• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.12.2021

18:52

GRČIĆU, NE ZNAM ŠTA BIH TI REKAO... Vučić ljut zbog nestanka struje, neko će morati da snosi posledice!

Printscreen

Politika

GRČIĆU, NE ZNAM ŠTA BIH TI REKAO... Vučić ljut zbog nestanka struje, neko će morati da snosi posledice!

Podeli vest

Sednica Vlade Srbije počela je u 18 sati, a prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tri su tačke dnevnog reda, a predsednik je najviše pažnje posvetio problemima sa strujom

Na dnevnom redu su tri teme: situacija u regionu, energetska kriza u Evropi i svetu, te izveštaj sa održane međuvladine konferencije u Briselu, a na sednicu su pozvani predsednik Srbije Aleksandar Vučić, guverner NBS i direktori svih javnih preduzeća.

- Koliko je važna životna sredina, najmanje toliko je važna energetika - poručio je Vučić ovom prilikom.

Celo obraćanje predsednika sa sednice Vlade možete pratiti OVDE.

- Pred nama je teška zima. 0.38 posto domaćinstava u Srbiji je sada bez struje, a za 99,62 je imaju. Neko bi rekao da je taj procenat zadovoljavajući u zimajući u obzir vremenske uslove. Moramo u narednom periodu da popravimo i naše greške, ali i da obezbedimo potrebne energente našem stanovništvu. Ono što nam se dogodilo u poslednjih 72 časa nije bilo ono što kažu politički protivnici da nas je iznenadila zima. Nije nas iznenadila zima. Ali ono što se dogodilo energetskom sektoru, blago je reći da je bio kolaps. Elektromreže Srbije su funkcionisale perfektno, uložile su ogroman novac, ostalo je da se uradi Vojvodina, Bor i delovi Beograda za to je potrebno do 2028. godine 700 miliona evra da bismo u potpunosti imali obnovljenu elektromrežu. Oni su poslednjih nekoliko godina 50 odsto svog sistema podigli po kapacitetu. Imali smo određene probleme koji su u najmanjem mogućem roku popravljeni. Dobio sam izveštaj oko energetskog sistema i naša namera je da kupimo sve što možemo od energetskih kapaciteta u okruženju da bismo obezbedili stabilnost sistema u našoj zemlji, termo i hidro kapacitete. Pogrešio sam što sam slušao one koji kažu da ne treba da se uzdamo u naše, naorčito u termo kapacitete. Ako se ne uzdamo u to možemo svima onda struju da pogasimo i napravimo totalni "blekaut". Uložićemo sa Kinezima oko Kostolca. 

Najteže je bilo na području Moravičkog okruga, Ivanjice, Lučana, Valjeva...

- Imamo i dalje 1.800 domaćinstava kojima je isključena struja u ivanjičkom kraju, pod Javorom, selo Kušići  izjavio je.

Foto: Printscreen

Tu, kaže, doazimo do ključnog problema - onoga što se dogodilo sa EPS-om.

- Kompletan sistem je ispao, jer, kako kaže, u EPS-u nisu računali koliko ugalj može da bude mokar i koliko blato može da ošteti. Zato Obrenovac nije imao grejanje. Srećom da smo se brzo snašli, da spušta napon do 5 odsto, da bi 99 odsto Srbije moglo da ima struju, brzo se reagovalo i finansijski, ali je finansijska šteta ogromna za Srbiju. Mi ćemo ogromna finansijska sredstva plaćati do nedelje, ponedeljka. Noćas bi trebalo da bude na mreži B1, sutra A3. Danas nam je iskočio, morali smo 350 megavata da ugasimo u Kostolcu, to će biti na mreži do 10 sati ujutru, tako da ćemo lakše da dišemo koliko od sutra što se tiče snabdevanja. Od ponedeljka bi trebalo da imamo dovoljno struje za sebe, ukoliko ne dođe do novih iskakanja - naglašava Vučić.

- EPS je napravio dodatnu grešku što nije dovoljno uglja obezbedio - kazao je.

Ogroman novac se izdvaja, dodaje.

- To su desetine i desetine miliona evra koje ćemo da plaćamo na nedeljnom nivou - najavio je.

Vučić je sve na javnim funkcijama pozvao na odgovornost i na prihvatanje posledica.

- Ne znam šta bih ti rekao Grčiću. Mi koji smo na javnim funkcijama možemo da pogrešimo, ali kada je to u ovakvoj meri, onda to zahteva preuzimanje odgovornosti i posledice. Pozdravite radnike koji su celu noć radili na čišćenju blata i uradili sve da pokrenu kapacitete kako bi građani Srbije imali struju - rekao je Vučić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dušan

pre 2 godine

Direktor u EPSu bi trebalo da razmisli zbog čega je napravljena takva greška. Odgovornost je njihova.

Mila

pre 2 godine

Sve pohvale za Vladu i Predsenika za otvorenu, javnu sednicu. Glavnog urednika molim da pokrene pitanje: otkud, zašto i kako je moguće da RTS koji je javni servis, koga svi mi plaćamo, ne prati organe državne vlasti. I dokle će to tako? Umesto javne sednice njima je bila bitnija BG hronika i Slagalica!!! Imam li pravo kao građanin da otkažem pretplatu zbog toga što RTS ne ispunjava obaveze? Privatnoj TV Pink hvala!

Milanka

pre 2 godine

Direktor Grčić svakako snosi odgovornost on bi trebalo da razmisli zbog čega je napravljena takva greška. koja je dovela do kolapsa.

NIKOLALONDONKRAJINA

pre 2 godine

Glupost. Jedan dio sjeverne Engleske je bio 10tak dana bez struje nakon razornog vjetra koji je pogodio to podrucje.

robija za SNS mafiju

pre 2 godine

И овакви после да нам воде нуклеарку? У партији нема двојице способних, па зато вођа мора све сам.

Rajko

pre 2 godine

Za EPS ispadanje sistema niti je novost niti problem. Bitno je da ne ispadaju plate

Milica

pre 2 godine

Najbitnije je da je problem resiv. A o posledicama i uzroku treba da se pobrine EBS.

Dasa

pre 2 godine

Svaka cast, predsedniku za predlog smanjenja racuna domacinstima koji nisu imali struju vise od 24h!

Magla

pre 2 godine

Čudna je ova situacija oko "uglja". To se zna kako se zove i postupa. Ne sme da se olako pređe preko ovoga. Mnogo se toleriše. Meni ništa nije jasno, onima koji pokušavaju da sruše državu sve se dozvoljava. Blokiraju puteve, struju život, pašta još hoće. Devet godina nisam imao posla, od njihovog dolaska na vlast, do odlaska. Mada mnoga lica su podvučena žutom bojom i u ovoj vlasti.

Bilja

pre 2 godine

Svako treba da bude odgovoran za ono šta radi. U pravu je Predsednik.

Bojan

pre 2 godine

To je ono što je Vučić govorio da dosta njih ima koji svoj posao ne obavlja kako treba.

Kosta

pre 2 godine

Ovaj predlog da se smanje računi za domaćinstva koja su bez struje su odlična!

Mirko

pre 2 godine

Svaka čast predsedniku što misli na oštećene građane.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija