• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.12.2021

09:49

SRBIJA I RUSIJA POTPISALE SPORAZUME O IZGRADNJI CENTRA ZA NUKLEARNE TEHNOLOGIJE U SRBIJI

mbpi.gov.rs

Politika

SRBIJA I RUSIJA POTPISALE SPORAZUME O IZGRADNJI CENTRA ZA NUKLEARNE TEHNOLOGIJE U SRBIJI

Podeli vest

Vlada Republike Srbije i Državna korporacija "Rosatom" potpisale su Generalni okvirni sporazum o izgradnji Centra za nuklearne tehnologije i Sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća koje će realizovati ovaj projekat na teritoriji Republike Srbije

 

Sporazume su, uoči posete predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić Moskvi, potpisali ministar u Vladi Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i predsednik Rosatom Oversiz Jevgenij Pakermanov.

Foto: mbpi.gov.rs

Na osnovu navedenih sporazuma, tokom naredne tri godine, u Srbiji će biti izgrađen Centar za nuklearnu medicinu na bazi ciklotronskog kompleksa i objekti za proizvodnju radiofarmaceutskih lekova.

- Ovo je istorijski  dan u odnosima  Srbije i Rusije. Na osnovu dogovora naših lidera, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, potpisali smo sporazume koji vraćaju Srbiju na mapu evropskih zemalja koje poseduju kapacitete za naučna istraživanja u oblasti nuklearnih tehnologija. Ovo će podići spremnost Srbije u oblasti medicine, nauke, istraživanja, a već sada imamo zahteve iz zemalja iz okruženja da zajedno sa našim naučnicima koriste kapacitete ovog centra. Potpisivanjem ovih sporazuma otvorene su nove perspektive u razvoju odnosa Srbije i Rusije u oblasti nuklearnih tehnologija - rekao je ministar Nenad Popović.

Foto: mbpi.gov.rs

- Veoma nam je drago što smo zajedno sa našim srpskim partnerima odredili konkretne korake, kao i preliminarne rokove realizacije projekta u kojem će biti primenjene inovacione ruske nuklearne tehnologije. Radiofarmaceutski kompleks i Centar za nuklearnu medicinu za građane Srbije učiniće pristupačnom visokotehnološku medicinsku pomoć, usmerenu pre svega na rešavanje problema u borbi sa onkološkim oboljenjima - izjavio je Aleksej Lihačev, generalni direktor Državne korporacije "Rosatom".

Budući centar daće značajan doprinos razvoju Republike Srbije, u njemu će se primenjivati najnaprednije tehnologije kao što su proizvodnja radioizotopa koji se koriste u medicinske i industrijske svrhe, proizvodnja legiranog silicijuma za industriju, pružanje usluga za određivanje elementarnog sastava ruda i minerala, kao i ekoloških uzoraka.

- U okviru našeg zajedničkog preduzeća sa srpskom stranom biće pokrenuta savremena proizvodnja radiofarmaceutskih preparata za dijagnostiku i lečenje različitih oboljenja. To će u značajnoj meri doprineti razvoju napredne nuklearne medicine u Srbiji i u celom regionu. Početak radova za praktičnu realizaciju projekta planiran je već u 2022. godini - izjavio je predsednik Rosatom Oversiz Jevgenij Pakermanov.

Projekat uspostavljanja Centra za nuklearne tehnologije realizuje se u okviru Međudržavnog sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije potpisanog 2019. godine tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SRPSКA NARODNA PARTIJA OBELEŽILA SEDAM GODINA POSTOJANJA! POPOVIĆ: NASTAVLJAMO RAZVOJ MODERNE SRBIJE ZASNOVANE NA TRADICIONALNIM I EVROPSКIM VREDNOSTIMA
Politika

SRPSКA NARODNA PARTIJA OBELEŽILA SEDAM GODINA POSTOJANJA! POPOVIĆ: NASTAVLJAMO RAZVOJ MODERNE SRBIJE ZASNOVANE NA TRADICIONALNIM I EVROPSКIM VREDNOSTIMA

Ravnoteža između tradicionalnog i modernog, srpskog i evropskog, jedini je garant stabilnog i uspešnog razvoja Srbije. Srpska narodna partija već sedam godina temelji svoje postojanje na političkoj sceni Srbije na očuvanju tradicije i čvrstoj zaštiti državnih i nacionalnih interesa, ali i zalaganju za razvoj moderne i demokratske Srbije, čije je mesto u Evropi, poručio je predsednik Srpske narodne partije i ministar u Vladi Republike Srbije Nenad Popović na Svečanoj sednici Glavnog odbora Srpske narodne partije.

04.12.2021

16:23

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51