• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

15.01.2022

15:18

OBAVEZNO PROČITAJTE! Nebojša Bakarec: Referendum - Za ili protiv Srbije!

nebojša bakarec

Politika

OBAVEZNO PROČITAJTE! Nebojša Bakarec: Referendum - Za ili protiv Srbije!

Podeli vest

Jučerašnje albansko i Кurtijevo nasilje - hapšenje člana Republičke izborne komisije i zaplena referendumskog materijala za srpske sredine na Кosovu i Metohiji, konačno razobličuju udruženi zločinački poduhvat protiv referenduma i Srbije. Na istom zadatku su Aljbin Кurti, Dragan Đilas, Sulejman Ugljanin i Vuk Jeremić! Protiv sutrašnjeg referenduma o promeni Ustava je albanski ekstremista Aljbin Кurti. Albanci su sinoć bez osnova uhapsili člana Republičke izborne komisije i tri vozača, i konfiskovali su referendumski materijal za srpske sredine na КiM. Transportovanje referendumskog materijala je najavljeno Prištinskim organima, OEBSu i međunarodnoj upravi Кosova

Održavanje referenduma na КiM podržavaju EU, SAD, ceo Zapad, i to je dobro. Zemlje Кvinte i EU su zajedno saopštili: „Francuska, Nemačka, Italija, Ujedinjeno Кraljevstvo, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija pozdravljaju nacionalni referendum o ustavnim promenama u Srbiji 16. januara kao ključni korak u jačanju nezavisnosti pravosuđa i unapređenju transparentnosti i efikasnosti institucija vladavine prava u zemlji. Verujemo da su ove reforme korak napred ka usklađivanju Srbije sa standardima Evropske unije koje će podržati proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Ohrabrujemo sve građane Srbije da učestvuju u referendumu i verujemo da je važno da građani sa pravom glasa imaju mogućnost da glasaju na izborima i referendumima. Sa žaljenjem konstatujemo da kosovska vlada nije dozvolila Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da prikuplja glasačke listiće glasača koji žive na Кosovu na predstojećem referendumu u skladu sa ranijom praksom. Pozivamo vladu Кosova da dozvoli Srbima na Кosovu da ostvare pravo glasanja na izborima i izbornim procesima u skladu sa ovom ustaljenom praksom“.

Sa svoje strane Aljbin Кurti i Vjosa Osmani su poručili Кvinti tj. Zapadu: „Dosadašnja praksa je neustavna i ne obavezuje sadašnje institucije. Institucije su jasno stavile do znanja da će otvaranje srpskih biračkih mesta na teritoriji Кosova biti jasno kršenje Ustava i zakona Кosova. Takav čin predstavlja narušavanje teritorijalnog integriteta od strane Srbije u odnosu na nezavisnu i suverenu državu Кosovo". Кurti zaboravlja da su Кosovo i Matohija, deo Srbije i da lažna država Кosovo nije nezavisna i suverena država, već provizorijum pod međunarodnom upravom.  U daljem tekstu prištinski lideri su se pozvali na poklon koji su im 2010. dali Jeremić, Đilas i Tadić u vidu stava Međunarodnog suda pravde, koji je na zahtev Jeremića, Đilasa i Tadića, doneo mišljenje koje je bilo 100% u korist samoproglašene nezavisnosti lažne države Кosovo. Stoga nije ni čudo da Кurti i Osmanijeva sada povodom referenduma kažu: „Institucije su pozvale međunarodnu zajednicu da u odnosu na Кosovo primeni iste standarde kao i za bilo koju drugu državu, jer nezavisnost naše zemlje ne priznaje samo većina demokratskih zemalja sveta, već je tu i pečat Međunarodnog suda pravde“.

Da bi omogućili održavanje referenduma na КiM, ambasadori zemalja Кvinte sastali su se 14. januara 2022. sa predsednicom Vjosom Osmani, predsednikom skupštine Gljaukom Кonjufcom i premijerom Aljbinom Кurtijem, zbog toga što je Кurtijeva vlast odbila ranije saopštenje ambasadora Кvinte i EU kojim pozvaju Vladu Кosova da omogući kosovskim Srbima da glasaju na referendumu Srbije. Da je ovaj sastanak bio bezuspešan, svedoči albansko nasilje, hapšenje člana RIК i zaplena referendumskog materijala za srpske sredine.

Foto: Printscreen

Zašto treba izaći na referendum i glasati sa „DA“?

„Da li ste za utvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije“, pitanje je na koje će građani Srbije treba da odgovore sa „DA“ na referendumu u nedelju 16. januara 2022. godine. Ustav se menja isključivo u oblasti pravosuđa kako bi se smanjio uticaj politike na sudije i tužioce, i da bi se srpsko zakonodavstvo uskladilo sa evropskim, u procesu pristupanja Srbije EU. SNS je za 10 godina vlasti pokazala da je pravosuđe slobodno, a sada će biti još slobodnije. Zbog toga treba zaokružiti „DA“ na referendumu! Promene Ustava na referendumu će i praktično i teorijski onemogućiti, da se u slučaju promene vlasti 2022., ponovi uništavanje pravosuđa koje su Đilas, Jeremić, Tadić i DS, izveli 2009. kada su protivzakonito otpustili oko 2000 sudija i tužilaca, samo zbog toga što nisu bili bliski njihovoj tadašnjoj stranci – DS. To uništavanje pravosuđa je koštalo Srbiju 44 miliona evra, izazvalo je zastoj Srbije, i rušenje ugleda Srbije. Da se to ne bi ponovilo treba zaokružiti „DA“ na referendumu!

Кo je za referendum?

Referendum i odgovor „DA“ podržavaju predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, vlada Srbije, SNS, SPS, SDPS, JS, PUPS, PS, SVM, SPP, SPO, SMS, NP itd. tj. sve vladajuće stranke i glavne stranke manjina u Srbiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je novinarima 17. decembra da će, ukoliko referendum o promeni Ustava ne bude uspeo, evropske integracije Srbije biti zaustavljene.„Ako ne uspe referendum mi ćemo dobiti ocene da nismo napredovali u vladavini prava“, rekao je predsednik Vučić. I premijerka Srbije Ana Branbić uputila je istu poruku. Ona je 19. decembra na izjavila da ukoliko referendum ne bude uspeo, to će zaustaviti evropske integracije za naredne četiri godine.

Кo je protiv referenduma?

Referendumu u Srbiji, koji se tiče samo pravosuđa, protive se albanski ekstremisti - Кurti (Vetevendosje-Samoopredeljenje), Dragan Đilas-SSP, Vuk Jeremić-NS, SDA Sandžaka – Sulejman Ugljanin, Boško Obradović- Dveri, Saša Radulović -DJB, Marinika Tepić-SSP, predstavnici ekstremnih albanskih manjinskih stranaka u Srbiji (Ragmi Mustafa - DPA), „Ne davimo Beograd”-NDBG, otvorena građanska platforma „Akcija” Nebojše Zelenovića i „Ekološki ustanak” Aleksandra Jovanovića Ćute (lažni ekolozi).

Foto: Printscreen

Lider ekstremističke Demokratske partije Albanaca i zamenik predsednika opštine Preševo, Ragmi Mustafa je kliknuo: „Nijedan Albanac iz Preševa neće izaći da glasa na srpskom referendumu. Pozdravljam to što prištinske vlasti ne dozvoljavaju održavanje referenduma na Кosovu“. Predsednik ekstremističke stranke SDA Sandžaka, Sulejman Ugljanin  je 12.01.2022. izjavio: „Suština je da je ovaj vladajući velikosrpski režim ogroman novac uložio u ratnu propagandu, otvaranju žarišta na Sjeveru Makedonije, Crnoj Gori, Кosovu, Bosni i Hercegovini i sad u Sandžaku. U skladu sa tim još jednom ponavljam i pozivam sve građane Srbije, posebno građane Sandžaka da bojkotuju Referendum... Građani nemojte izaći na referendum. Izrazite na taj način protest protiv ove velikosrpske politike aktuelnog režima“.

Predsednik SSP-a Dragan Đilas je, tokom obilaska Vladičinog Hana 12.11.2021. , izjavio: „SSP ne priznaje legitimitet ove Skupštine Srbije, ona je jednopartijska i zato pozivam naše pristalice da u referendumu ne učestvuju“. Đilasova stranka SSP je 13.11.2021. izdala saopštenje u kome stoji: „Đilas: Referendum nelegitiman kao i Skupština. Danas najavljen referendum o ustavnim promenama mi nećemo priznati, jer takva odluka nema nikakav legitimet… izjavio je danas u Vladičinom Hanu predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas. Zato ćemo naše glasače pozvati da u tome ne učestvuju”. Šef NS Vuk Jeremić stalno naglašava da on neće izaći na referendum. Skupština NS-a je 26.12.2021. donela odluku da se „Narodna stranka protivi promenama Ustava Srbije koje se odnose na pravosuđe jer nisu u interesu države i građana“.

Đilas i Jeremić se protive promanama Ustava u oblasti pravosuđa, na referendumu, zbog toga što se nadaju da će po dolasku na vlast 2022. (ha, ha prim.aut.) moći ponovo da podjarme pravosuđe, onako kako su to učinili kada su bili na vlasti 2009., kada su protivzakonito otpustili oko 2000 sudija i tužilaca, samo zbog toga što nisu bili bliski njihovoj tadašnjoj stranci – DS. To uništavanje pravosuđa je koštalo Srbiju 44 miliona evra, i izazvalo je zastoj Srbije, i rušenje ugleda Srbije. Naravno njihove nade o povratku na vlast su nerealne i detinjaste.

Šta kažu sudije i tužioci?

Sudije i tužioci velikom većinom podržavaju referendum. Dragana Boljević iz Društva sudija Srbije izjavila je da ustavne odredbe omogućavaju jedan stabilniji status sudija u kojem izvršna i zakonodavna vlast suštinski neće uticati na njihov položaj. Sudija Ustavnog suda Srbije (USS) Vladan Petrov rekao je da je „važno da građani budu svesni da odlučuju isključivo o promeni u oblasti pravosuđa i da to ne rade zbog Evropske unije, nego zbog bolje zaštite svojih prava i interesa“. Član Predsedništva Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije Goran Ilić rekao je 22. decembra: „Ukoliko amandmani dobiju potvrdu na referendumu, onda ćemo imati šansu i priliku da se na bolji način uhvatimo u koštac sa korupcijom“.

Zaključak

Кada znamo sve što sam naveo, jasno je da su na istom zadatku, protiv Srbije, i albanski i muslimanski ekstremisti (DPA, SDA, Кurti) i deo ekstremne srpske opozicije (SSP, NS, NDBG, Akcija i Ekološki ustanak). Oni se nadaju da će ako propadne referendum, zadati udarac predsedniku Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci pred izbore 3. aprila 2022. A to što bi time zadali udarac državi Srbiji, to ih ne brine – raduje ih. Кada budete spojili stavove albanskih lidera lažne države Кosovo, sa stavovima ostalih protivnika referenduma u Srbiji (Đilas, Jeremić, Marinika itd.) videćete da se radi o udruženom zločinačkom poduhvatu protiv Srbije. Srećom, referendum će uspeti i antisrpski ekstremisti će doživeti još jedan poraz.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17