svako dešavavanje u Srbiji.

Majstor

pre 2 godine

Jao Djilas, Cana k i ona im lobistkinja iz Sjenice - Raske ili odakle vec, ce da polude i izgube konce, pa za njihovo vrijeme sa onim Jerem. trebali ste biti prodani u gvozdje.

Saradžogla

pre 2 godine

Мађари су протествовали против ,,брзе пруге'' до Београда.Постојеће пруге су им у лошем стању те ,,брза пруга'' за Србију им није приооритет.Наше такозване ,,брзе пруге'' неће имати ко да вози на дуже време познајући здравствено стање машиновођа.Док је Зорана била министарка саобраћаја чланови СНС су је писмом молили да сарађује са машиновођама.Ја стари Џоле сам открио да у Зоранином кабинету поменуто писмо нико није отворио!Такође ни садашњи министар саобраћаја не показује никакво интересовање за живот машиновођа и шофера?Углавном у наступима прича глупости.

Kosta

pre 2 godine

Ja ne vidim potrebu zašto pojedini konstantno napadaju Kineze da nas ugrožavaju kada to nema veze sa istinom.

Neda

pre 2 godine

Ovo je veliki dan za Srbiju koja punom parom radi, gradi i nastavlja da se razvija.

Nada

pre 2 godine

Beograd _Budimpesta je infrastrukturni poduhvat nacionalnog tipa i regionalne svrhe ,jer danas je povezanost i sinhronizacija regiona vazna kako bi odnosi dveju zemalja bili na najvisem nivou. Takvu prugu Srbija prijateljski gradi prema Madjarskoj .

Miloš

pre 2 godine

Danas smo stvarno ogromno gradiliste. Brza pruga Beograd-Budimpesta ce nam omoguciti laksi nacin funkcionisanja, da nam putovanja predstavljaju uzitak.

Željko

pre 2 godine

Pruga Beograd Budimpešta je velika deonica koja će pomoći u daljem napredovanju naše zemlje kao i u potrebama svakog pojedinca.

Nena

pre 2 godine

Pored svih autoputeva i železnica dobija pojacanje jos jednom brzom prugom, ovog puta je Novi Sad - Kelebija, za sigurno putovanje, bez guzvi,i ne samo to nego i lakše i brže putovanje ,više investitora.....

Nena

pre 2 godine

Konačno brzi vozovi stižu u našu zemlju, osavremenice se naša železnica, brzom prugom od Beograda do Budimpešte će se stići za nepuna tri sata. Lepota jedna!

Mima

pre 2 godine

Covek je vizionar,iznad svog vremena,misli na buduce generacije,da im ostavi u amanet.Za tri sata do Madjarske,sjajne vesti.Bravo za Vucicev trud.

Brankić

pre 2 godine

Mnogo bezbedniji prevoz i mnogo brže će se stizati nego do sada.

Brandžos

pre 2 godine

Beograd Budimpešta je jedna od najboljih brzih pruga na svetu

Brandži

pre 2 godine

Izuzetan uspeh naše zemlje. Ponosimo se našom Srbijom. Hvala predsedniku Vučiću na svemu što čini za budućnost naše zemlje.

Brandži

pre 2 godine

Danas su u Srbiji počeli mnogi novi projekti. Razvijamo se punom brzinom.

Ksendža

pre 2 godine

Lepe stvari se desavaju u nasoj zemlji. Samo tako da nastavimo.

Jelena

pre 2 godine

Srbiju vodi uspešan čovek koji zna šta mu je cilj

Ksendža

pre 2 godine

Bilo je neophodno ulaganje u zeleznicku infrastrukturu jel se godinama nije radilo.

Brankić

pre 2 godine

Moderna železnica je ono što nama treba. Jako me raduje ova vest.

Ksendža

pre 2 godine

Modernizacija pruge omogucava da se putuje mnogo brze, cak 200 km na sat

Kasija

pre 2 godine

Brza pruga Beograd-Budimpešta je još jedan dokaz odgovorne politike i zasigurno blistave budućnosti naše države!

Maja

pre 2 godine

Nema mesta za kritike, sve je jasno i u korist poboljšanja standarda i napretka.

Alexandar

pre 2 godine

Veoma znacajna saobracajnica i za nase susede Madjare i zajednickim snagama izgradicemo ovu znacajnu saobracajnicu.

Tamara

pre 2 godine

Ovo je vreme Srbije. Bolja i savremena buducnost.

Dragan

pre 2 godine

Maketa voza je prelepa, kada bude gotova otićiću da se vozim čisto da uživam.

Gaga

pre 2 godine

Srbija konačno dobija modernu železničku infrastrukturu.

Mina

pre 2 godine

Železnica decenijama čeka na rekonstrukciju i ulaganja u dotrajale pruge, vozove i opremu.

Vuki

pre 2 godine

Ovakvi projekti gde saradjujemo sa zemljama u regionu su buducnost Srbije, nesto gde tezimo da se otvorimo, omogucimo gradjanima da se slobodno krecu, saradjuju, da ponudimo mnogo toga pozitvnog sto daje pravu sliku o nama kao drzavi.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija